Türkiye'nin hava savunma sistemleri bu tesisten çıkacak

ASELSAN, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, hava ve füze savunma projelerinin geliştirme ve seri üretim dönemlerindeki sistem/alt sistem üretim, entegrasyon, test ve doğrulama faaliyetlerinin etkin şekilde yapılabileceği Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi kuruyor

Haberler 25.04.2022 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk savunma sanayisi bünyesinde gelitirilen hava savunma ve füze sistemlerinin üretilecei test ve entegrasyon merkezi göreve hazrlanyor.

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl (SSB) koordinasyonunda Türkiyeye savunma sanayisi projelerinde kullanlmak üzere yeni altyaplar kazandrlmasna yönelik çalmalar sürüyor. Bunlardan Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM), ASELSAN Temelli Bakent Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) arazisinde kuruluyor.

Tesiste, hava ve füze savunma projelerinin gelitirme ve seri üretim dönemlerindeki sistem/alt sistem üretim, entegrasyon, test ve dorulama faaliyetlerinin etkin ekilde yaplabilmesine yönelik çeitli gelimi altyaplar yer alacak. Kurulum çalmalarnda önemli mesafe alnan tesis, son hazrlklarn tamamlanmasyla yakn zamanda faaliyete geçecek.

HSTEM bünyesindeki Sistem Üretim ve Entegrasyon Binas, yaklak 16 bin metrekare kapal alana sahip olacak ve burada hava ve füze savunma projelerinin seri üretim ihtiyaçlar karlanacak.

Test Kontrol Merkezi, tüm test faaliyetlerinin planlanmas, koordinasyonu, uzaktan kontrolü, testler srasnda/sonrasnda elde edilen verilerin kayt, analiz ve deerlendirilmesi amacyla kullanlacak.

Kapal At Poligonundan, gelitirilmekte olan silah ve mühimmat sistemlerinin atl test ve dorulama faaliyetlerinde yararlanlacak. Yaklak 200 metre at mesafesini destekleyen poligonda, 35-40 milimetre kalibreye kadar silahlarla at yaplabilecek.

Sistem Test, Ayar Kalibrasyon Altyaps ve Test Kulesi, sistemler üzerindeki radar ve elektro-optik alglayclarn fonksiyonel testleri, görü/alglama hatlarnn (nian hatt) hassas olarak kendi içinde ve sonrasnda nian hatt ile at hattnn (namlu hatt) hassas olarak çaktrlmasna yönelik ayar ve kalibrasyon faaliyetlerinde kullanlacak.

Tesiste ayrca sistemlerin dinamik koullar altnda performanslarnn ölçülmesi ve iyiletirilmesi için askeri standartlarla tanmlanan özel test parkurlar yer alacak.

HAVA SAVUNMA SSTEMLER LK SINAVI ROBOSMDE VERECEK

Hava savunma sistemlerinin zorlayc senaryolar altndaki testleri, dorulamalar ve ekinlik gösterimi ise ROBOSM Açk Alan Test Altyapsnda gerçekletirilecek.

ROBOSM, hava ve füze savunma sistemlerin gerçek hayatta karlaabilecei hedeflerin yanca ve yükseli açsal hareketlerini de içerecek ekilde açk alanda benzetimi amaçl kullanlacak. Bu altyapda kablo-robot teknolojisi kullanlarak içine elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerletirilen kabinlere yanca ve yükseli ekseninde hareket yetenei kazandrlacak. Bu sayede tekli/çoklu hedefler içeren zorlayc angajman senaryolarnn açk alanda benzetimi mümkün olacak.

ROBOSM altyapsyla sistemlerin zorlayc hedef tespit, takip gibi performans testleri ve etkinlik dorulamalar kontrollü, tekrarlanabilir ve güvenilir bir test ortamnda yaplabilecek.

Bu altyapnn dünyada bir örnei bulunmuyor. çok zorlayc teknik özellikler (hassas pozisyonlama doruluu, hz, ivme ve benzeri) gerektiren ROBOSM, çok sayda yazlm ve donanm bileeni içeriyor ve tüm bileenler milli olarak gelitiriliyor.

ROBOSMdeki elektro-mekanik ve dier tüm alt bileenlerin üretim ve fabrika testleri baaryla tamamland.

SIRA DII VE ÖZEL çÖZÜMLERLE HAYATA GEçYOR

Elektro-mekanik yapyla bütünleik inaat/kule/temel yaps, özel olarak tasarland ve projelendirildi. Yaklak 75 metre yüksekliindeki kulelerin tepe noktasnda tüm operasyonel ve rüzgar yükleri altnda sadece birkaç santim sapma deeri elde ediliyor. Sra d inaat ve kule yapsnn projeye uygun ekilde sahada kurulumu, test ve dorulamas tamamland.

ROBOSMde tüm test faaliyetlerinin planlanmas, koordinasyonu, çok saydaki alt sistemin senaryoya uygun olarak gerçek zamanl uzaktan kontrolü, testler srasnda/sonrasnda elde edilen verilerin kayt, analiz ve deerlendirilmesi amacyla özel bir yazlm kullanlacak. ASELSAN bünyesine gelitirilen bu yazlmn Sistem Entegrasyon Laboratuvar ortamnda gelitirilmesi, test ve dorulamalar baaryla tamamland.

ROBOSM için elektro-mekanik ve dier donanm/yazlm bileenlerinin saha kurulum, entegrasyon ve testlerinin en ksa zamanda tamamlanmas ve kullanma alnmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git