Türkiye sağlık turizminden 5 yılda 4,4 milyar dolar kazandı

Türkiye'nin sağlık turizminden elde ettiği gelir son 5 yılda toplam 4,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ülkeyi sağlık ve tıbbi nedenlerle ziyaret edenlerin sayısı 5 yılda yüzde 62 artarak geçen yıl 433 bin 292'ye ulaştı.

Haberler 13.10.2018 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin salk turizminden elde ettii gelir son 5 ylda toplam 4,4 milyar dolar oldu.

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerinden derledii bilgilere göre, Türkiyeyi salk ve tbbinedenlerle ziyaret edenlerin says 2013-2017 döneminde toplam 1 milyon 852 bin 975 oldu.

Salk ve tbbi nedenlerle ülkeye gelenlerin says, 5 ylda yüzde 62 art göstererek, geçen yl 433 bin 292ye yükseldi. Bu say, 2013te 267 bin 461 olarak kaytlarda yer almt.

Türkiyeyi salk turizmi kapsamnda ziyaret edenlerin says bu yln ilk yarsnda ise 274 bin 62yi buldu.

Türkiyenin salk turizminden son 5 ylda elde ettii gelir de art kaydetti. Ülkenin salk ve tbbi nedenlerle gelen ziyaretçilerden elde ettii gelir, 2013-2017 döneminde toplam 4,4 milyar dolar olarak hesapland.

Söz konusu gelir 5 ylda yüzde 36,5 artarak geçen yl 1 milyar dolar oldu. Bu rakam, 2013te yaklak 747,6 milyon dolar seviyesinde gerçeklemiti.

Türkiyeye salk ve tbbi nedenlerle gelen ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri, bu yln ilk yarnda ise yaklak 590,1 milyon dolara ulat.

Yl sonunda 1,5 milyar dolar beklentisi

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Bakan Firuz Balkaya, AA muhabirine, salk turizminin ülke için geliim potansiyeli en yüksek turizm türlerinden biri olduunu söyledi.

Türkiyenin kitle turizminde elde ettii baary katma deeri yüksek turizm çeitleriyle zenginletirme yolunda önemli admlar attn ifade eden Balkaya, Hem Cumhurbakanmzn açklad 100 Günlük craat Programnda hem de Kültür ve Turizm Bakanmzn açklamalarnda salk turizmiyle ilgili çizilen vizyon turizm sektör temsilcileri olarak bizleri motive ediyor. dedi.

Balkaya, geçen yl Türkiyeye tbbi tedavi amaçl gelen yabanc ziyaretçilerden elde edilen gelirin 1 milyar dolar atn anmsatarak, öyle devam etti:

Salk turizminden elde ettiimiz gelir bu yl da artmaya devam ediyor. Yln ilk yarsnda tbbi tedavi amaçl gelen ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri geçtiimiz yln ayn dönemine göre yaklak yüzde 17 artt. Bu yln ikinci yarsnda bu alanda yaanacak artla birlikte tbbi tedavi amaçl gelen ziyaretçilerden elde edilen turizm gelirimizin 1,5 milyar dolar seviyesine yaklamasn bekliyoruz.

slam dünyas salk turizmi için Antalyada buluacak

TÜRSABn salk turizmindeki geliim için çalmalarn sürdürdüüne iaret eden Balkaya, bu kapsamda TÜRSAB ile Türkiye Salk Turizmi Dernekleri Federasyonu (TURSAF) arasnda bir i birlii protokolü imzalandn bildirdi. Balkaya, söz konusu protokolle salk turizminin yurt içi ve yurt dnda ilgili kurumlarla gelitirilmesi, tantm ve pazarlamasnn yaplmas ve standartlarnn belirlenmesine yönelik faaliyet alanlarnn saptanmasnn amaçlandn dile getirdi.

Protokol kapsamnda 7-11 Kasmda Antalyada Uluslararas slam Dünyas Salk Turizmi Konseyi düzenleneceini aktaran Balkaya, unlar kaydetti:

56 slam ülkesinden 400e yakn satn alma heyeti Antalyaya gelecek. Uluslararas slam Dünyas Salk Turizmi Konseyinde medikal alanda salk turizmi açndan deerlendirmeler ve çalmalar yaplarak slam ülkeleri arasnda medikal turizmin artrlmas için çalacaz. Organizasyona tüm salk tesisleri temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluu temsilcileri katlacak. Toplantlarda yapacamz konumalarda TÜRSABn salk turizmi konusunda verdii hizmetleri detaylaryla anlatacaz. Sadece medikal salk turizmi deil, slam ülkelerinden gelen temsilcilere tedavi ve rehabilite edici su kaynaklarmz olan kaplcalarmz, 3. ya ve engelli turizmiyle ilgili verdiimiz hizmetleri en iyi ekilde tantmak için çabalarmz olacak.

Ana Sayfaya Git