Türkiye’de üç çocuktan biri "şiddetli maddi yoksunluk" içinde

Bahçeşehir Üniversites Ekonomik ve Toplumsal Araştırma Merkezi(Betam) araştırmasının sonuçları, Türkiye’de yaşayan çocukların üçte birine karşılık gelen 7 milyon 1,006’sının şiddetli maddi yoksunluk çeken evlerde yaşadığını ortaya koydu.

Haberler 23.04.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Betamn yaynlad aratrma notunda, maddi yoksunluk ölçütünün ülkelerin yoksulluk düzeyini ölçmek için kullanldna dikkat çekilirken, söz konusu aratrmada Avrupa Birlii statistik Ofisinin (Eurostat) tanmlad iddetli maddi yoksunluk ölçütünün kullanld belirtildi.

Eurostat ölçütüne göre;

- Kira ve faturalarn ödenmesi,

- Evin snma ihtiyacnn yeterince karlanmas,

- Beklenmeyen harcamalarn karlanmas,

- Her iki günde bir et, balk ya da protein edeer gdalarnn tüketilebilmesi,

- Evden uzakta bir haftalk tatil masrafnn karlanmas,

- Bir arabaya,

- Bir çamar makinesine,

- Bir renkli televizyona,

- Vep telefonu da dahil olmak üzere bir telefona sahip olunmas,

Olarak belirlenen dokuz kriterden dördünü yerine getiremeyen evlerde yaayan bireylerin iddetli maddi yoksunluk içinde olduu vurguland.

Türkiyede yaayan 0-15 ya arasndaki çocuklarn 2017de yüzde 34.6snn iddetli maddi yoksunluk içinde yaad belirtilirken, söz konusu orann 2016daki yüzde 38 düzeyinden gerilemesine ramen Avrupa ülkeleri arasnda en yüksek olarak belirlendii duyuruldu.

çocuklarn en düük düzeyde iddetli maddi yoksunluk içinde yaad ülkeler olan sveç, Lüksemburg, Finlandiya ve Hollandada ise 2017de söz konusu orann bir önceki yla göre artt belirtildi.

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) yaynlad 2017 Gelir ve Yaam Koullar verilerinin kullanld aratrmada, iddetli maddi yoksunluun özellikle baz kriterlerde daha youn olduu görülürken, Türkiyede yaayan çocuklar

- Yüzde 63ünün evden uzakta bir haftalk tatil masrafn karlayamayan evlerde,

- Yüzde 44.1inin otomobil sahibi olunmayan evlerde,

- Yüzde 37.8inin iki günde bir et, tavuk, balk gibi protein içeren gdalarla beslenilmeyen evlerde,

- Yüzde 40.9unun da son 12 ay içinde faturalarn planland gibi ödenmedii evlerde yaad görüldü.

iddetli maddi yoksunluk bölgelere göre incelendiinde, Dou bölgeleri, Akdeniz bölgesi, Orta Anadolu, Akdeniz ve Dou Karadeniz Bölgelerinde maddi yoksunluk oranlar Türkiye ortalamas olan yüzde 34,6nn üzerindeyken, dier alt bölgede ortalamann altnda olduu görüldü. çocuk maddi yoksunluunda en yüksek orana sahip bölgenin yüzde 59.3 ile Güney Dou Anadolu olduu ortaya koyulurken, iddetli çocuk yoksunluunun en az olduu bölgenin de yüzde 16.6 ile Dou Marmara olduu görüldü.

Ana Sayfaya Git