Tüketiciler dikkat! 180 gün içinde değiştirebilirsiniz

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin "Her yıl on binlerce gereksiz işlem bilirkişiye gönderiliyor. Bu yüzden de devlet ve millet zarara uğruyor" dedi. Şahin, vatandaşın satın aldığı bir üründe 180 gün içerisinde imalattan kaynaklanan bir sorun çıkması halinde kanunen o ürünün iade ya da değişim hakkının doğduğunu söyledi.

Haberler 15.08.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketiciler Birlii Genel Bakan Mahmut ahin, birçok konuda bilirkiiye gerek kalmadan tüketici ilemlerinin kat üzerinde çözülebildiini belirterek, gereksiz bilirkii masraflarnn devlete yük oluturduu uyarsnda bulundu.

ahin, tüketici hakem heyetlerinde ve mahkemelerindeki birçok davada bilirkiinin tayin edilmesi durumunun söz konusu olduunu söyledi. Tüketici ikayetlerinin bilirkiiye gerek kalmadan kolaylkla çözülebileceine iaret eden ahin, vatandan satn ald bir üründe 180 gün içerisinde imalattan kaynaklanan bir sorun çkmas halinde kanunen o ürünün iade ya da deiim hakknn doduunu anmsatt.

Buna ilikin örnek veren ahin, Tüketicinin ald bir buzdolab 6 ay dolmadan bozulursa, tüketici ürünün iade ve deiimi için servisten imalattan kaynakl bir sorundan tamiri ücretsiz yaplmtr belgesini alarak hakem heyetine bavurursa heyetin, kanunda da olduu gibi tüketicinin iade ve deiim hakk vardr kararn vermesi gerekiyor. diye konutu.

TÜKETC DE MADUR OLUYOR

Tüketici haklarnn korunmas konusunda kanunun açk ve net olduunu belirten ahin, hakem heyetlerinin ise buna benzer durumlarda konuyu hzl bir ekilde bilirkiiye göndermesinin yanl olduunu ifade etti. ahin, öyle devam etti:

Heyet bu karar vermeyip bilirkiiye gönderdiinde bilirkii, ürünü teknik servisin onardndan habersiz bir ekilde inceleyerek herhangi bir kusur yoktur diyor ve tüketicinin talebini reddediyor. Bu konu sadece bir tanesi. Tüketicinin talep ve ikayetleri reddedildii zaman da bilirkii masraflarn devlet ödüyor. Doal olarak gereksiz bilirkii masraflar devlete yük oluyor. Oysa tüketicinin ürünü zaten onarld ve bilirkii de bunu bilmeden karar verdi.

ahin, bilirkiinin tüketici ile satc arasndaki bir uyumazlk olmas halinde devreye girmesi gerektiini savunarak, unlar kaydetti:

Hakem heyetlerinin ve tüketici mahkemelerinin gereksiz yere bilirkiiye göndermelerinden oluan masraf heyet üyelerinin ödemesi gerekir. Ben de tüketici hakem heyeti üyesiyim. Böyle bir yanl yapyorsak o paray biz ödemeliyiz. Bizim bu tür konular bilirkiiye göndermemizin bir mant yok. çünkü bilirkiinin yapaca bir ey yok. çounlukla evrak üzerinde karar verilebilecek ilemler olduu için bilirkiiye kolay kolay ihtiyaç duyulmuyor. Tüketiciyle satc arasnda bir ihtilaf, anlamazlk varsa bilirkiiyi gönder ancak kanun açk ve net. Yani satc bizden kaynaklanan bir problem vard biz de tamir ettik diyor. Her yl on binlerce gereksiz ilem bilirkiiye gönderiliyor. Bu yüzden de devlet ve millet zarara uruyor.

ahin, vatandalarn da yasal haklarn bilmesi konusunda bilinçli olmasnn art olduunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfaya Git