Türkiye'nin "yeşil elektrik piyasası" işleme açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "YEK-G gönüllülük esasına dayanacak. Üreticilerimize ve tüketicilerimize kullandıkları elektriğin kaynağını seçme alternatifi sunuyoruz" dedi.

Haberler 22.06.2021 - 02:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ve Organize YEK-G Piyasas ile Türkiyenin yenilenebilir enerji alannda önemli bir adm attn belirterek, 21 Haziran itibaryla 100 piyasa katlmcsnn 127 yenilenebilir enerji santrali sisteme kaydn yapt. 1 Haziranda devreye aldmz sistemimizde bugüne kadar 5,2 teravatsaatlik YEK-G belgesi ihraç edildi. dedi.

Dönmez, Enerji Piyasalar letme A (EPA) bünyesinde 1 Haziranda devreye giren ve bugün itibaryla yenilenebilir kaynak baznda ileme açlan YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasasnn açl töreninde yapt konumada, sistemin yenilenebilir enerji kaynaklarnn geliimine önemli katk salayacan söyledi.

Türkiyenin yenilenebilir enerji kapasitesinin mays sonu itibaryla 51 bin 388 megavata ulatn ve toplam kurulu gücün yüzde 52,7sini oluturduunu aktaran Dönmez, Kurulu güçteki bu artmz elektrik üretimimize de yansd. 2002de yüzde 26 olan yenilenebilir enerji kaynaklarndan elektrik üretimi oranmz son 3 ylda yüzde 40-45 bandna geldi. diye konutu.

Dönmez, böylece Türkiyenin yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde 2023 hedefine bugünden ulatn söyledi.

Devreye giren YEK-G sistemi ve piyasasyla yenilenebilir enerjinin teviki ve gelitirilmesi için önemli bir adm daha atldn dile getiren Dönmez, unlar kaydetti:

YEK-G gönüllülük esasna dayanacak. Üreticilerimize ve tüketicilerimize kullandklar elektriin kaynan seçme alternatifi sunuyoruz. Böylece yeil enerji kullanmnn bilinçli bir seçenek haline gelmesini salayacaz. Bireysel tüketicilerden büyük ölçekli kurulularmza kadar yenilenebilir enerji kaynaklarn tercih edenler, artk YEK-G ile bu seçimlerini belgelendirebilecek. Böylece üretimden tüketime kadar her aamada elektriin hangi yenilenebilir kaynaktan üretildiini takip edebilecek. Tüketiciler artk satn ald elektriin kaynan bilecek. Bunu bir sertifikayla ispat edecekler. Üreticiler de portföylerinde yenilenebilir enerji bulundurduklarna dair yükümlülüklerini böylece dorulam olacaklar. Yenilenebilir enerjide artk her aama kayt altnda olacak.

5,2 TERAVATSAATLK YEK-G BELGES HRAç EDLD

Dönmez, YEK-G sisteminin yüzde 100 yerli imkanlarla blok zincir teknolojisi kullanlarak oluturulduuna iaret ederek, Üretilen her 1 megavat elektrik üretimine karlk özel bir kod tanmlanacak. Bu da sistemin veri doruluunu ve takibini salayacak. 21 Haziran itibaryla 100 piyasa katlmcsnn 127 yenilenebilir enerji santrali sisteme kaydn yapt. Bunlarn 53ü üretim, 47si tedarik lisansna sahip. 1 Haziranda devreye aldmz sistemimizde bugüne kadar 5,2 teravatsaatlik YEK-G belgesi ihraç edildi. ifadelerini kulland.

YEK-G piyasasnn iki farkl aamaya sahip olduunu belirten Dönmez, ilk aama olan YEK-G sisteminde elektriin EPA tarafndan kaynana göre sertifikalandrlacan, üretici adna kaydnn yaplacan ve ihraç edileceini anlatt.

Dönmez, ikinci aama olan YEK-G piyasasna ilikin ise Buras organize bir piyasa. EPA tarafndan iletilecek. Üretilen sertifikalar organize piyasalarda ilem görerek el deitirecek. Burada fiyat organize piyasada kaynaa bal olarak oluacak. Organize piyasa ayda bir ileme açk olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Organize YEK-G piyasasnda hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve güne enerjisinin kaynaklarna bal olarak ayr ayr ilem göreceini kaydeden Dönmez, kaynaa bal olarak farkl YEK-G belge fiyatlar oluacan dile getirdi.

EKONOMNN YÖNÜNÜ YEL ENERJ BELRLYOR

Yeil enerjinin artk ekonomilerin gidiatn belirleyen, oluturan, onlara yön veren bir nitelie kavumaya baladn anlatan Dönmez, ülkelerin son zamanlarda iklim deiikliiyle mücadele için yenilenebilir enerjide önemli düzenlemeleri hayata geçirdiini belirtti.

Dönmez, bu düzenlemelerden birinin Avrupa Birliinin (AB) yaymlad Yeil Mutabakat olduunu anmsatarak, lerleyen dönemde YEK-G, ABnin karbon vergisi yükümlülükleri ve snrda karbon vergisine karlk kullanlabilecek. Kaynak ifas ve bunun sertifikalandrlmasyla, yenilenebilir enerji, üreticilerimiz için yeni bir ihracat kaps olacak. YEK-G irketlerimiz için yeni bir kar kaps olutururken, bizim için de enerjide merkez ülke Türkiye hedefimize yönelik önemli bir adm daha olacak. Türkiyenin yurt dna açlan yeni gümrük kaplarndan biri de YEK-G olacak. diye konutu.

Bunun için Bakanl, EPA ve çevre ve ehircilik Bakanlnn ban çektii bir çalma grubunun görümelerini sürdürdüünü bildiren Dönmez, firmalarn karbon salmlarnn kayt altna alndn, raporlandn ve dorulandn ifade etti.

Dönmez, bundan sonraki sürecin piyasann kurulmas ve mekanizmann iletilmesine yönelik olacan ve hazrlk sürecini yakndan takip ettiklerini söyledi.

Yenilenebilir enerji kullanmn belgeleyen irketlerin yurt içi ve yurt dndaki muadillerine göre rekabet açsndan daha güçlü bir konuma geleceini vurgulayan Dönmez, Sosyal sorumluluk, çevre bilinci ve karbon ayak izinin azaltlmasna yönelik atlan bu adm irketlerimizin marka deerine de olumlu katklar sunacak. tibar yönetiminde önemli bir enstrüman olacak. Firmalarmz, sürdürülebilirlik raporlarnda YEK-G belgelerine yer verebilecek. çevreye kar duyarllklarn bu ekilde kantlam olacaklar. dedi,

Dönmez, konumasnn ardndan EPAn effaflk butonuna basarak piyasann açln gerçekletirdi.

Dönmez, piyasada gerçekletirilen ilk ileme ilikin, Organize YEK-G Piyasasnda ilk eleme jeotermal enerjide oldu. lk elemede megavatsaati 5 lira olmak üzere 10 adet YEK-G Belgesi oluturuldu. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git