Türkiye'nin ihracatına "çelikten" duvar

ABD ve AB'nin Türkiye'den ithal ettiği çelik ürünlerine yönelik aldığı koruma tedbirleri nedeniyle sektörün bu ülke ve bölgelere ihracatı yaklaşık bir yılda 2 milyon 748 bin ton azaldı.

Haberler 27.01.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin çelik ürünleri açsndan önemli pazarlar konumunda bulunan ABD ve Avrupa Birliinin (AB) ithalata yönelik koruma tedbirleri nedeniyle söz konusu yerlere yönelik ihracat geçen yln ocak-kasm döneminde bir önceki yla göre yaklak 2 milyon 748 bin ton dütü.

Türkiyenin Fas tarafndan çelik ithalatna getirilen antidamping önlemine kar Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) açm olduu davay kazanmas, Hindistann çelik ve petrol ürünleri ithalatn snrlandracana yönelik haberler ve son olarak Malezya hükümetinin Türkiye ve Singapurdan ithal edilen çelik betonarme çubuuna nihai kesin anti-damping vergisi getirdiini açklamas koruma tedbirleri konusunu gündeme getirdi.

ihracata çelikten duvar

Özellikle ABD Bakan Donald Trumpn, aralarnda AB ve Türkiyenin de bulunduu ülke ve ülke gruplarndan çelik ithalatna koruma tedbirleri almas, ABnin de kar koruma tedbirlerini uygulamaya koymas Türkiyenin bu pazarlara yönelik ihracatn olumsuz etkiledi.

Türkiye çelik Üreticileri Dernei (TçÜD) verilerine göre, sektörün ABDye ihracat 2018-2019 Kasm döneminde 1 milyon 150 bin tondan 309 bin tona, ABye ihracat da ayn dönemde 9 milyon 62 bin tondan 7 milyon 155 bin tona indi. Böylece iki pazara yönelik ihracattaki gerileme 2 milyon 748 bin ton olarak gerçekleti.

Ana Sayfaya Git