Türkiye büyük oynuyor

Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Üst Yöneticisi Ozan Aydemir, Türkiye'nin oyun sektöründeki payının 1 milyar 200 milyon dolara yükseldiğini ve 42 milyon dijital oyuncu olduğunu söyledi.

Haberler 26.04.2022 - 02:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada hzla gelien oyun sektörü Türkiyede de büyümeye devam ediyor. Pazardaki gelimelerle ilgili güncel bilgileri paylaan Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajans Üst Yöneticisi Ozan Aydemir, söz konusu pazardaki ilem hacminin 1,2 milyar dolara yükseldiini söyledi.

Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajans Üst Yöneticisi Ozan Aydemir, Türkiyenin oyun sektöründeki paynn 1 milyar 200 milyon dolara yükseldiini, dijital oyuncu saysnn da 42 milyona ulatn aktard.

Aydemir, Gaming in Turkey tarafndan yaymlanan Türkiye Oyun Sektörü 2021 Raporuna ilikin yapt açklamada, 2018de toplam küresel pazarn 138 milyar dolar iken, bu rakamn 2019da 152 milyar dolara yükseldiini kaydetti.

Salgnn ve kapanmalarn younlat 2020de küresel oyun pazarnn büyüklüünün 177 milyar dolara çktna iaret eden Aydemir, Bu aslnda beklentimizin çok üstünde bir rakamd. 2021de ise bu rakam 176 milyar dolar olarak kaytlara geçti. 2020 ile 2021e baktmzda aslnda 1 milyar dolarlk bir düü de söz konusu ama bu biraz salgnn etkisi. 2020, aslnda bir sçrama ylyd. 2021, biraz daha dengeleyici bir yl oldu diye konutu.

7DEN 70E OYUN OYNAYANLARIN SAYISI ARTTI

Ozan Aydemir, oyun sektörünün Türkiyedeki büyüklüüne ilikin bilgi verirken, Türkiyenin 2018de 853 milyon dolarlk bir pazar pay olduunu bildirdi.

Aydemir, öyle devam etti: 2019da bu rakam 830 milyon dolara geriledi. Aslnda buna gerileme demek tam da doru deil. çünkü normalde kii ba TL baznda harcadmz para artt. Ama dolar kuru yükseldii için dolar baznda hesapladmzda düü gösteriyor gibi oluyor. O yüzden 2019da böyle bir gerileme yaand. 2020de ise total gelirimiz 880 milyon dolara yükseldi. 2021de ise bu rakam 1 milyar 200 milyon dolara kadar yükselmi durumda.

Türkiyedeki oyuncu says da 2018den 2021e kadar 30 milyondan 42 milyona çkt. Türkiyede çok genç bir nüfus var. Hem oyun oynama saatleri artt hem de yeni oyuncu says artt. Burada ya bamsz konuuyorum. 7den 70e oyun oynayanlarn says artt. Kadn-erkek oranna baktmzda, bundan 3-4 yl önce olsayd daha erkek arlkl bir kitleden bahsediyor olurduk. imdi yüzde 47 kadn oyuncu, yüzde 53 erkek oyuncu olan dengeli bir durum söz konusu gözüküyor.

TÜRK OYUN RKETLER 2021DE 266 MLYON DOLAR YATIRIM ALDI

Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajans Üst Yöneticisi Aydemir, Türk oyun irketlerinin 2020de neredeyse 2 milyar dolar civarnda yatrm aldn, yatrmlarn 2021de de devam ettiini bildirdi.

Aydemir, unlar kaydetti: 2021de Türkiyede 54 giriim yatrm ald ve 266 milyon dolarlk bir hacim yaratld. Bunlar gösteriyor ki Türk oyunlarnn sadece Türkiyede deil, globaldeki baars da yadsnamaz. Bu baarlarn temelinde yatan unsurlardan birincisinin, Türk yazlmclar ve mobil oyun firmalarnn oldukça baarl olmas söylenebilir. Yani hem trendleri takip ediyorlar hem de oyun yapm kalitesini gün geçtikçe arttryorlar. çerideki insan kaynaklar gün geçtikçe artyor. Bugün baktmzda birçok oyun firmasnda hem Türk hem de yabanc uyruklu çalanlar var. Buradaki ana amaç, sadece bölgemize deil, bütün dünyaya açlm yapabilmek için bütün kültürleri bir araya toplamak.

Oyunlara baktnz zaman da aslnda globalde yaplan hiçbir oyundan geri kalr taraf yok. Yani sadece Türkiye kültürüne uygun bir oyun yapm olsalard o zaman bölgemizle kstl kalacakt. Ama oyunlarn tarzna, türüne baktmz zaman neredeyse her yatan, her kesimden oyuncuya hitap eden oyunlar... Hem oynamas kolay hem anlamas kolay hem de içinde birçok elence unsuru barndryor. Sürekli güncelleniyor oyunlar. Ayn globaldeki gibi kendini güncel tutuyor. Güncel tutmasndan dolay da birçok pazarda listelere baktnzda mutlaka Türk oyunlarn görüyorsunuz.

OYUN SEKTÖRÜ, METAVERSE DÜNYASININ TEMEL OLACAK

Türk yazlmclarn kalitesinin yüksek olduuna dikkati çeken Aydemir, Türk yazlmclara yurt dndaki irketlerden de büyük bir ilgi olduunu söyledi.

Aydemir, Türkiyede oyun gelitirme ile ilgili üniversitelerde kaliteli bir eitim verildiini, gençlerin saylar artan oyun irketleri araclyla teorideki bilgileri pratie çevirebildiklerini anlatt.

Türkiyede 165in üzerinde profesyonel espor takm ve 8 bin 126 lisansl espor oyuncusu olduunu aktaran Aydemir, esporu sektörün parlayan yldz olarak tanmlad.

Aydemir, metaverse ile ilgili çok sayda markann yatrm yaptna iaret ederek, Birçok oyunda, oyun içinde farkl entegrasyonlar yaratmann yan sra kendilerine has ekonomiler de vard. Orada konserler veriliyor, etkinlikler yaplyordu. Bu bizim için yabanc olmadmz bir ey. Oluturulmak istenen metaverse kavram, sanal dünyalarn iç içe geçtii bir öte evren yaratmak. Bu teknolojiyle ilgili biraz zamana ihtiyaç var. Oyun sektörü, metaverse dünyasnn temeli olacak ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git