Türkiye’de çalışanların yüzde 34’ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor

TÜRKİYE’de çalışanların yüzde 34’ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor. 38 ülkenin içinde bulunduğu iş ve yaşam dengesi araştırması sonuçlarına göre, en iyi ülke Hollanda olurken, Türkiye bu listenin son sırasında yer aldı. Araştırma, ülkelerin haftada 50 saat ve üzerinde çalışma oranıyla, çalışanların bireysel bakım ve boş zaman aktiviteleri için bir günde ne kadar zaman ayırabildikleri dikkat alınarak hazırlandı.

Haberler 06.04.2018 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medya takip kurumu Ajans Press, dünyadaki i yaam dengesi endeksini inceledi. Ajans Pressin Ekonomik birlii ve Kalknma Tekilatnn (OECD) Better Life Index (Daha yi Yaam Endeksi) aratrmas ve medya yansmalarndan derledii bilgilere göre, i ve yaam dengesine bakldnda en iyi performans 9,3 puanla Hollandann oldu. Hollanday 9 puanla Danimarka ikinci, 8,9 puanla Fransa üçüncü sradan takip etti. 35 OECD ülkesi ile Rusya, Brezilya ve Güney Afrikann dhil olduu toplam 38 ülke içinde son sraya Türkiye yerleti.

ERKEKLER DAHA çOK MESA YAPIYOR

ITS Medya ve Ajans Pressin gerçekletirdii medya aratrmasna göre, çalma hayatyla ilgili 4 bin 982 haber çk tespit edilirken, medyaya yansyan haber balklarna göre çalanlar en çok mobbing ve uzun çalma saatlerinden ikayetçi oldu. Aratrma, ülkelerin haftada 50 saat ve üzerinde çalma oranyla, çalanlarn bireysel bakm ve bo zaman aktiviteleri için bir günde ne kadar zaman ayrabildikleri dikkat alnarak hazrland. Listenin son srasnda yer alan Türkiyede çalanlarn yüzde 34ünün haftada 50 saatten fazla çalt görüldü.

UZUN SAATLER SALII OLUMSUZ ETKLYOR

OECDnin bu alandaki en yüksek ortalamas yüzde 13 olarak belirlenirken, erkek çalanlarn yüzde 37sinin, kadn çalanlarn ise yüzde 26snn mesai saatlerinin uzun olduu saptand. Bu bilgiler dorultusunda, Türkiyede çalanlarn OECD ortalamasna göre hayattan daha az memnun olduklar tespit edildi. 0 ile 10 arasndaki ölçekte memnuniyet derecelendirmesi incelendiinde ise, Türk halk ortalama 5,5 puanda kalrken, OECD 6,5 ortalamasna sahip oldu. Elde edilen raporda, uzun i saatlerinin kayg ve stresi arttrd belirlendi. ve hayat dengesinin salanabildii ülkelerde, çalanlarn daha mutlu olduuna dikkat çekilirken, uzun i saatlerinin sal olumsuz etkiledii görüldü.

Ana Sayfaya Git