Türkiye'nin pomza ve perlit havzası: "Bitlis"

Türkiye'nin pomza rezervinin yüzde 45-50'sinin bulunduğu, 1 milyon 400 bin ton civarında da perlit rezervinin olduğu Bitlis'te, bu maddelerin inşaat sektörü dışında da kullanılması hedefleniyor

Haberler 26.01.2018 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin pomza ve perlit rezervinin büyük ksmnn bulunduu Bitliste, bu ham maddelerin endüstriyel ürünlere dönütürülerek piyasaya sunulmas amaçlanyor.

Türkiyenin pomza rezervinin yüzde 45-50si Bitliste bulunuyor. lde 1 milyon 400 bin ton civarnda da perlit rezervinin olduu belirtiliyor.

naat, s ve ses yaltmnda kullanlan bu iki maddenin katma deeri yüksek endüstriyel ürünlere dönütürülerek kullanm alannn geniletilmesi ve kent ekonomisine katksnn artrlmas hedefleniyor.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Pomza ve Perlit Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nusret Bozkurt, AA muhabirine, pomza ve perlitin yüzde 90nn inaat sektöründe kullanldn söyledi.

Volkanik olaylarn yaand bölgelerde çokça görülen pomzann yaltm amaçl veya bims blok olarak kullanldn belirten Bozkurt, Pomzay daha kymete deer bir malzemeye dönütürecek altyapy oluturmak, laboratuvar imkan sunmak, talep edildiinde i adamlarna danmanlk hizmeti vermek ve birlikte baz projeler gerçekletirerek bunu katma deeri daha yüksek bir malzemeye dönütürüp piyasaya sunmak istiyoruz. dedi.

Bozkurt, pomzadan toz haline getirilip filtre veya di macunlarnn içinde andrc malzeme olarak kullanldnda daha fazla gelir elde edilebileceini dile getirerek, Ama bu malzeme u anda düük fiyata satlyor. Yani bir trn kasas 350-400 liraya doldurulup gönderiliyor. Bunlar daha kymetli ürünlere dönütürüldüünde belki kilogramn 300-400 liraya satacaksnz. diye konutu.

Pomzann ziraat ve kozmetikte de kullanlabileceini anlatan Bozkurt, öyle devam etti:

Pomzay kirli sularn filtrasyon ileminde, perliti de kötü ya akntlarnn temizlenmesi ve emdirilmesinde de kullanabiliriz. Amerika, ngiltere ve talya gibi pomza ve perlitin ön planda olduu ülkeler, bunu ciddi manada teknolojik ürünlere çevirerek kullanyor. Biz onlardan satn alyoruz. Onlar gibi bunu kymetli malzemeye dönütürüp satmay amaçlyoruz. Bu Bitlisin kalknmasnda dinamik bir rol oynayacaktr. çkarlmas, üretim ve transferinden para kazanlr. Bunlar ayr birer i kolu dourur, tesisler kurulur. limiz ve ülkemiz için bir ekonomik dinamik ortaya konulur.

Perlitin de endüstriyel süreç sonras s, ses ve yangn yaltmnda kullanlabilecek bir malzemeye dönütürüldüünü aktaran Bozkurt, dünya perlit rezervinin yüzde 74nün Türkiyede bulunduunu, ülke rezervinin yaklak 1 milyon 400 bin tonunun da Bitlisin Ahlat ve Adilcevaz ile ksmen Vann Erci ilçesinde olduunu belirtti.

Bozkurt, pomza ve perlitin ilendikten sonra kymetli malzemelere dönüeceine inandklarn ifade ederek, Bunu canl tutmak, i adamlar ve sanayicilerin dikkatini çekmek için geçen yl Pomza Perlit çaltay düzenledik. Bunu ulusal ve uluslararas bir konferansa dönütürmek istiyoruz. Hem bilim adamlar hem de endüstri kanadndaki i adamlaryla güzel ürünler ortaya çkarmay hedefliyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git