Tüketicilere gıda alışverişi uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığınca, gıda alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin uyarıda bulunuldu.

Haberler 19.03.2019 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buna göre, gda alverii yaparken ambalajsz ya da ambalaj bozulmu besinler satn alnmamal, ambalajn bombelememi olmasna dikkat edilmesi önem tayor.

Hayvansal besinlerin etiketinde Bakanlkça verilen ve iletme onay numarasnn bulunduu tanmlama iareti aranmal, dier ürünlerde ise iletme kayt numaras kontrol edilmeli.

HABER MERKEZ

Tarm ve Orman Bakanl, gda alverii yaparken ambalajsz ya da ambalaj bozulmu besinler satn alnmamas, ambalajn bombelememi olmasna dikkat edilmesi uyarsnda bulundu.

Buna göre, ambalajsz besinler ile ambalaj yrtlm veya bozulmu besinler satn alnmamal. Özellikle ambalajn bombelememi olmasna dikkat edilmeli. Alveri yaparken, zorunlu etiket bilgilerinin yer ald ambalajl ve etiketli besinler tercih edilmeli. Etiketi tahrip olmu, okunmayan ürünler satn alnmamal.

Her besinin, scaklk, nem ve k gibi kendine özgü muhafaza koullarnda sata sunulup sunulmadna dikkate alnmal. Besinlerin bulunduu buzdolab ve derin dondurucularn scaklk ölçerlerinin çalp çalmad kontrol edilmeli. Ürün etiketindeki özel muhafaza ile kullanm koullar salanmal ve kullanma talimatna uyulmal.

Kayna bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü satn alnmamal. Pastörize ve uzun omurlu sütler (UHT) tercih edilmeli. Denetimsiz çi sütten yaplm, salamura edilmemi ve olgunlatrlmam peynir satn alnmamal.

Krk, çatlak, kirli yumurtalar satn alnmamal ve yumurtalar kullanlmadan önce ykanmal. Tahl, kuru baklagiller, sert kabuklu yemiler ve yal tohumlarn küflü, böcek yenikli, krk taneli olmamasna özen gösterilmeli.

Kolay bozulabilen ve ksa surede tüketilmesi gereken et ve süt ürünlerinde son tüketim tarihi, dier ürünlerde ise tavsiye edilen tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli.

Hayvansal besinlerin etiketinde oval ekilde ve içinde Tarm ve Orman Bakanl tarafndan verilen iletme onay numarasnn bulunduu tanmlama iareti aranmal, dier ürünler için ise yine Tarm ve Orman Bakanl tarafndan kayt altna alnan gda iletmelerine verilen letme Kayt Numaras (KN) bulunan besinler tercih edilmeli.

Etlerin kendine has koku, renk, görünümünün olmasna ve damgal olmasna dikkat edilmeli ve bu ürün güvenilir yerlerden satn alnmal. Hazr kyma yerine parça etten çektirilen kyma, parça tavuk yerine de bütün tavuk tercih edilmeli.

Balk satn alrken kendine has kokusunun olmasna, pullarnn parlak, gözlerinin berrak ve hafif kabark, solungaçlarnn kapal ve koyu krmz renkte olmasna dikkat edilmeli.

- Vatandan ihbar sonucu denetim

Vatandalar, gda ürünlerine ilikin her türlü ihbar ve ikayetlerini, Türkiyenin her yerinde ALO 174 Gda Hattn arayarak iletebilecek. Vatandalarn, son tüketim tarihi geçmi ürün satnda, gdaya has olmayan kötü tat, aroma ve koku olmas durumunda, gda maddelerinin uygun olmayan koullarda sata sunulmasnda ve tüketiciyi yanltc reklam ve tantm gördüünde bu hatt aramas önem tayor.

Öte yandan vatandalar, alo174@tarim.gov.tr e-posta adresi, www.alo174.gov.tr adresindeki canl destek ve mobil uygulama yollaryla bavurularn ücretsiz yapabiliyor. nternet sitesinden, bavurunun hangi durumda olduu ve ilem yaplp yaplmad görülebiliyor. Site, ngilizce ve Rusça da hizmet veriyor.

ikayetler sonucunda, Tarm ve Orman Bakanlna bal il ve ilçe resmi kontrol görevlilerince denetimler yaplrken, bavurular, ortalama 15 günde sonuçlandrlyor. Ancak numune alma ya da iletmeye süre verilmesi durumunda bu süreç uzuyor.

Bakanlk verilerine göre, bu hatta 2017de 75 bin 936 geçen yl 93 bin 191 bavuru yapld. Bu bavurularn 75 bin 566s 2017de, 92 bin 38i geçen yl sonuçlandrld. Bavurular sonucunda, 2017de 3 bin 866, geçen yl ise 3 bin 738 cezai ilem uyguland.

Bu bavurular, gda üreten ve satan iletmelerin hijyen kuralarna aykr faaliyetler, ürün içinden yabanc madde çkmas, ürün etiketlerinde yeterli bilgi olmamas, son tüketim tarihi geçmi ürünler, gda zehirlenmesi üphesi gibi konularda younlat.

Ana Sayfaya Git