Tüm çalışanları ilgilendiriyor!

Milyonlarca çalışanın sigortası niteliğindeki kıdem tazminatı 1 Temmuz itibarıyla zamlandı. Memur maaşının katsayısıyla belirlenen tazminatın ‘bir yıllık üst limiti’, 5 bin liradan 5 bin 432 liraya yükseldi.

Haberler 11.07.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kdem tazminat, sigortal (SSKl) çalanlarn güvencesi niteliinde. Tazminat her bir yl için bir aylk brüt ücret kadar oluyor. Ama bunun bir üst limiti bulunuyor. çalana ödenecek tazminatn tavan memur maalarna endeksli. lk 6 aylk enflasyona göre 1 Temmuz itibaryla memur maana yüzde 8.65 zam yaplmt.

432 LRALIK FARK

Tazminat tavan da ayn oranda, yani 432 lira artarak 5 bin liradan 5 bin 434 liraya çkt. Bu tutar 31 Aralka kadar geçerli. 10 bin lira maa da olsa 1 yllk kdem 5 bin 434 liray aamayacak. Art az gibi görünse de yllarca ayn iyerinde çalanlar için avantaj büyük. Örnein; 6 bin 500 lira brüt maa olan bir içi 10 yl çalmas varsa, 1 Temmuz öncesine göre 4 bin 249 lira fazla tazminat alacak. Bir çalann kdem tazminat alabilmesi için kendi istei dnda iten ayrlmas gerekiyor. Bunun istisnalar da var. Erkek içi askerlik, kadn evlilik nedeniyle (1 yl içinde) iten ayrlrsa kdemini alabilir. Fazla mesaiyi yaptrmaya zorland için hakl nedenle istifa edenler de kdeme hak kazanr. Kdemde zamanam süresi 5 yl.

EMEKLLK HAKKIYLA

Emeklilik kdemde en çok merak edilen konudur. 8 Eylül 1999dan önce ie girip de 15 yl sigortal olan ve en az 3 bin 600 günü tamamlayanlarla 1999dan sonra ilk defa ie balayp 25 yl sigortal olup 4 bin 500 gün prim ödeyenler istifa edince kdem alr. Bunun için SGKdan Ya dnda emeklilik artlarn yerine getirmitir yazs alnmal.

HESABA DKKAT!

Her bir yllk çalma karlnda bir aylk brüt ücret tutarnda tazminat alnr. Bir yldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor. Tazminat hesabnda içiye ödenen ücretin yan sra, düzenli olarak salanan tüm para ve parayla ölçülebilen menfaatlerin brüt tutar da dikkate alnyor.

STFA EDEN DE ALIR MI?

verenin içisini hiç sigortaya bildirmemesi, sigorta primlerini ödememesi ve sosyal haklardan mahrum brakmas içiye hakl fesih imkan veriyor. Düük ücretten bildirim de hakl fesih nedeni. Bütün bu durumlarda i sözlemesini sona erdiren içi, kdem tazminatn alr. veren her çeit sigortasz çaltrma halinde o içinin kdem tazminatn da ödemek zorunda.

Ana Sayfaya Git