Turizmciler umutlu!

Tarihi ve tescilli yapılarıyla açık hava müzesini andıran, farklı kültür, dil ve dinlerden insanların hoşgörüyle kardeşçe yaşadığı Mardin, yeni tip koranavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde sessizliğe büründü.

Haberler 21.04.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs salgnn önleme çalmalar kapsamnda, çileri Bakanlnca 81 il valiliine gönderilen genelgenin ardndan, Vali Mustafa Yaman bakanlnda oluturulan l Pandemi Kurulu kararyla kentte alnan tedbirler sürüyor.

Geçen yl günübirlik ziyaretçilerle birlikte yaklak 5 milyon yerli, yabanc turist çeken ve turizmde en youn dönemini yaayan Mardinde özellikle Kasmiye Medresesi, Ulu Cami, Krklar Kilisesi, Deyrulzafaran Manastr gibi önceden binlerce kiinin ziyaret ettii tarihi yaplarda bugünlerde sakinlik göze çarpyor.

Medeniyetler beii Mardindeki tarihi yaplar, bu sakin günlerde drone ile görüntülendi.

- Mardin daha önce hiç bu kadar sessizlie bürünmemiti

Turizm seyahat acentesi yetkilisi smail Sincar, AA muhabirine, Mardinin geçen yl ilkbaharda cvl cvl bir dönem geçirdiini söyledi.

Bu sene geçen yla oranla çok daha iyi bir sezon geçirmeyi planladklarn kaydeden Sincar, unlar kaydetti:

Maalesef talihsiz bir hastalk yayld dünyada. Bu virüs nedeniyle u anda insanlar seyahat edemiyor. Mardin u anda ssz. Mardin daha önce hiç bu kadar sessizlie bürünmemiti. Buras bir turizm beldesi. Özellikle nisan ve mays aylar en cokulu dönemi yayordu ama u anda ülkemizin her yerinde insanlarn evlerinde durmas gerekiyor. Tabii ki önceliimiz salk. Öncelikle salmz korumamz gerekiyor. Turizm çok krlgan bir sektör. Umut ediyoruz ki bu krlganl en ksa sürede atlatacaz. En ksa sürede toparlanacaz.

- Rehberlerin sesleri birbirine karyordu

Kasmiye Medresesinde görevli Mehmet Ta ise geçmi yllarda ilkbahar mevsiminde medreseyi görmeye her gün binlerce kiinin geldiini söyledi.

imdilerde ise medresenin, salgnla mücadele tedbirleri kapsamnda ziyarete kapatldn aktaran Ta, Daha önce çok younluk yaanyordu. Otoparkta arabalara yer kalmyordu. çeride de o kadar kalabalk oluyordu, insanlar birbirlerine yol veremiyordu. Turlar geldiinde rehberlerin sesleri birbirine karyordu. nallah en ksa zamanda bu virüs biter ve tekrar buralar kalabalklar. ifadelerini kulland.

Turizmcilerin yan sra esnaf da salgn sonras dönem için umutlu konutu.

Yöresel sabun satcs Abdulvahap Kanza, vatandan temizlik ihtiyaçlarn karlamak için i yerini açtn söyledi.

Kanza, Geçen sene bu ay burada ine atsan yere dümezdi. nallah bu virüsten kurtulacaz. Allahn izniyle bu virüs bittikten sonra tekrar o aaal günlerin geleceine inanyoruz. dedi.

Fehmi Sincar da Salgn nedeniyle kimse sokaa çkamyor. Bir an önce bu durumun düzelmesini bekliyoruz. Mardinde Türk, Kürt, Arap ve Süryani iç içe yayoruz. u anda herkes kendi evinde maalesef. Bu hastalktan kurtulduktan sonra tekrar sokaklarda bir arada yaamay ümit ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git