Türkiye’de otomatik sayaç okumaya en büyük yatırım Dicle Elektrik’ten

ELEKTRİK dağıtım sistemi üzerindeki dengeleri ve enerji tüketimini anlık veri akışıyla izleme olanağı sunan Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS)'nin sayısının, Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde 315 bine ulaştığı açıklandı.

Haberler 17.02.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrikin, ülkedeki toplam kurulu OSOSlarn yarsna yaknn hizmet bölgesinde kullanma sunduu, görevli olduu 6 ilde son 4 yl içinde toplam 1.2 milyar liralk yeni yatrm tamamlad ve uygulamaya koyduu akll ebeke teknolojilerinden en iyi verimi almaya çalt belirtildi.

Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren elektrik datm firmas Dicle Elektrik yapt açklamada Son yllarda kayt d elektriin düzenli olarak azaltlmasnda en büyük rolü oynayan OSOS teknolojisi, kayt d elektrik kullananlar çaresiz brakt için baz yerlerde tepki de çekiyor. Dicle Elektrik OSOSu, faturalandrmann yannda enerji arzn dengelemek, kesintileri en aza indirmek ve kayt d kullanm önlemek için de kullanyor dedi.

DCLEDEK ABONELERN YÜZDE 20S OSOSLU

Dicle Elektrikten yaplan açklama öyle:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlndan alnan izinle sektördeki ilk Ar-Ge Merkezini kuran Dicle Elektrik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl ile Elektrik Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK) talep ettii müteri memnuniyetini yakalayabilmek için yatrmlarnda teknolojiyi yüksek ölçüde kullanyor. OSOS, kayt d kullanmn yüksek olduu yerler bata olmak üzere bölge genelinde kullanlmaya balanrken, Dicle bölgesindeki abonelerin yüzde 20sinde OSOS kurulu olduu belirtiliyor. Diclenin kurduu 315 bin OSOSun yüzde 63ünü mesken, yüzde 16sn ticarethane, yüzde 8ini tarmsal sulama, yüzde 4ünü aydnlatma, yüzde 2sini resmi kurumlar, yüzde 1,5ini içme suyu aboneleri olutururken, yüzde 5,5i ise dier abonelere ait.

TÜKETCYE MAL YÜK GETRMYOR

OSOS ile ilgili bilgi veren Dicle Elektrik yetkilileri, müterilerine akll ebeke teknolojisi ile hizmet verdiklerini belirterek, bu sistem sayesinde elektrik ebekesindeki enerji taleplerinin anlk takip edilebildiine dikkat çekti ve unlar söyle:

Sistem, kesintiye sebep olabilecek arzalar gerçeklemeden önce tespit edebiliyor, bir sorun olumadan giderilmesine olanak salyor. Bu sistem sayesinde tüketicilere kesintisiz ve temiz enerji tedariki salanrken, özellikle OSOS kurulumu yaplan yerlerde kayt d elektrik kullanm orannn ciddi ekilde dütüü görülüyor. Bu sayede hem harcanan enerji miktar azalyor, hem de arza oranlar ciddi ekilde düüyor. Doal kaynaklar ve enerji ekonomisi üzerindeki olumsuz etkiler de azalyor. EPDKnn ald karar uyarnca Dicle bölgesinde ylda 10 MWh elektrik tüketen yerlere OSOS taklmasnn zorunlu olduunu hatrlatan yetkililer, sistemin tüketiciye hiçbir mali yük getirmediine dikkat çekiyor.

TÜKETM TAKP EDEBLYOR

OSOS sayesinde datm irketiyle birlikte tüketicilerin de harcadklar enerjiyi saatlik olarak takip edebildiini kaydeden Dicle Elektrik yetkilileri, sistemin öne çkan yararlarn öyle sralad:

Bu sistemin datm irketlerine de tüketiciye de faydas saylamayacak kadar fazla. Sunulan ara yüz sayesinde hem tüketiciler, hem de tedarikçiler enerji tüketimini izleyebiliyor. steyen tüketici, verilen bir ifre ile web sayfamzdan anlk tüketimlerini kontrol edebiliyor. Datm irketi ile abone arasnda güvenilir ve effaf bir iletiim ortam kurulmu oluyor. Sistem ile akm-gerilim kesinti bilgileri alndndan, akm ve gerilim trafosu gibi ölçü sistemlerinde meydana gelen arzalar annda belirlenerek en ksa sürede müdahale edilebiliyor. Yine sistemsel hatalar sonucunda oluan abone ikayetlerine daha hzl ve güvenilir çözümlerin bulunmas salanabiliyor. Ayrca tüketici tarafnda da sorumlu tüketim bilinci olumasna çok önemli katklar salyor.

Ana Sayfaya Git