Türkiye'nin çilek üretiminin bu yıl 655 bin tona yükselmesi bekleniyor

Türkiye'nin çilek üretiminin bu yıl 655 bin tona yükselmesinin beklendiği bildirildi.

Haberler 24.11.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antalya Ticaret Borsas (ATB), Antalya Tarm Konseyi (ATAK) ve Antalya Tarm ve Orman Müdürlüü i birliinde düzenlenen ve Azerbaycan, Polonya, ABD, Katar, Rusya, ngiltere, talya, Güney Kore, Bosna Hersek, Kamerundan da katlmclarn ilgi gösterdii çilek E-çaltaynn sonuç raporu açkland.

çilein üretim miktarnn dünyada ve Türkiyede her geçen gün artt belirtilen raporda, 2019da 396 bin 401 hektar alanda 8 milyon 885 bin ton çilek üretilirken, geçen yl 179 bin 777 dekar alanda 546 bin 525 ton çilek üretildii kaydedildi.

çilek üretiminin bu yl 655 bin tona ulaacann ifade edildii raporda, Türkiyenin çilek üretim miktarnda dünyada 4üncü, srada yer aldna iaret edildi.

çilek veriminin bilinçli yetitiricilik ve topraksz tarm imkanlar ile artrlabilecei aktarlan raporda, Ülkemiz çilek yetitirilen alanlarda sadece dekara 1 ton verim art, üretim miktarmz yüzde 30 artracaktr. Bu nedenle birim alan verimini artrc tedbirler ve uygulamalar üzerinde durulmaldr. deerlendirmesinde bulunuldu.

hracata yönelik üretim planlamalarnda öncelikle d pazarn istedii çeit aratrmas yaplmas gerektii kaydedilen raporda, çilek üreticilerinin teknik yönden desteklenmesi, ylda en az iki kez de çiftçi günleri yaplarak üreticilere bölge için en uygun çeit seçimi tavsiyesi yaplmas önerildi.

çilek yetitiriciliinin istihdama katksna da deinilen raporda, Sektörde, isizlik yok, içisizlik vardr. O nedenle krsal kalknmada çilek yetitiricilii, hem küçük aile iletmeciliini tevik ederken, hem kadn çiftçi örgütlenmesi, hem de krsaldan göçü de engelleme potansiyeline sahiptir. ifadesine yer verildi.

Ana Sayfaya Git