Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 9,9 küçüldü

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yeni tip koronavirüs salgını ve kısıtlama tedbirlerinin etkisiyle yüzde 9,9 küçüldü.

Haberler 01.09.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK), bu yln ikinci çeyreine (nisan-haziran) ilikin gayrisafi yurt içi hasla (GSYH) sonuçlarn açklad.

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmi hacim endeksi olarak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn ve kstlama tedbirlerinin etkili olduu yln ikinci çeyreinde geçen yln ayn döneminde göre yüzde 9,9 azal gösterdi.

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yln ikinci 3 aylk döneminde geçen yln ayn dönemine kyasla yüzde 1,3 artarak 1 trilyon 41 milyar 643 milyon lira olarak gerçekleti.

GSYHyi oluturan faaliyetler incelendiinde bu yln ikinci çeyreinde, geçen yln ayn dönemine kyasla zincirlenmi hacim endeksi olarak tarm yüzde 4, bilgi ve iletiim faaliyetleri yüzde 11, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 27,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1,7 artt. Sanayi yüzde 16,5, inaat sektörü yüzde 2,7, hizmetler yüzde 25, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 16,5, kamu yönetimi, eitim, insan sal ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2,4 ve dier hizmet faaliyetleri yüzde 18 azald.

Büyüyen sektörler

ktisadi faaliyet kollarna göre cari fiyatlarla en yüksek büyüme hz, yüzde 27,8 ile finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe görüldü.

Takvim etkisinden arndrlm GSYH, zincirlenmi hacim endeksi, yln ikinci çeyreinde geçen yln ayn çeyreine göre yüzde 10 azald. Mevsim ve takvim etkilerinden arndrlm GSYH, zincirlenmi hacim endeksinde ise bir önceki çeyree göre yüzde 11 düü kaydetti.

Hane halk nihai tüketim harcamalar yüzde 8,6 azald

Hane halk nihai tüketim harcamalar yln ikinci çeyreinde, geçen yln ayn dönemine göre zincirlenmi hacim endeksine göre yüzde 8,6 azald. Devletin nihai tüketim harcamalar yüzde 0,8, gayrisafi sabit sermaye oluumu yüzde 6,1 geriledi.

Mal ve hizmet ihracat, yln ikinci çeyreinde geçen yln ayn dönemine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 35,3, ithalat da yüzde 6,3 azald.

gücü ödemelerinde yüzde 0,5 art

gücü ödemeleri yln ikinci çeyreinde, geçen yln ayn çeyreine göre yüzde 0,5 yükselirken net iletme art/karma gelir yüzde 2,4 dütü. gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma deer içindeki pay geçen yln ikinci çeyreinde yüzde 36,7 iken bu oran yln ikinci çeyreinde yüzde 36,8 oldu. Net iletme art/karma gelirin pay ise yüzde 45ten yüzde 43,9a geriledi.

TÜK, açklamasnda, 2020de yaymlanan d ticaret istatistikleri (Özel D Ticaret Sisteminden Genel D Ticaret Sistemine geçi), uluslararas hizmet ticareti istatistikleri ve ödemeler dengesi istatistiklerinde yaplan revizyonlar nedeniyle Ulusal Hesaplar Sisteminde revizyona gidildiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git