TÜRKONFED, ilk cinsiyet eşitliği gündem raporu'nu yayınladı

Kadınlar kendi cam tavanlarını keşfettiklerinde iş hayatındaki gelişimleri hızlanıyor

Haberler 31.01.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Giriim ve Dünyas Konfederasyonu (TÜRKONFED) toplumsal cinsiyet eitliinin gelitirilmesi odayla Cinsiyet Eitlii Gündem Raporu yaynlamaya balad. dünyasnda kariyer basamaklarn trmanma mücadelesi veren kadnlara güç, motivasyon ve vizyon katma hedefiyle TÜRKONFED Dünyasnda Kadn Komisyonu (DK) tarafndan hazrlanan rapor üç ayda bir yaynlanacak. 2020 ylnda cinsiyet eitlii ile ilgili farkl toplumsal bilinçlendirme kampanyalarna imza atmak üzere harekete geçen DKnn hazrlad her bir Cinsiyet Eitlii Gündem Raporu, kadnlarla ilgili bir temel konuya her yönüyle k tutacak. Cinsiyet Eitlii Gündem Raporunun ilkinde cam tavan konusu ele alnd.

RAPORDAK VERLER

Raporda verilen bilgilere göre 1970li yllarda Amerikada ortaya çkan cam tavan kavram kadnlarn üst düzey yönetim pozisyonlarna gelmelerini engelleyen görünmez, yapay engelleri ifade ediliyor. Cam Tavan Endeksinin 2019 verilerine bakldnda Türkiye listelenen 29 ülke arasnda Güney Kore ve Japonyadan sonra 27. srada yer ald. Raporda McKinseyin Women Matter raporundan aktarlan bilgilere göre ise yönetim kurulunda bulunan kadn says ile finansal performans arasnda güçlü bir iliki bulunuyor. Rapora göre, en az üç kadn yöneticisi bulunan irketlerin finansal performanslar ve kurum çalma ortam deerleri, koordinasyon, denetim, da dönüklük gibi deerler kadn yöneticisi bulunmayan irketlere göre daha yüksek. Toplumsal Cinsiyet Eitlii Gündem Raporunda Harvard Business Reviewda yaynlanan Yönetici Grup çerisindeki Kadnlar Yüksek Kar Oranlarna Neden Oluyor balkl aratrmaya da yer verildi. Bu aratrma; kadn yönetici says fazla olan irketlerin, pazar pay, sermaye ve hisse senedi deerine göre daha iyi performans gösterdiini ortaya koyuyor.

TOPLUMSAL CNSYET

Toplumsal Cinsiyet Eitlii Gündem Raporunda TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve DK Ebakan Reyhan Aktarla yaplan bir söylei de yer ald. Kendi cam tavanm kefettii günden bu yana geliimimin daha hzl olduunu vurgulayan Aktar, u bilgileri verdi: Cam tavann kran kadnlarn, daha özgüvenli, hayata kar daha esnek, daha güçlü olduklarn düünüyorum. Sadece i yaamnda deil, hayatn her alannda daha doru karar mekanizmalarna sahip oluyorsunuz. Toplumdaki bütün bireyler olarak, cam tavanlarmzn kefi, özellikle iç dünyamzn kefidir. Kiinin kendiyle olan yolculuudur. Kadnlar ve erkekler olarak bu yolculua çkmann, toplumu daha salkl yapacan düünüyorum.

Ana Sayfaya Git