Türkiye'ye petrol müjdesi yolda

Türkiye’nin güneydoğu ucundaki Şırnak, keşfedilen iki petrol kuyusu ile iki hafta önce günlük 850 varil petrol üretmeye başladı. Beklenti çok yakında yeni kuyu müjdelerinin de geleceği şeklinde.

Haberler 09.10.2021 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) öncülüünde, 81 ildeki oda ve borsa bakanlar Dünya gazetesinin Bakanlar Konuuyor söyleisine konuk oluyor. Bu hafta sorulary yantlayan rnak TSO Bakan Osman Geli, rnak-Van karayolunun tamamlanmasyla ran ve Irakn ticari yollarnn birbirine balanacan söyledi.

HABURUN HZMET KALTES YÜKSEK, BR SINIR KAPISI DAHA STYORUZ

rnak Ticaret ve Sanayi Odas Yönetim Kurulu Bakan Osman Geli unlar söyledi: Kentimizin en önemli özelliklerinden biri Habur Snr Kapsna sahip olmas. Pandemi elbette kaplar üzerinde olumsuz etkiler oluturdu. Ancak biz karlkl anlamalarla oför deiimi, araç deiimi gibi uygulamalarla bu sürecin hasarlarn azalttk. Her ne kadar u anda ihracatç kentler sralamasnda ilk 20deysek de hedefimiz ilk 10a girmek. Ticaret Bakanlmzn ve TOBB Bakanmzn öncülüünde Habur Snr Kaps revize edildi. çok iyi bir hizmet veriyor. Daha önceden kapmzdan Iraka en çok çimento ve demir giderdi. imdi onlarda da bu üretimler olduu için arlk gda ve inaat malzemelerinde. Snr ticaretinde istediimiz noktada deiliz. Uluderede bir snr kaps açmamz gündeme geldi, Resmi Gazetede de yaynland. Bu snr kaps bir an önce açlrsa kentimize ve bölgemize önemli katks olacak. Bölgede yaanan terör olaylarndan dolay bu kapnn açlmas ertelenmiti, ancak u anki atmosfer uygun. Böyle bir ricamz var. rnak hem ova hem yayla. Birçok alanda potansiyeli var. Bunlardan biri maden. Bata kömür olmak üzere, krom, çinko, bakr gibi elementlerimiz var.

BR BÖLGEDE çALIMA DEVAM EDYOR, PETROL MÜJDES YOLDA

Önemli kömür rezervimiz var. 3 bin- 5 bin 500 kalorilik bir kömür bu. En büyük dezavantajmz kükürt. Teknik olarak zenginletirme tesisi yaplrsa, önemli kazanm olur. çünkü artan kurla birlikte artk ithal kömürün bir cazibesi kalmad. Enerji santralleri, çimento, tula santralleri artk yerli kömüre dönüyor. Kahramanmarataki tekstil firmalar da artk yerli kömür alyor. Park Holdingin burada 405 megavatlk bir termik santral var. çinliler yapmt daha önce. 8-10 teknikte çalan çinli arkada var. Ama genel olarak Türkler çalyor artk. Bizim kömürümüzü de alyorlar. u anda açk madencilik yapyoruz, ama kaynaklar dikey o yüzden ilerde kapal madencilik de yapacaz. Geçen bölgemizde iki petrol kuyusunun açln yaptk. Bu konuda rnakn daha çok büyüyeceini düünüyorum. çünkü benim iim madencilik, petrol rezervinin daha fazla olduuna inanyorum. TPAO Genel Müdürümüz, valimiz kuyumuzun açln yaptk. Petrolün 35 API graviteye sahip olduu belirlendi. Bir baka alanda daha çalma var, inallah çok ksa bir süre sonra bir müjde daha verilecek. u anda günde 850 varil civarnda petrol çkartlyor.

IRNAK-VAN KARAYOLU RANI IRAKA BALAYACAK

limizin çok önemsedii bir yatrm var: rnak-Van karayolu. Bu yol sadece Douyu Güneydouya balamyor. ran da Iraka balyor. Yol tamamlannca 400 kilometre olan uzunluk 180 kilometreye düüyor. Bu yolun tamamlanmasn bekliyoruz. çok göç veriyoruz. Bölgede yaanan terör olaylarndan son 30 ylda 4 bin 500 köy boaltld. Bu köylerin hepsi ayr bir cennet. Üç dört kenti birletirip, köy kent projesi yaparak insanmzn buraya yeniden dönmesini arzu ediyoruz. Herkesin memleketi, topra bakadr

HAZIR GYM çN YATIRIMCIYI DAVET EDYORUZ

Hazr giyimcileri kentimize davet ettik. Emek youn bir sektör. Gençlerimizin ie ihtiyac var. Onlara sosyal yardm verip utandrmak yerine i vermemiz lazm. Kahramanmaratan skur Tekstil kentimize geldi. Yatrmclarmzn içi rahat olsun. rnak güvenli bir kent. Yatrmcmz hem kazansn hem de gençlerimizi i sahibi yapsn. Uçu sorunumuz yok. Günde iki uçak stanbula iki uçak Ankaraya kalkyor. rnak merkezde ve Cizrede olmak üzere iki OSBmiz var. rnakta yüzde 5lerde doluluk var, Cizrede yüzde 35lerde. Silopide de bir OSB açmay planlyoruz.

1.500 ALE GEçMN ARICILIKTAN SALIYOR

Uludere ilçemizde bugün tbbi analizleri yaplm, kan yapc çok güzel üzüm üretiliyor. Ktrnez diye bir yöresel üzümümüz var. Corafi iaret almak için de bavurduk. l merkezinin baz dalk bölgelerinde de üzümcülük geliiyor. Geçen günlerde bir yerde bal ikram ettim. Dedim ki 40 yldr ilimiz barutla anlyor, artk balla anlsn. Beytüebap ilçemize bal bir arclar derneimiz var. 10 yl önce 50 aile arclktan geçimini salarken, bugün 1.500 aile geçimini arclktan salar hale geldi. Beytüebapn rakm çok yüksek, oras çok güzel. Son 30 yldr gidilmemi gezilmemi tam organik bölgeler. Balmza güveniyoruz, ifa niyetine tavsiye ediyoruz. 12 tonun üzerinde bir rekolte var. Bu rekolte saf bal.

ANTALYA TSO LE KARDE OLDUK BRLKTE SERACILIK YAPACAIZ

Uludere bölgemiz hayvancla çok müsait. Cizre, Silopi ilçelerimiz seracla uygun. Bu ilçeler Mersin iklimine sahip. Kömürümüz olduu için de seralarn stma maliyetleri düük. Antalya TSO ile rnak TSO ortak sera kardelii kurduk. Antalyadan buraya heyet geldi. Bizim buradaki topramz, suyumuz güneimiz onlarn tecrübeleri ile beraber güzel iler yapacaz. Antalya TSO Bakanmz Davut çetin, buraya heyetle geldi. Pandemiden dolay biraz askya alnd. Sayn Valimiz de bu konuya scak bakyor. Serada üretilen ürünler için hemen yan bamzda komu ülkeler pazarmz. Bugün sebzecilikte nakliye büyük bir maliyet. Böylece gençlerimize de yeni istihdam alanlar açm olacaz. Eitim seviyemiz bölgede istediimiz durumda deil. Bunun için mesleki eitimi çok önemsiyorum. Seraclk alannda da eitim vereceiz. 2 bin dönüm üzerine Seraclk htisas OSB projemiz var. Silopi ve Cizredeki Hazine arazilerine bakyoruz. Ay sonunda da Antalya Ticaret Borsas Bakanmz Ali çandrn Yörex fuarna katlacaz. Küçükba hayvan says 1,5 milyona dütü rnak il olmadan önce Siirte balyd. Olaylar yokken küçükba hayvan varl 10 milyondu. u anda ancak 1,5 milyonlarda. Hayvancln gelitirilmesi hem rnak hem de ülkemiz için hayati önemde. Bölgemiz bu konulara müsait. çok verimli topraklara sahibiz. Dicle Nehri topraklarmz besliyor. Buday, mercimek, arpa, üzüm ve pamuk üretiyoruz.

NUHUN GEMS çN çARI YAPIYORUZ

Biz 40 yldr Cudi Dana çkamyorduk. 6-7 aydr gidebiliyoruz. Nuhun Gemisinin Cudi Danda olduunu düünüyoruz. ki ayr yerde kaz çalmas yaplmas gerekiyor. Bizim u anda kentimizde iki tane 5 yldzl otel var. Silopide de bir 4 yldzl otelimiz bulunuyor. Buras Nuhun Gemisi ile bütün dinlerin buluma noktas olacak. Ayrca Güçlükonak ilçemizde kaplcalarmz var. Pek çok hastala iyi gelen özellie sahipler. Gastronomi konusunda da iddialyz.

RAKAMLARLA IRNAK

Habur Snr Kapsnda, Gümrük ve Turizm letmeleri (GT) tarafndan 2019da ihalesi yaplan modernizasyon çalmalar 2 ylda tamamland. 424 metre uzunluunda yolcu tüneli hazrland. Yolcular, valizleriyle stma ve soutma özellii bulunan tünelden geçerek X-ray aramas ve pasaport ilemlerini yapabiliyor. Kapdan 2020de giri-çk yapan araç says günlük ortalama 3 bin 371 olurken, 2021in ilk 8 aynda bu say günlük 3 bin 709 olarak kayda geçti.

Ana Sayfaya Git