Türkiye'nin enerji lokomotifi, Atatürk Barajı

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı'nın hidroelektrik santralinde (HES) 25 yılda 176 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildiğini bildirdi.

Haberler 15.08.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vali Erin, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatrmlarndan olan Atatürk Barajnn Türk mühendislerin aln teriyle çeyrek asrdr milli ekonomiye destek saladn hatrlatt.

Barajn iletmeye açlndan itibaren elektrik üretimi ve tarmsal sulamada üzerine düen görevi fazlasyla yerine getirdiini vurgulayan Erin, Türkiyenin en büyük hidroelektrik santrali olan Atatürk Baraj HESin yllk bazda da en fazla elektrik üreten santrallerin banda geldiini söyledi.

Barajdan yaklak 9 milyar kilovatsaat yllk enerji üretiminin yapldn ifade eden Erin, Türkiyenin en büyük üçüncü baraj gölüdür, 820 kilometrekareye uzanan büyük bir gölümüz. Türkiyenin hidroelektrik üretiminin de yüzde 20sini karlayan bir projemizdir. Atatürk Baraj Gölü ve ana gövdesine 4 milyar dolar civarnda bir kaynak ayrlmak suretiyle tamamland. Elektrik üretmeye baladmzdan bugüne kadar 20 milyar dolarn üzerinde getirisi olan bir projedir. Sulamada katt katma deer, ürün ve verimlilik artn da hesaplamyoruz. 2 bin 400 megavat toplam büyüklüe sahip bir enerji kapasitesi var. 8,9 milyar kilovatsaatte yllk enerji üretimi salayabildiimiz projelerden biridir. Bugüne kadar da 176 milyar kilovatsaat elektrik ürettik. Bu gerçekten Türkiye ekonomisi açsndan büyük bir anlam ifade ediyor. eklinde konutu.

- Dolgu kapasitesi de devasa

Vali Erin, Atatürk Barajnn gövde dolgu hacmi bakmndan Türkiyenin en büyük, dünyann ise altnc büyük baraj olduuna dikkati çekti.

Barajn yapm esnasnda devasa dolgu malzemesinin kullanldna iaret eden Erin, Gövdede kullanlan malzemeyi somutlatrarak örneklediimiz zaman barajn büyüklüü daha belirgin bir ekilde ortaya çkyor. Burada kullanlan dolgu malzemesiyle Türkiye snrlarnn tamam çevreleyen neredeyse 8 metre yüksekliinde bir metre geniliinde bir duvar örülebiliyor. Orada kullanlan malzemeyle, yine o dolgu malzemesiyle ekvatorun enlem itibariyla 4 metre yüksekliinde yarm metre geniliinde bir duvar bu malzemeyle örme imkannz var. Bu derece devasa, büyük bir projedir, bu tamamen yerli ve Türk mühendislerin aln teri ile balanan ve tamamlanan bir projedir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git