Tüm belediyelerde 'e-Belediye' zorunlu olacak

BELEDİYELERİN, mevzuatla kendilerine verilen görev ve hizmetlerin yürütülmesi ve vatandaşlar tarafından yapılan başvuruların sonuçlandırılması amacıyla her türlü idari iş ve işlemin yürütüldüğü ‘e-Belediye Bilgi Sistemini’ kullanmalarını zorunlu hale getiren kanun yürürlüğe girerek Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haberler 14.03.2018 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, 7099 sayl ve 15/02/2018 tarihli Yatrm Ortamnn yiletirilmesi Amacyla Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun 10/03/2018 tarihli ve 30356 sayl Resmi Gazetede yaynlanarak yürürlüe girdiini duyurdu. Bu Kanunla e-Belediye Bilgi sistemini kurmaya, iletmeye, veri saklama, veri iletimi ve veri paylam ile ilgili politikalar tespit etmeye, çalma usul ve esaslarn belirlemeye ve bu sistem ile ilgili merkez bir hizmet standardizasyonu oluturmaya çileri Bakanl yetkili klnd.

Resmi Gazetede yaynlanan yeni kanuna göre, e-Belediye Bilgi Sistemi ile vatandalara dönük hizmet süreçleri basitletirilecek ve standardizasyon salanacak. Kamu kurumlar ve yerel yönetimler arasnda anlk veri paylam kurulacak. Hizmetler merkezi sistem üzerinden yürütülerek vatanda ilemlerinin elektronik ortamda elektronik veya mobil imza ile yaplabilmesi salanacak.

Gelitirilecek olan belediyecilik yazlmlar ile vatanda odakl bir yerel yönetim yapsnn oluturulmas için bilgi ve iletiim teknolojileri etkin ekilde kullanlacak.

e-BELEDYE BLG SSTEMYLE NELER YAPILACAK

Resmi Gazetede yaynlanan kanuna göre, e-Belediye Bilgi Sistemi ile neler yaplaca u ekilde açkland:

Belediyelerin i süreçlerinin ksaltlmas ve daha hzl hale getirilmesi ile zaman ve emek kayplar ile mali kayplarn önlenmesi amaçlanmaktadr.

Kesintisiz yerel hizmet sunumu salanacaktr.

Bankalar ile anlk veri transferi salanarak vatandalarmzn vergi ve fatura gibi ödemelerinin çevrimiçi olarak yapabilmesi mümkün olacaktr.

Sistem, vatanda odakl bir yerel yönetim yapsnn oluturulmasna ve vatandalarmzn belediye hizmetlerinden daha hzl, kolay, etkin, kaliteli bir ekilde yararlanmasna ve bu hizmetlerdeki bürokratik ilemlerin azaltlmasna da hizmet edecektir.

Sistem, ülke çapnda hizmetlere belirli bir standardizasyon, effaflk ve denetlenebilirlik anlay getirecektir.

Sistem ayrca, Yatrm Ortamnn yiletirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOKK) uygulamalar kapsamnda belediyelerin yürüttüü inaat izin süreçlerini ksaltacak, bir sonraki aama olarak da dier kurumlar ile yaplan entegrasyon çalmalar sonucu süreç saylarn düürecek ve süreçleri sadeletirecektir. Bu durum da Ülkemizin i yapma kolayl dünya sralamasna ciddi anlamda katk sunmu olacaktr.

Sistem, Avrupa Birlii Mevzuat ve uyum çalmalar kapsamnda yatrm yapma süreçlerinde younlukla karlalan bürokratik hantall gerekli izin ve ruhsat ilemlerinin tek elden yürütülmesini salayarak ortadan kaldracaktr.

Bu sistem devreye girdiinde ylda en az 1 milyar 831 milyon TL tasarruf salanacaktr.

Ana Sayfaya Git