Türk inşaat sektörü dünya ikincisi

Türkiye, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" sıralamasında 44 firmayla ikinci oldu.

Haberler 23.08.2019 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, küresel pazarda süren durgunlua ve artan risklere ramen uluslararas inaat sektörü dergisi ENRnin Dünyann En Büyük 250 Uluslararas Müteahhidi listesinde 44 firmayla ikinci srada yer ald.

Türkiye Müteahhitler Birliinden (TMB) yaplan açklamaya göre, uluslararas inaat sektörü dergisi ENR, müteahhitlerin bir önceki ylda ülkeleri dndaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yaymlad Dünyann En Büyük 250 Uluslararas Müteahhidi listesini açklad.

ENRnin hazrlad analizdeki veriler, küresel ekonomik belirsizlikten en çok etkilenen sektörlerden olan inaat sektöründe durgunluun devam ettiini ortaya koydu. Verilere göre, 2018 ylnda uluslararas inaat pazarnn büyüklüü yüzde 1lik artla 482,4 milyar dolardan 487,3 milyar dolara çkt. Küresel pazarn büyüklüü, 2012-2014 döneminde ise 500-544 milyar dolar bandnda seyretmiti.

Uluslararas müteahhitlik pazarnn durgun seyrettii 2018de, Türkiye performansn koruyarak sralamada yine ikinci oldu. ENR listesinde geçen yl 44 Türk firmas yer ald. Listedeki Türk firmalarnn toplam pazar pay ise ayn yl için yüzde 4,6 olarak gerçekleti.

Türk müteahhitlerinin bölgesel gelirlerdeki pay ana pazarlar olan Orta Douda yüzde 9,7den yüzde 10,4e yükselirken, Asyada yüzde 4ten yüzde 2,1e geriledi. Firmalarn pazar pay, Afrikada fazla deiim göstermeyerek yüzde 5,6 olurken, Avrupada ise snrl artla yüzde 7ye ulat.

Pazar paymz yükseltmeyi amaçlyoruz

Açklamada görülerine yer verilen TMB Bakan Mithat Yenigün, Küresel ve ulusal ekonomideki krlganlklara ramen sektörümüzün dünya devler liginde, 40 TMB üyesi olmak üzere toplam 44 müteahhitlik firmamzla yerimizi koruyor olmamz büyük önem tayor. ifadelerini kulland.

Müteahhitlerin son dönemde yurt içinde yaanan zorluklar nedeniyle yurt dna younlatna iaret eden Yenigün, bu yl ocak-temmuz döneminde yurt dnda toplam 5,6 milyar dolar tutarnda 130 proje üstlenildiini bildirdi.

Yenigün, yurt d müteahhitlik hizmetlerinde bugüne kadar 124 ülkede 386 milyar dolar tutarnda 9 bin 782 projeye ulaldna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Yl sonunda yeni proje tutarnda 2018de yakaladmz 20 milyar dolar düzeyine tekrar ulamay hedefliyoruz. Uluslararas pazarlardaki konumumuzu daha da güçlendirmemiz için firma ölçeklerinin büyütülmesiyle firmalarmzn ortak i yapma bilincinin artrlmas ve teknik müavirlik sektörümüzün de desteklenerek güçlendirilmesi önem tayor.

Yurt d müteahhitlik hizmetlerinin, ekonomiye döviz girdisi, ihracat, istihdam ve sektörel rekabet gücüne katklar bata olmak üzere sürdürülebilir büyüme açsndan önemi son derece büyüktür. Birliimiz öncülüünde, Türk Müteahhitlii markasn oluturarak, uluslararas pazardan aldmz payn 2030larda yüzde 7lere, dier bir ifadeyle ylda 50 milyar dolar yeni i tutarna yükselmesini amaçlyoruz.

Ana Sayfaya Git