Türkiye'de biyodizel üretimi rekora koşuyor

Biyodizel Sanayi Derneği Başkanı Selçuk Borovalı "Geçen yılın 8 ayında 66 bin ton, bu yıl ise aynı dönemde 78 bin ton üretimimiz oldu. Bu yıl 130 bin tonluk bir üretim bekliyoruz. Bu da rekor anlamına geliyor" dedi.

Haberler 15.11.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Atk yalar ve baz yal tohumlardan elde edilen biyodizel yaktlarda üretim art rekor seviyelere yaklayor. Türkiyede 2018 ylnda 108 bin 609 ton biyodizel üretimi gerçekleti. Bu yl ise yln 8 aynda 78 bin tonluk üretim yapan biyodizel sektörü, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 18 art yakalad.

Kanola ve aspir bata olmak üzere yal tohumlar ve toplanan atk yalarn ham madde olarak kullanld biyodizelde geçen ylki rekorun yl sonunda krlmas bekleniyor.

Dernek Bakan Selçuk Boroval, biyodizel üretiminde sevindirici gelimeler yaandn söyledi.

Yln 8 aynda gösterilen artn devam edeceini dile getiren Boroval, Geçen yln 8 aynda 66 bin ton, bu yl ise ayn dönemde 78 bin ton üretimimiz oldu. Bu yl 130 bin tonluk bir üretim bekliyoruz. Bu da rekor anlamna geliyor. dedi.

GÖNÜLLÜ VE ZORUNLU HARMANLAMA

Türkiyenin motorin açsndan çok büyük bir pazar olduuna deinen Boroval, ülkede yaklak 25 milyon ton motorin tüketimi olduunu aktard.

Boroval, Avrupada motorine biyodizel harmanlama orannn yüzde 9lara çkarldna dikkati çekerek, Türkiyede ise zorunlu harmanlama oran binde 5, gönüllü harmanlama ise yüzde 2. Bizim sektör olarak hedefimiz yüzde 2yi tamamlamak. Türkiye çok büyük bir motorin pazar, bu yüzden yüzde 2lik harmanlama bile bizi Avrupada ilk 10a tar. Türkiyenin bu anlamda potansiyeli çok. ifadelerini kulland.

45 BN TON ATIK YA TOPLAMA HEDEF

Yal tohumlarn ekiminde geçen yl çok iyi bir art yakalandn vurgulayan Boroval, üreticinin ilgisinin memnuniyet verici olduunu dile getirdi.

Kanolann üreticiye ayçiçeine göre daha fazla gelir getirdiini belirten Boroval, Kanola eken, satan herkes ekonomik anlamda fayda salad. Yaklak 230 bin civarnda bir kanola hasad gerçekleti. Bunun yarsndan çou gda sektörüne gitti. Türkiyede ilk defa yerli üretilmi kanola ya raflarda yerini ald. diye konutu.

Kanola dnda dier yal tohumlarla da ilgili bir çalmalarnn olduunu ancak bu konuda baz skntlarn bulunduunu kaydeden Boroval, sözlerini öyle sürdürdü:

Bunlarn banda da kayt d atk yalar geliyor. Türkiyede atk yalarn toplanmasyla ilgili son derece yeterli ve eksiksiz bir mevzuat var. Skntlar bu mevzuatn uygulanmas ve gerçeklemesi konusunda. Son zamanlarda birçok birimin koordineli çalt gördük. Birkaç yerde emsal niteliinde operasyonlar oldu. Kayt d toplanan atk yalarn yasada öngörülmeyen alanlara gitmesiyle ilgili ciddi önlemler alnmaya balad. Bu yln sonunda 45 bin ton atk ya toplama hedefimiz var. Atk ya toplamada yaanan sorunlar çözüldüü zaman bunun çok ksa sürede 90 bin tonlara çkacan öngörüyoruz.

Türkiyenin 2007den itibaren biyodizel üretimi u ekilde gerçekleti:

Ana Sayfaya Git