Türk-İş 2 578 lira

Türk-İş Genel Başkanı Atalay: "Asgari ücrette 2 bin 578 liranın altını konuşmayız"

Haberler 06.12.2019 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, bir kiinin yaam maliyetinin 2 bin 578 lira olduunu belirterek, yeni asgari ücret konusunda bu rakamn altndaki bir rakam kabul etmeyeceklerini söyledi.

Atalay, bir otelde düzenlenen Türk-in 23. Olaan Genel Kurulunda, Konfederasyonlarnn 67 yldr Türkiyenin çimentosu ve sigortas olduunu ifade etti.

Türk-in 1 milyonu akn üyesiyle Türkiyenin en büyük içi örgütü olduunu belirten Atalay, hedeflerinin 4 yl içerisine 1,5 milyon üye saysna ulamak olduunu vurgulad.

Devam eden asgari ücret görümelerine deinen Atalay, bu yl asgari ücret konusunda Hak- ve DSKin de görülerini aldklarn anmsatt.

Bir kiinin yaam maliyetinin 2 bin 578 lira olduunu vurgulayan Atalay, Arkadalarmz bu rakamn üstünde pazarlk yapacaklar. Bu rakamn altnda bir ey olursa konumayz, bunu bize getirmenin bir anlam yok, o masada oturmayz. dedi.

Kdem tazminat uygulamasn geriye götürecek bir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerinin dile getiren Atalay, unlar söyledi:

Kdem tazminatn almayan çalanlar var, bu çalanlarn kdem tazminatn almas için yaplacak bir düzenlemeye her türlü destei vermeye hazrz ama bu mevcut yapy bozdurmayz. Geriye doru gidi olursa bizim buralarda durmamzn anlam yok. Herkes ceketini alp gitsin.

- EYT konusunda bir yerden balamak lazm

Atalay, Emeklilikte Yaa Taklanlar (EYT) konusuna da deinerek, EYT konusunda bir yerden balamak lazm, bir eyler yapmak lazm. Sebebi kayt d istihdam oran yüzde 35. Bunlar kayt içerisine almak lazm. Böylece vergi alnacak, sigorta ödenecek, örgütlülük artacak. 17 milyon çalann sadece 2 milyonu örgütlü. Ülkeyi yönetenlere, Meclise ve bize bu konuda sorumluluk düüyor. diye konutu.

çalma hayatnda sorunlarn devam ettiini ifade eden Atalay, ücretli çalanlarn ocak aynda ald ücreti yüksek vergi dilimleri nedeniyle aralk aynda alamadn vurgulad.

Somada 301 madencinin yaamn yitirdii maden faciasn anmsatan Atalay, i kazalar ve meslek hastalklar nedeniyle can kayplarnn yaanmaya devam ettiine dikkati çekti.

- AVMde çalanlara sahip çkmalyz

Sal ve Güvenlii Yasasna ramen birçok iverenin i sal ve güvenlii kurallarn hiçe saydn vurgulayan Atalay, öyle devam etti:

Düünebiliyor musunuz, 500 dairelik bina yapyor, binada 2 bin tane oda var ama bir oda fiyatn çalanlarn yaam için harcamyor. çalanlar çadrlarda yatrlyor ve orada çkan yangnda maalesef can veriyor. Bu ülkemizin problemi, bu bizim problemimiz. Bunu çözmesi gerekenler ülkeyi yönetenler. Maalesef bugüne kadar bununla ilgili düzgün bir netice alamadk. Kamyon, traktör kasalarnda tarm içileri can vermeye devam ediyor. Parkta oynamas, okula gitmesi gereken çocuklarmz çaltrlyor. Ülke olarak bu sorunu da çözmemiz lazm.

Atalay, 696 Sayl Kanun Hükmünde Kararname ile taeron içilerin kamuda kadroya geçirildiini anmsatarak, baz yöneticilerin kadroya geçen bu içilere hala taeron içi muamelesi yapmasna tepki gösterdi.

Türkiye genelinde 300 civarnda alveri merkezi (AVM) bulunduuna ve buralarda toplam 500 bin kiinin çaltna dikkati çeken Atalay, tamamna yakn asgari ücretle ve günde 10 saatten fazla çalan bu içilere sahip çkmalar gerektiini söyledi.

Irkçln tedavi edilemeyen bir hastalk olduunu ifade eden Atalay, Suriyeci snmaclarn durumuyla ilgili aratrma yaptrdklarn, bu aratrmay kitaplatrarak tüm kurum ve kurululara datacaklarna deindi.

- Mülteci Aratrmasnn sunumu yapld

Türkiyede Türk- var ve Emeimizden de vatanmzdan da vazgeçmeyiz sloganyla düzenlenen Genel Kurulun Divan Bakanlna Türk-Metal Sendikas Genel Bakan Pevrul Kavlak seçildi.

Açl konumalarnn ardndan, Adil Gür, Türk- tarafndan yaptrlan Türkiyede Yaayan Mülteciler ve Kaçak Göçmenler Aratrmasnn sunumunu yapt.

Uluslaras sendikal örgüt temsilcilerinin de aralarnda olduu 40a yakn yabanc konuun katld Genel Kurul, 2 gün daha devam edecek.

Ana Sayfaya Git