Türkiye’de Güneş Enerjisi

Güneş enerjisinin ekonomiye kazandırılması konusunda 2017 heyecan verici bir yıl oldu; kurulan güneş santralı kapasitesi rekor seviyeye ulaşırken çatıların elektrik üretimine açılması için önemli adımlar atıldı. Özellikle imar ve şebeke bağlantısı konusunda bazı gelişmeler yaşanırken çatıların güneş panelleri ile dolması için halâ atılması gereken adımlar var.

Haberler 26.01.2018 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

klim Haberin yaynlad bilgi notuna göre Türkiye, yaklak 190 TWh/yllk potansiyeli ile, Avrupada güne enerjisinde en büyük potansiyele sahip ülkelerin banda geliyor. Hem ebeke ölçekli güne kurulumlar açsndan hem de çat potansiyeli bakmndan önemli frsatlar barndran Türkiye, son yllarda bu potansiyeli hayata geçirmek için önemli admlar atyor. Özellikle, 2017 ylnda ebeke ölçekli kurulumlar için heyecan verici gelimeler yaand.

KURULU GÜç SON Üç YILDA 37 KAT ARTTI AMA DAHA çOK YOLUMUZ VAR

2014 ylnda sadece 93 MW güne kurulu gücüne sahip Türkiye, 2017 yl sonunda 3.421 MW kurulu güce ulat. Böylelikle, sadece üç ylda güne kurulu gücü yaklak 37 kat artt. Geçtiimiz yl Türkiyede hayata geçen santrallerin yüzde 38ini güne santralleri oluturdu. Yani tarihte ilk defa bir yl içinde en fazla kurulumu yaplan santral güne santrali oldu.

Ayn zamanda, 2017nin Mart aynda ilk defa büyük ölçekli bir lisansl güne santrali kurulumu için yarma yapld. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan (YEKA) ihalesinde dört büyük konsorsiyum yart. Kalyon Hanwa Enerji Ortak Giriim Grubu, kilovatsaat bana 6,99 ABD dolar sent karlnda, 1000 MWlk güne santrali kurmay, güne AR-GE merkezini hayata geçirmeyi ve 500 MWp/yl kapasiteli fotovoltaik güne modülü üretim fabrikas kurmay taahhüt ederek ihaleyi kazand. Tarihi ihale ile; temiz ve ucuz güne enerjisi üretilmesi, kurulacak altyap ile yerli panel montaj sanayinin gelitirilmesi ve yeni istihdam alanlar yaratlmas hedefleniyor.

Ancak bu heyecan verici gelimelere ramen, Türkiyenin halen yolun banda olduu söylenebilir. Ülkenin elektrik ihtiyacnn yüzde 75ini karlama potansiyeli olan güne enerjisi, u anda kurulu gücün sadece yüzde 4ünü oluturuyor. YEKA ihalesi ve lisanssz üretim alannda yaanan gelimeler ile birlikte ebeke ölçekli güne enerjisi kurulumlar önemli bir ivme kazanm görünüyor.

çATILAR HENÜZ GÜNE PANELLERNE HAZIR DEL

Özellikle çat üstü güne potansiyelinin deerlendirilmesi konusunda önemli admlara ihtiyaç var. 2017 ylndaki Planl Alanlar mar Yönetmeliinde yaplan deiiklikle birlikte 18 Ocak 2018de yaynlan 10kW alt çat kurulumlarn konu alan yönetmelik, bu konuda atlm önemli admlar saylsa da binalarda güne sistemlerinin önü tamamen açlm deil.

Planl Alanlar Yönetmeliinde Temmuz 2017de yaplan deiiklikle binalarn kendi ihtiyac için yaplacak güne kaynakl yenilenebilir enerji sistemleri için ruhsat zorunluluu kaldrld. 18 Ocak 2018de Elektrik Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafndan yaynlanan, Elektrik Piyasasnda Tüketim Tesisi ile Ayn Ölçüm Noktasndan Bal ve Güne Enerjisine Dayal Üretim Tesisleri çin Lisanssz Üretim Bavurularna ve htiyaç Fazlas Enerjinin Deerlendirilmesine likin Usul ve Esaslar yönetmelii ile çatlarn ebekeye balants konusunda baz kolaylatrc admlar atld.

Bu admlar, çatda elektrik üretiminin önünün açld, çatsna güne paneli kuran kiinin kendi elektriini üretip fazlasn sisteme satabilecei eklinde yorumlanyor. Ancak ilgili yönetmelikler her ne kadar heyecan verici olsa da çatlarn güne panelleriyle donatlmasna daha çok yol var.

D ticaret açnn yüzde 70inin enerji harcamalarndan kaynakland Türkiyede enerjide da bamllk sorununu çözmek için güne enerjisi hayati önem tayor. Bir yenilenebilir enerji kayna olarak güne enerjisinden elektrik üretimi, hem kolay uygulanabilir olmas hem de giderek artan fiyat avantaj ile Türkiye için sürdürülebilir enerjiye eriimin yolunu açabilir. Özellikle çatlar konusunda atlacak olan admlar, temiz, yerli ve ucuz enerji anlamna gelecek.

Ana Sayfaya Git