Tüketicilere icra tehdidi ile SMS gönderilemez

Tüketici dernekleri temsilcileri ve hukukçular, son dönemde bazı avukatlık bürolarının kesinleşmemiş alacakların tahsili için telefon ve SMS yoluyla vatandaşı rahatsız edip hacizle tehdit ettiğini belirterek, bu durumun yasal olmadığını savundu

Haberler 17.12.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemde tüketicilere, yasal süreci devam eden veya teblii yaplmam borçlarna ilikin baz avukatlk bürolarndan SMS gönderiliyor veya tüketiciler aranyor. SMSlerde vatandan belli bir miktarda borcu olduu ve bunun ödenmemesi halinde yasal yollara bavurulaca, tüketicinin icraya verilecei bildiriliyor.

Tüketiciler Dernei (TÜDER) Genel Bakan Levent Küçük, son dönemde dernee çok sayda ikayet geldiini kaydederek, özellikle telefon, elektrik, internet gibi aboneliklerden kaynaklanan borç-alacak ilikilerinde, tüketiciler faturaya itiraz ettiinde, irketlerin fatura itiraz sonuçlanmadan alacaklarnn tahsili için avukatlk bürolarna verdiini söyledi.

Küçük, Baz avukatlk bürolar, kesinlememi alacaklarn tahsili için telefon ve SMS yoluyla tüketiciyi, vatanda rahatsz etmeye balad. Özellikle haciz tehdidi ile tüketici korkutuluyor ve alacaklar tahsil edilmek isteniyor. Tüketicilerin, vatandalarn yapt itiraz ya da yaptklar izahatlar kabul edilmeyerek, sadece alacan tahsili için çaba gösteriyorlar. dedi.

Baz avukatlk bürolarnn adeta tahsil bürosu gibi çaltn vurgulayan Küçük, Kurduklar telefon sistemi ile bir hukuk bürosundan çok, tahsil bürosu gibi çalyorlar. Yasalarn kendilerine verdikleri haklar kötüye kullanyorlar. diye konutu.

7 GÜNÜNDE TRAZ EDN

Küçük, barolara ya da Türkiye Barolar Birliine yaplan ikayetlerde, avukatlk bürolar adna yaplan ikayetlerin kabul edilmeyerek, avukat isimleri istendiine dikkati çekerek, u deerlendirmelerde bulundu:

Ayrca, ikayetin incelenmesi için belirli bir bedelin barolara ödenmesi isteniyor. Bu durum, avukatlk bürolar hakknda, tüketicilerin ikayet ve bavuru yollarn olumsuz etkilemekte, tüketici maduriyetlerini artrmaktadr. Avukatlk bürolarnn çalmalarnn barolar ve Adalet Bakanl tarafndan etkin bir ekilde denetlenmesi gerekmektedir. Ayrca, tüketicilere, vatandalara, avukatlk bürolarn ikayet edebilme imkan getirilerek, ikayetlerin incelenmesi için bir bedel ödenmesi uygulamasna son verilmelidir. Tüketicilerimiz, vatandalarmz kendilerine gönderilen ilamsz icra takibi yazlarna en geç 7 gün içinde, mutlaka itiraz etmelidir.

BORCU OLMAYANA BLE MESAJ GÖNDERYORLAR

Tüketici Bavuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu üyesi avukat Murat Emergen, Baz hukuk bürolar ve avukatlar ve de avukat ad kullanarak tahsilat bürosu kuranlar hukuka aykr ekilde vatandalarn huzur ve sükununu ihlal etmektedir. Bunu yaparken de yasalar ihlal etmekten, meslek etiine aykr davranmaktan hiç çekinmemektedirler. dedi.

Bu avukatlk bürolarnn özellikle de borçlulara gönderdikleri mesajlarda zaman zaman yanl beyanlarda bulunabildiini dile getiren Emergen, bu mesajlarn zaman zaman hiç borcu olmayanlara bile gönderilebildiini vurgulad.

Emergen, Avukat, borçlunun yarana dahi olsa taciz edici mesajlar gönderemez. Türkiye Barolar Birlii, 31.01.2015 tarihli ilgili Disiplin Kurulu Kararnda, Barolar Birlii, borçlu yararna olduu düünülse dahi takip sonrasnda yaplacak bütün yazmalarn cra Müdürlüü aracl ve kar taraf vekili ile yaplmas, uyarnn taciz boyutlarna varmamas gerekir düüncesiyle taciz mesaj gönderen avukata disiplin cezas vermitir. ifadelerini kulland.

Avukatlarn, Avukatlk Kanunu 35/A ve ilgili hükümleri gerei dava veya icra takibi açmadan veya açldktan sonra uzlama yetkisi olfuunu anlatan Emergen, Ancak bu teklif metni ve talebi huzuru bozacak ve tehdit edecek derecede ve srarla telefonlar arayacak ekilde olamaz. Avukat, meslein itibarn zedeleyecek her türlü tutum ve davrantan kaçnmal. deerlendirmesinde bulundu.

Emergen, avukatlarn mesleki etik ve meslek kurallarnn hukuken snrlarnn çizildiini ve avukatlarn bu kurallara uymak zorunda olduunu vurgulad.

BAROYA KAYET EDLEBLR, SUç DUYURUSUNDA BULUNULABLR

Emergen, tüketicilere u önerilerde bulundu:

Israrla telefon edilmesi veya mesaj gönderilmesi durumunda mesaj gönderen avukatn bal bulunduu baroya disiplin cezas almas için yazl olarak ikayet edilebilir.

Vatandalarmz bunun yan sra Cumhuriyet Basavclklarna TCK 123. maddesinde düzenlenen Kiilerin huzur ve sükunu bozma suçu kapsamnda suç duyurusunda bulunabilirler. Zira TCK 123te de açkland üzere Srf huzur ve sükununu bozmak maksadyla bir kimseye srarla telefon edilmesi, gürültü yaplmas ya da ayn maksatla hukuka aykr baka bir davranta bulunulmas halinde, madurun ikayeti üzerine faile üç aydan bir yla kadar hapis cezas verilir.

YOUN KAYETLER GELYOR

Tüketiciyi Koruma Dernei (TÜKODER) Genel Bakan Aziz Koçal, yl sonu gelmesi nedeniyle avukatlardan borçlulara, taciz mesajlar ve telefonlarnda younluk yaanmaya balandn, tüketicilerden dernee bu yönde youn ikayetler geldiini söyledi.

Tüketicilere, haciz karar çkarld, evde haciz uygulanmak ve mal kaldrmak üzere yetki alnd, acilen verilen telefonun aranmasn talep eden mesajlarn uygunsuz olduunu dile getiren Koçal, bu mesajlarn taciz olduunu vurgulad.

Koçal, Avukatlk mesleine ve hukuka uymayan, avukatlk mesleinin etik kurallarna aykr olan yöntem ve ekillerle, vatandalarmzn huzur ve sükununu bozacak ekilde alacak tahsil edilmek istenmektedir. Bu mesajlar ya da aramalar vatandalarmzn huzurunu bozmaktadr. dedi.

UYGULAMA YASA DII

Koçal, bu konularda uyarnn bir kez vatandalar bilgilendirmek için yaplabileceini belirterek, devaml atlan mesajlarn taciz nitelii tadn söyledi.

Vatandalarmz unu iyi bilmeli; taahhüdü ihlal suçu icra memuru huzurunda icra tutanana belli bir tarihte ödeyeceine dair taahhütte bulunmu ve o tarihte ödememi ise geçerlidir. diyen Koçal, avukatlarn aramas ile verilen ödeme tarihi taahhüdü ihlal suçu oluturmadn vurgulad.

Koçal, taahhütte bulunmadan ödemelerin yaplmas gerektiini kaydederek, sözlerini öyle sonlandrd:

Borçluya bildirim, bilgilendirmek maksadyla bir kez yaplr, sürekli mesaj göndermek telefonla aramak taciz nitelii tamaktadr. Yasa d bir uygulamadr. Borç bildiriminde bulunan kurum ve kurulular da tüketiciyi bilgilendirmek amaçl bir kez bildirim yapabilirler ya da arayabilirler. Sürekli mesaj ve arama huzur ve süknu bozma suçudur. Mevzuatta; borçluyu telefonla tahsilata icbar ,alacaklya veya alacakl vekili avukata tannm bir yol deildir.

Ana Sayfaya Git