Türkiye, IKBY ekonomisinin ana aktörü

IKBY Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Ticaret Genel Müdürü Nevzat Ethem: "Bu yılın sonunda ikili ticaret hacminin 12 milyar dolara yaklaşmasını öngörüyoruz" "(Gayri meşru referandum sonrası) Bu süreçte halkı cezalandırmak yerine tek sınır kapısı konumundaki Habur'u açık tutması dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" "Habur, bölgenin kalkınması noktasında ana aktör pozisyonunu koruyor"

Haberler 12.07.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ticaret ve Sanayi Bakanl Ticaret Genel Müdürü Nevzat Ethem, Türkiyenin bölge ticaretinin ana aktörü pozisyonunda olduunu söyledi.

Ethem, yapt açklamada IKBY ekonomisi ve Türkiye ile ticari ilikilerin önemine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Yl sonunda ikili ticaret hacminin 12 milyar dolara yaklamas öngörülüyor

Türkiye ile IKBY arasndaki ticaret hacminin, terör örgütü DEAn henüz sahneye çkmad ve dünya ham petrol fiyatlarnda dramatik düülerin yaanmad 2013 öncesinde yaklak 13 milyar dolar olduunu hatrlatan Ethem, Bu yln sonunda ikili ticaret hacminin 12 milyar dolara yaklamasn öngörüyoruz. diye konutu.

Ethem, Haziran 2014te DAEn Irakn en büyük ikinci kenti durumundaki Musulu ele geçirmesi ve Irak merkezi hükümeti ile Erbil yönetimi arasnda meydana gelen bir dizi sorunlar nedeniyle IKBYnin zor günler geçirdiine dikkati çekerek, söz konusu sorunlarn ekonomik ve ticari ilikileri büyük oranda etkilediini, binlerce projenin yeniden hayata geçilmesi konusunda ciddi engel oluturduunu dile getirdi.

Türkiyeden ihraç edilen ürünlerin yüzde 25i IKBYde tüketilip kullanlyor

Türkiyeden Iraka ihraç edilen ürünlerin yüzde 25i IKBYde tüketilip kullanlyor. diyen Ethem, Kalan yüzde 75i ise Irak merkezi hükümetinin kontrolündeki bölgelere sevk ediliyor. ifadesini kulland.

Erbil yönetiminin 25 Eylül 2017de gerçekletirdii gayri meru referandum sonras yaananlara da deinen Ethem, bu süreçte ran IKBYye açlan tüm snr kaplarn kapatrken Türkiyenin farkl bir tutum sergilediini söyledi.

Habur, bölgenin kalknmas noktasnda ana aktör pozisyonunu koruyor

Ethem, Bu süreçte halk cezalandrmak yerine tek snr kaps konumundaki Haburu açk tutmas dolaysyla Türkiyeye teekkür ediyoruz. dedi.

Habur Snr Kapsnn Iraka açlan en önemli ve en etkin tek ticari kap olmas hasebiyle önemli bir geçi güzergh olduuna iaret eden Ethem, Habur, bölgenin kalknmas noktasnda ana aktör pozisyonunu koruyor. eklinde konutu.

IKBYye komu rana nazaran ekonomik ilikilerin Türkiye ile daha iyi bir seviyede olduunu kaydeden Ethem, Ankara ile Erbil arasnda serbest ticari bölge oluturularak ürün maliyetinin aaya çekilmesi ve resmi ilemlerde kolaylk salanmasn hedeflediklerini ifade etti.

Erbil eski parlak günlerini aryor

Iraktaki Baas rejiminin sona erdii 2003 sonras dönemde ülkenin dier bölgelerine nazaran daha güvenli ve istikrarl bir alan olarak kalan IKBY, Türkiye ile gelitirdii ticari ilikiler sayesinde 2013e kadar ciddi bir kalknma içerisine girdi.

Terör örgütü DEAn, Irak topraklarnn üçte birini ele geçirmesi ve ülkenin tek gelir kayna durumundaki petrolün dünya piyasalarnda hzl bir düü yaamasnn ardndan ErbilBadat hattnda oluan bütçe krizi nedeniyle IKBY, ciddi bir darboazn içine sürüklendi.

Hem iç hem d borçlanmaya giderek memur maalarn dahi ödemede sknt çeken IKBY, terörle mücadele konusunda kendisine destek veren ABD bata olmak üzere Türkiye gibi dost ülkelerin tüm uyarlarna ramen 25 Eylül 2017de gayri meru referanduma gitti.

Referandum ile sorunlarn çözüleceine inanan Erbil yönetimi aksine 25 Eylül sonrasnda Badatn uygulamaya koyduu bir dizi yaptrmla kar karya gelerek daha ar bir yükün altna girdi.

IKBY Babakan Neçirvan Barzaninin, Mart 2017den sonra aradan geçen bir yl akn sürenin akabinde önceki gün Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yemin törenine katlmak için Türkiyeye gelmesi, Ankara ile Erbil arasndaki ilikilerin yeniden iyilemeye doru gittii sinyali olarak yorumland.

Ana Sayfaya Git