Türkiye'den dijital ekonomi hamlesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Hızla gelişen teknoloji dünyasında öncü olmalıyız. Yeni dönemde dijital ekonominin ölçümü konusunu sahipleniyoruz. Bu konuda kamu ve özel sektördeki tüm muhataplarımızın farkındalığını artıracağız"

Haberler 26.08.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Türkiyede dijital ekonomi ve bunun ölçülmesi konusunun yeterince bilinmediini belirterek, Hzla gelien teknoloji dünyasnda öncü olmalyz. Yeni dönemde dijital ekonominin ölçümü konusunu sahipleniyoruz. Bu konuda kamu ve özel sektördeki tüm muhataplarmzn farkndaln artracaz. dedi.

Bakan Varank, G20 Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplants sonras AA muhabirine açklamalarda bulundu.

Türkiyeyi temsilen katld toplantlarda mevkidalaryla ikili görümeler gerçekletirdiklerini aktaran Varank, özellikle Rusya ve çin heyetleriyle yaptklar görümelerde gündemin Uzay Ajans olduunu söyledi.

Kuak ve Yol, ayn zamanda bir teknoloji hamlesidir

Rusyadan sonra çin Sanayi ve letiim Teknolojileri Bakan Miao Wei ile de bir araya geldiklerini belirten Varank, bu görümede çinin Kuak ve Yol Giriiminin konuulduunu aktard.

Varank, söz konusu giriimin sadece altyapya odaklanan bir proje olmadnn altn çizerek, unlar kaydetti:

Kuak ve Yol Giriimi güzergahtaki ülkelerde aratrma, gelitirme ve inovasyona da katk salayacak. Türkiye, bu giriiminin orta koridorunda yer almak istiyor. Görümede muhataplarmza bunu ilettik. Türkiyenin güzergahn bir parças olmas ülkeler için kazankazan sonucu douracak, yatrm, istihdam ve güçlü büyümeye katk salayacak.

çin ile aratrmagelitirme ve inovasyon konularnda i birliine hazr olduklarn ifade eden Varank, çin ile daha dengeli bir ticareti hedefliyoruz. Her iki ülke ekonomisi birbirini tamamlayc özelliklere sahip. Karlatrmal üstünlüklerimizden daha iyi faydalanmalyz. diye konutu.

Herkes dünya ticaretindeki belirsizlikten ikayetçi

ki gün süren toplantlarda G20 ülkelerinin dijital ekonomideki pozisyonlarn anlatan konumalar yaptklarn belirten Varank, öyle devam etti:

Biz konumamzda özellikle son günlerde yaadmz kurdaki dalgalanmayla ilgili bir bölümden bahsettik. u anda dünyada bir para biriminin hegemonyas var. Bu hegemonya sayesinde birtakm siyasi atraksiyonlarla ekonomiye etki etme olana buluyorlar. Eer biz dünyada dijital ekonomi sayesinde kullanlabilecek bir deitoku mekanizmas gelitirebilirsek böylece bir para biriminin hegemonyasn da krma imkanmz olur. Bunun için çalmak gerekiyor ve ülkelerin de bunu deerlendirmesi gerekiyor.

Varank, toplantda görütüü herkesin dünyada ticaretin ve ekonominin öngörülemez bir hale gelmesinden ve bir belirsizliin olmasndan ikayetçi olduunu aktararak, bunu sesli dile getiremeseler de ikili görümelerde dünyann geldii bu noktadan rahatszlk duyduklarn, buna bir çözüm bulunmas gerektiini açkça belirttiklerini söyledi.

Günümüz dünyasnn petrolü veri

Toplantnda dijital hükümet, cinsiyet uçurumunun kapatlmas, dijital ekonominin ölçümü ve altyapsnn güçlendirilmesi, yeni gelien teknolojilerle KOBlerin dönüümü konularnn masaya yatrldn belirten Varank, bunlar arasnda dijital cinsiyet uçurumunun kapatlmas ve dijital ekonominin ölçümü balklarnn öne çktn ifade etti.

Varank, verinin günümüz dünyasnn petrolü olarak tanmlandn, Verinin toplanmas, ilenmesi ve kanta dayal politikalarn oluturulmas önümüzdeki dönemde ülkeleri küresel arenada bir adm öne çkaracaktr. Türkiye olarak biz bunun gerisinde kalamayz, kaybedecek zamanmz yok, bu bilincin hem kamuda hem de özel sektörde güçlenerek hzl admlarla hayata geçirilmesi önem tayor. dedi.

Dijital ekonominin ölçülmesi konusunu sahipleniyoruz

Dijital ekonominin ölçümünün önemine deinen Varank, ölçüm için G20 bünyesinde bir araç seti tasarland belirtti. Bu araç setinin dijital ekonominin katma deerini belirlemeye yarayacan anlatt.

Varank, Türkiyede dijital ekonomi ve bunun ölçülmesi konusunun yeterince bilinmediine dikkati çekerek, Hzla gelien teknoloji dünyasnda öncü olmalyz. Yeni dönemde dijital ekonominin ölçümü konusunu sahipleniyoruz. Bu konuda kamu ve özel sektördeki tüm muhataplarmzn farkndaln artracaz. dedi.

Verinin serbest dolamas, yaygnlamas ve herkese açk olmas gerektiini vurgulayan Varank, açk kaynakl yazlmlarn da pek çok yapsal problemi hzlca çözdüünü ve verimlilii arttrdn ifade etti.

Dijital ekonomide kadn vurgusu

Kadnlarn dijital ekonomideki yetersiz temsilinin büyük sorun olduuna iaret eden Varank, büyüme ve refahn artmas için kadnlarn bu alanda daha aktif olmas gerektiini dile getirdi.

Varank, Arjantindeki toplantda kadn erkek eitliinin tartldn ancak oturumda sadece üç kadnn olduunu ve bu durumun kendisini rahatsz ettiini belirterek, 100 Günlük craat Programnda da yer alan Deneyap Teknoloji Atölyeleri araclyla biz kz çocuklarmza pozitif ayrmclk yapacaz. Hedefimiz bilimle teknolojiyle ve inovasyonla uraan kz çocuklar yetitirmek. diye konutu.

Bakan Varankn THY gururu

Öte yandan Bakan Varank, görümeleri esnasnda birçok heyet bakan ve katlmclarn Türk Hava Yollarnn (THY) hizmetlerinden memnuniyetle bahsettiini ifade ederek, THYnin en çok noktaya uçma politikasnn ne kadar etkili ve faydal olduunu bu seyahatte gördük. Katlmclar, Arjantin ve dier ülkelere seyahatlerinde mutlaka THYyi kullandklarn ve hizmetlerinin memnun kaldklarn dile getirdiler. Ülkem adna çok mutlu oldum. dedi.

Ana Sayfaya Git