Türkiye organik tarımda hedef büyüttü

Türkiye'deki tarım alanları içerisinde, yüzde 2 olan organik tarım alanlarının payının, 2023'e kadar yüzde 5'in üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Haberler 24.11.2017 - 08:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl yi Tarm Uygulamalar ve Organik Tarm Daire Bakan Sabahat Güllüolu, ülke genelinde 70 bin çiftçinin organik tarm yaptn söyledi.

Türkiyede 523 bin dekar alanda organik tarm yapldn belirten Güllüolu, bu alanda 4 milyon ton organik ürün üretildiini kaydetti.

Organik Tarmn Yaygnlatrlmas ve Kontrolü projesi kapsamnda 81 ilde demonstrasyon ve eitim çalmalar yürüttüklerini anlatan Güllüolu, Proje kapsamnda 11 enstitümüzde Ar-Ge çalmalar yapyoruz. Bunun yannda 54 ilde il müdürlüklerimiz tarafndan yürütülen, çiftçilerimize birebir proje desteimiz var. Her ilimize bütçe dahilinde ödemeler ayrlyor ve gönderiliyor. dedi.

- Uygun alanlar belirleniyor

Güllüolu, dünyada organik tarm alanlarnn, tüm tarm alanlar içindeki paynn yüzde 1 olduunu dile getirerek, öyle devam etti:

u anda Türkiyedeki tarm alanlar içerisinde, organik tarm alanlarnn oran yüzde 2. Bizim organik tarm ile ilgili hedeflerimiz var. Bu kapsamnda 2019 için organik tarm alann yüzde 3,5e çkarmay, 2023 hedefi için de yüzde 5i geçmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulamak için çalmalarmz devam ediyor. Bu kapsamda tarm alanlarnda organik tarma uygun alanlar belirleme çalmalarmz devam ediyor. Bu alanlar belirleyip organik tarma kazandrmaya çalyoruz.

Organik tarm yapan çiftçilere daha fazla destek saladklarna dikkati çeken Güllüolu, organik meyve sebze üretiminde dekar bana 100 lira, tbb aromatik bitkilerde 70 lira, endüstri bitkilerinde 30 lira, tarla ve yem bitkilerinde 10 lira destek saladklarn kaydetti.

Güllüolu, 78 milyon dolar civarnda organik ürün ihracat gerçekletiren Türkiyenin iç pazarda 10 milyon dolarlk ürün tükettiine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Fakat biz organik tarm ürünlerini iç piyasaya, kendi halkmza daha fazla sunmak için çalmalar yürütüyoruz. llerimizde tüketicilerin bilinçlenmesi için eitimler veriyoruz. Bu konuda özellikle okullar hedef alyoruz. Okuldaki örencileri bilinçlendirerek ebeveynlerine ulayoruz. Bu ekilde organik ürün tüketiminin artrlmasna yönelik çalmalarmza devam ediyoruz.

Ana Sayfaya Git