Türk-İş, Hak-İş ve DİSK: "Bu vergi düzeni adil değildir"

"Ücretli çalışanların net ücreti, bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybetmesiyle diğer yandan artan vergi oranı nedeniyle her geçen gün azalıyor. Bu vergi düzeni adil değildir"

Haberler 14.11.2019 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMMye sunulan vergi düzeninde yeni deiiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karlamyor, vergi adaletsizliini ortadan kaldrmyor. Bu teklifte, ücretliler lehine olan ayrm ilkesi yaklam yine gözetilmiyor

- Emek üzerindeki vergi yükünün azaltlmas ve verginin geni kitlelere adil bir ekilde yansmasnn salanmas gerekmektedir. O nedenle gelir vergisi tarife basamaklar ve oranlar acil olarak çalanlar lehine güncellenmelidir

Türk-, Hak- ve DSK, çalanlarn net ücretinin enflasyon ve artan vergi oran nedeniyle her geçen gün azaldn belirterek gelir vergisi tarife basamaklar ve oranlarnn acil olarak çalanlar lehine güncellenmesi talebinde bulundu.

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, Hak- Genel Bakan Mahmut Arslan, DSK Genel Bakan Arzu çerkezolu, çalan üzerindeki vergi yükünün azaltlmas ve vergide adaletin salanmas talebiyle Türk- Genel Merkezinde ortak basn toplants düzenledi. Üç konfederasyonun ortak hazrlad metin, DSK Genel Bakan çerkezolu tarafndan okundu.

Türkiyede gelir vergisi mükelleflerinin büyük çounluunu ücret geliri elde edenlerin oluturduu vurgulanan açklamada, ücretli çalanlar üzerinde hem dorudan gelir ve kazanç üzerinden alnan hem de dolayl olarak mal ve hizmet üzerinden alnan vergilerin ar yükü bulunduu belirtildi.

Kamu ve özel sektördeki milyonlarca içi ve memurun gelir vergilerinin kaynandan kesinti yaplarak ödendiini anmsatld açklamada, u ifadeler kullanld:

Ücretlerimizden kesilen vergiler, gelir vergisi haslatnn önemli bir ksmn oluturuyor. Bugün ülkemizde uygulanan vergi politikalar nedeniyle içiler üzerindeki ar bir vergi basks bulunuyor. çinin eline geçen net ücret, vergi kesintileri nedeniyle ylbana göre geçen sürede giderek geriliyor. Ücretli çalanlarn net ücreti, bir yandan enflasyon nedeniyle satn alma gücünü kaybetmesiyle dier yandan artan vergi oran nedeniyle her geçen gün azalyor. Bu vergi düzeni adil deildir.

- çalanlar her yl daha fazla vergi ödemek zorunda kalyor

Açklamada, vergi sisteminin sosyal adalete, anayasann sosyal hukuk devleti ilkesine uygun olmad savunularak u deerlendirme yapld:

Anayasayla badamayan bu anlay sürdürülebilir deildir. TBMMye sunulan vergi düzeninde yeni deiiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karlamyor, vergi adaletsizliini ortadan kaldrmyor. Bu teklifte, ücretliler lehine olan ayrm ilkesi yaklam yine gözetilmiyor. çalanlarn 2005de gelir vergisi tarifesine uygulanan yüzde 15-20-25-30-35 gelir vergisi oran, 2006dan bu yana yüzde 15-20-27-35 olarak maalesef daha yüksek uygulanyor. 2005te gelir vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 13,5 kat iken, günümüzde 7 katna denk gelmektedir. çalanlar, her yl daha fazla vergi ödemek zorunda kalyor. Bu uygulama sosyal adaletle badamyor. Bütün taleplere ramen gelir vergisi tarifesi ücretliler lehine iyiletirilmiyor.

- Asgari ücrete tekabül eden ksm vergiden muaf olmal

Emek üzerindeki vergi yükünün azaltlmas ve verginin geni kitlelere adil bir ekilde yansmasnn salanmas gerekmektedir. O nedenle gelir vergisi tarife basamaklar ve oranlar acil olarak çalanlar lehine güncellenmelidir. talebinde bulunan Türk-, Hak- ve DSK, bütün ücretlerden asgari ücrete tekabül eden ksmn vergiden muaf olmasn istedi.

Asgari ücret sonras ilk vergi basama için uygulanacak orann yüzde 10 olmas gerektiini savunan üç konfederasyon, dier talepleri ise öyle sraland:

Düük gelirli hane halknn tüketiminde önemli pay olan gda ve alkolsüz içecekler, eitim, salk ile giyim ve ayakkab grubu için halen indirimli vergi oran uygulanmaktaysa da düük gelirli ailelerin tüketim vergi payn azaltmak için bu orann daha da aaya çekilmesi salanmaldr. Ücret geliri elde eden kiilerin giderlerini ödedikleri vergiden indirememelerinin dourduu anayasal eitlik ilkesine aykrlk halini karlayabilmek için tpk gayrimenkul sermaye iratlarnda olduu gibi yüzde 25lik götürü gider indiriminin yaplmasn öneriyoruz. çinin kendisi ve dier aile fertleri için yapmak zorunda olduu gda, barnma, giyim, snma, elektrik, salk, eitim gibi giderlerinin gelir vergisi matrahndan mahsup edilmelidir. Zira benzer harcamalar, beyanname usulü ile vergiye tabi mükellefler tarafndan gelir vergisi matrahndan mahsup edilebilmektedir. Bireysel doal gaz, elektrik, su, ulam ve iletiim hizmetleri tüketiminden alnan KDV yüzde 1e düürülmelidir. Temel tüketim mallarndan alnan KDV sfrlanmaldr.

- Asgari ücret konusunda da bir araya gelmeye yeil k

Ortak hazrlanan metninin okunmasnn ardndan, konfederasyon genel bakanlar sorular yantlad.

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, Asgari ücretle ilgili de ortak hareket edecek misiniz? sorusuna, u yant verdi:

Asgari ücret konusunda uzun yllar bir araya gelme imkan bulmadk. Bu toplant güzel oldu. Ülkemizde 17 milyon çalan var, içi konfederasyonlar olarak biz 2 milyonu temsil ediyoruz. O zaman geldiinde arkadalarn görülerini alrz. Bizim için mahsuru yok. Daha faydal olaca düüncesindeyim.

TBMMdeki vergi düzenlemesiyle ilgili imza kampanyas balattklarn anmsatan Atalay, 85 klasörden oluan 764 bin imzay, dün AK Parti TBMM Grup Bakan Naci Bostancya ilettiklerini söyledi.

Hak- Genel Bakan Arslan da üç içi konfederasyonun bir araya gelmesini, tarihi olarak niteleyerek, unlar söyledi:

Sayn Atalaya inisiyatifinden, Sayn çerkezoluna da katlmndan dolay teekkür ediyorum. Bu toplant, bundan sonra da temel konularda bir araya gelerek çözüm zemini bulmamz salayacaktr. Vergi konusundaki taleplerimizin, TBMM tarafndan dikkate alnmasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git