Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması

Ocak ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 615, yoksulluk sınırı 5 bin 262 lira olarak hesaplandı

Haberler 26.01.2018 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasna göre, ocak aynda 4 kiilik ailenin açlk snr bin 615, yoksulluk snr 5 bin 262 lira olarak hesapland.

Türk- tarafndan, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan açlk ve yoksulluk snr aratrmasnn ocak ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, ocak aynda 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr, bin 615 lira olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 5 bin 262 lira oldu.

Hesaplamalara göre, 4 kiilik bir ailenin salkl ve dengeli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutar geçen aya göre 7 lira, geçen yla göre 136 lira art gösterdi. Yoksulluk snr tutar ise son bir ayda 24 lira, geçen yln ocak ayna göre ise 444 lira artt.

Bekar bir çalann yaama maliyetinin bin 998 lira 88 kuru hesapland ocak aynda, Ankarada yaayan 4 kiilik ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar, bir önceki aya göre yüzde 0,46 art gösterdi.

Gda enflasyonunda son 12 ay itibaryla art oran, baz etkisiyle, yüzde 9,22 olurken, yllk ortalama art yüzde 9,71 olarak hesapland.

KIYMANIN FYATI DÜTÜ, KUBAININK ARTTI

Aratrmaya göre, ocak aynda süt, yourt, peynir grubundaki bütün ürünlerde art görüldü. Böylece, aylardr fazla bir deiiklik görülmeyen bu grupta tespit fiyat artlar mutfak harcamasna olumsuz yansd.

Dana kyma fiyatnda ucuzluk kampanyas sonucu gerileme görülürken, kuba fiyat artt. Sakatat ürünleri (dana cier, yürek, böbrek) ile tavuk fiyat bu ay yine ayn kald. Balk fiyatnda art görüldü. Yumurtann tane fiyat 7 kuru azald. Bakliyat ürünlerinin fiyatlar, ürün baznda baz fiyat ayarlamalar olmasna karn ortalamada fazla deimedi.

Ya sebze-meyve fiyatlar, mevsim artlarnn olumlu seyretmesi ve k ürünlerinin arlkl olarak pazarda yer almasnn etkisiyle fazla art göstermedi. Bu gelime mutfak harcamasna olumlu yansd. Ortalama sebze-meyve fiyat geçen ay 4,08 lira iken, bu ay 4,02 lira olarak hesapland.

Ekmekte gramaj azald ama fiyat deimedi. Pirinç fiyat deimezken, un, makarna ve bulgur fiyat biraz art gösterdi.

Tereya ve margarin ile zeytinya ve ayçiçek ya fiyat yine deimedi. Siyah ve yeil zeytin ortalama fiyat da ayn kald.

Ana Sayfaya Git