Türkiye'de elektrikli araç sayısı 2030 yılında 2,5 milyona ulaşacak

Türkiye'de elektrikli araç sayısının 2030'da 2,5 milyona ve şarj istasyonu sayısının da 1 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Haberler 24.12.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SHURA Enerji Dönüümü Merkezi tarafndan düzenlenen basn toplantsyla, Türkiye Ulatrma Sektörünün Dönüümü: Elektrikli Araçlarn Türkiye Datm ebekesine Etkileri Raporuna ilikin detaylar paylald.

Rapora göre, Türkiyede u anda her 1000 kiiden 154ünün arac bulunuyor. 2030a kadar Türkiyenin nüfusunun 90 milyonun üzerine çkaca ve her 1000 kiiden 300ünün araç sahibi olaca hesaplanyor.

Dünyada ise 2030a kadar elektrikli araç saysnn 250 milyona kadar yükselebilecei tahmin ediliyor.

Türkiyede u an yaklak 1500 elektrikli araç ve 1000in üzerinde arj istasyonu bulunuyor. 2030a kadar ülkede elektrikli araç saysnn 2,5 milyona, arj istasyonu saysnn ise 1 milyona ulaaca öngörülüyor.

Türkiyenin elektrik talebinin yüzde 5 büyüyeceinin beklendii bu dönemde, öngörülen yatrmlarn gerçekletirilmesi durumunda elektrik datm ebekesinin sorunsuz bir ekilde elektrikli araçlar kaldrabilecek kapasiteye ulaaca tahmin ediliyor.

- Türkiyede elektrikli araç sektörü küresel trendlerle uyumlu

Rapora ilikin deerlendirmelerde bulunan SHURA Enerji Dönüümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Bakan Selahattin Hakman, mevcut ve öngörülen rakamlara göre Türkiyedeki elektrikli araç sektörünün küresel trendlerle uyumlu olduunu söyledi.

Türkiyede yakn zamanda yerli elektrikli araç üretimine de balanacan anmsatan Hakman, Nüfustaki art ve elektrikli araçlarn getirdii frsatlarla birlikte kullanc saysnn artacan öngörüyoruz. Elektrikli araç kullanmyla karbondioksit emisyonu da azalacak. dedi.

SHURA Enerji Dönüümü Merkezi Direktörü Deer Saygn da elektrikli araç piyasasnn öncelikli olarak stanbul-Ankara otoyolu bölgesinde büyüyeceini ifade etti.

Saygn, Türkiyede arj istasyonu kullanmnn genellikle halka açk alanlarda yaygnlaacan ve bu yönüyle piyasan çine benzeyeceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git