Tüketici peşini bırakmadı!

Tüketici Mahkemesi: Hizmet bedeli adı altında kesinti yapılmasını gerektiren bir düzenleme yok. Tüketici, ödemeyi ister nakit ister kredi veya banka kartı ile yapar. Kesinti haksız.

Haberler 22.02.2022 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milyonlarca tüketicinin ödemelerinde kulland kredi kartlarnda hizmet bedeli ad altnda yaplan kesintilerle ilgili Antalyada görülen bir davada mahkeme önemli bir karara imza att. Mahkeme, bir tüketicinin araç muayene istasyonuna kar açt davada, kredi kartnda komisyon alnmasyla ilgili davada, tek çekimde ödeme yapan tüketiciden hizmet bedeli ad altnda 11 lira daha alan irketi haksz buldu. Yaplan kesinti hakkaniyete aykr diyen mahkeme alnan parann da iadesine karar verdi.

TÜKETC KESNTY KART EKSTRESNE BAKINCA FARK ETT

Kepez ilçesinde yaayan Sedat Tulum (41), annesine ait aracn muayenesi için ilgili istasyona gitti. Geçen 27 Mays 2021de yaplan araç muayenesi için Tulumdan 492 liralk ücret talep edildi. Tulum, ödemeyi tek çekimde kredi kartndan yapt. Evine dönen Tulum, Kredi Kart ekstresine baktnda ise 10 lira 69 kuruluk bir kesintinin daha yapldn gördü. Tulum, irket ile temasa geçti. Yasa gerei kredi kart ödemesinde Komisyon alnamayacan hatrlatan Tulum, üstelik ödemesini tek seferde yaptn bildirdi.

Olumlu bir yant alamayan Tulum, yaplan kesinti hatal diyerek Kepez Tüketici Hakem Heyetine bavurdu. Tulum, söz konusu tutarn iadesini talep etti. Heyet yapt inceleme sonras Tulumun talebini reddetti.

PEN BIRAKMADI

Sedat Tulum kararn hatal olduunda srar ederek bu kez Hakem Heyeti kararnn iptali için Antalya 2. Tüketici Mahkemesinde dava açt. Daval konumda bulunan araç muayene irketi adna yaplan savunmada özetle Davac, nakit ödeme yerine kredi kart ile ödeme yapt. Kart kullanm hizmetine ilikin alnm olan ödemeyi geri istemesi haksz ve hiçbir yasaya dayanmyor. Davann reddine karar verilsin denildi.

MAHKEME: HAKKANYETE UYGUN DEL

Mahkeme, taraflarn talep ve savunmalarn aldktan sonra kararn vererek Kepez Tüketici Hakem Heyeti kararn iptal etti. 10 lira 69 kuruluk kesintinin Sedat Tuluma ödenmesine karar veren mahkeme kararnda özetle Hizmet bedeli ad altnda kesinti yaplmasn gerektiren bir düzenleme yok. Tüketici, ödemeyi ister nakit ister kredi veya banka kart ile yapar. Yaplan kesinti hakkaniyete uygun deil denildi.

TÜKETCLER BU KARARI EMSAL GÖSTERMEL, ALINAN PARALAR ADE EDLMEL

Araç muayene istasyonlarnda kartla yaplan ödemelerde kesinti uygulamasnn yaygn olduunu kaydeden Av. brahim Güllü Kredi kart ile ödeme yaplmas nedeniyle komisyon, hizmet bedeli veya benzeri bir isim ad altnda ilave bir ödeme alan araç muayene istasyonlarnn aldklar paray derhal faiziyle birlikte iade etmeleri gerekir. Ödemeyi yapan araç sahipleri tüketicilerimiz de mahkeme kararn emsal göstererek hakem heyetine bavuru yaparak paralarnn iadelerini salayabilirler diye konutu.

Ana Sayfaya Git