Tüketicilere "icra faizi" uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Tüketici işlemlerinde yıllık faiz oranları yüzde 20 civarında. Ancak bazı bankalar, GSM operatörleri veya zincir mağazalar tüketiciyi borcundan dolayı icraya verdiğinde olması gerekenden fazla, yani yüzde 35 civarında faiz uyguluyor. Dolayısıyla tüketicinin borcu, olması gerekenden daha fazla oluyor." dedi.

Haberler 05.04.2019 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ahin, tüketicilerin her konuda hakkn aramaktan çekinmemeleri gerektiini söyledi. Tüketicilerin borcundan dolay icralk olmas durumunda faizlerin olmas gerekenden fazla uygulandn dile getiren ahin, öyle konutu:

Tüketici borcundan dolay icralk olmas durumunda ciddi anlamda zarara uruyor. Tüketici ilemlerinde yllk faiz oranlar yüzde 20 civarnda. Ancak baz bankalar, GSM operatörleri veya zincir maazalar tüketiciyi borcundan dolay icraya verdiinde olmas gerekenden fazla, yani yüzde 35 civarnda faiz uyguluyor. Dolaysyla tüketicinin borcu, olmas gerekenden daha fazla oluyor. cra dairesi de olmas gereken faiz orann bilmedii için buna itiraz etmiyor. çünkü çok çeitli faiz oran söz konusu, bunlar bilip kontrol etmek mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden tüketici bu konuda dikkatli olmal.

tiraz edilirse geri alnabiliyor

ahin, uygulanan fazla faize itiraz etmek için herhangi bir zaman amnn bulunmadn belirterek, öyle devam etti:

Kii istedii zaman fazla ödedii bu tutar dava açarak geri alabilir. Ayrca açtmz bu davay kazanmamz durumunda da yaptmz tüm masraflar kar taraftan geri alabiliriz. Maalesef bunu yapanlar ilettii fazla faizle ilgili herhangi bir ceza almyor. Sadece itiraz et hakkn al deniliyor. ayet tüketici itiraz ederse hakkn çok rahat alabiliyor. Bu yüzden tüketici mutlaka faiz oranlarn bilmeli ya da kendisine gelen icra kadn bilen birisine gösterip hakkn aramal.

Her 100 kiiden sadece 1i dava açyor

Tüketicinin kendisine gelen icra kadndaki faiz oranlarn kontrol etmesi durumunda zarara uramaktan kurtulacan aktaran ahin, unlar kaydetti:

Ancak her 100 kiiden belki biri dava açarak iletilen fazla faiz orann geri alyor. Dolaysyla 99 kii bunu kabulleniyor. Tüketici bu konuda hiçbir ekilde borcum var diye çekinmemeli ya da mahcubiyet duymamaldr. u unutulmamaldr ki bu kat icra dairesinden geliyor olsa da alacaklnn avukat tarafndan hazrlanyor. Bunu kesin bir evrak olarak görmeyin. Kii bunu yapmadnda haliyle borçlanma devam ediyor. Bize gelen kad birine göstermeyi unutmayalm. Borcunuzu kimse duymasn diye çekinmeyin. Duysun ki daha fazla zarara uramaktan kurtulalm.

cralk olma durumunda fazla faiz uygulayana kar herhangi bir yaptrm olmadn da vurgulayan ahin, Tüketici ancak icra kadndaki faiz oranlarn kontrol edip hakkn arayarak zarara uramaktan kurtulabilir. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git