TÜRMOB'dan "turizm payı" hatırlatması

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, konaklama, yeme-içme tesisleri, seyahat acenteleri ve hava yolu şirketleri gibi kuruluşlardan 1 Ekim'den itibaren "turizm payı" alınacağını ifade etti.

Haberler 15.08.2019 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yontan, Türkiye Turizm Tantm ve Gelitirme Ajans Hakknda Kanun kapsamndaki turizm pay uygulamasna ilikin deerlendirmede bulundu.

Kanun gerei Ajansn kurulu amaçlarnn gerçekletirilmesi ile faaliyetlerin finansmannda kullanlmak üzere ilgili iletmelerden turizm pay alnacan dile getiren Yontan, uygulamaya 1 Ekimden itibaren balanacan söyledi.

Yontan, turizm paynn, iletmelerin yatrmcs veya iletmecisi olan gerçek veya tüzel kiilerin bu iletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net sat ve kira gelirlerinin toplam üzerinden alnacan kaydetti.

Yontan, turizm paynn hangi tür iletmelerden ne oranda alnacana dair ise u bilgileri verdi:

Bileik tesisler ile konaklama tesislerinde, Kültür ve Turizm Bakanl belgeli yeme-içme ve elence tesisleri, deniz turizmi tesisleri ile deniz turizmi araçlarndan binde 7,5, seyahat acentelerinden uçak bileti sat hariç on binde 7,5, hava yolu iletmelerinin ticari yolcu tamacl faaliyetlerinden on binde 7,5, Devlet Hava Meydanlar letmesi Genel Müdürlüünce iletilenler hariç havaliman ve terminal iletmelerinden binde 2 orannda alnacak.

GDER OLARAK DKKATE ALINACAK

K, termal, salk, krsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlk tarafndan tevik edilmesi uygun görülen alanlarda faaliyet gösteren tesisler için söz konusu oranlarn yüzde 50 indirimli uygulanacan anlatan Yontan, Turizm pay, Katma Deer Vergisi Kanununa göre vergi mükellefinin tabi olduu vergilendirme dönemini takip eden ayn 24. günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bal olduu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafndan ise Gelir daresi Bakanlnca belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek ayn ayn 26. günü akamna kadar ödenecek. diye konutu.

Yontan, turizm paynn, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafndan matraha esas kazancn tespitinde gider olarak dikkate alnacan belirterek, paya ilikin beyannamelerin, Serbest Muhasebeci Mali Müavirlik ve Yeminli Mali Müavirlik Kanunu kapsamndaki meslek mensuplarna onaylatlmasna veya imzalatlmasna ilikin usul ve esaslar belirlemeye Kültür ve Turizm Bakanlnn görüü alnarak, Hazine ve Maliye Bakanlnn yetkili olacan ifade etti.

Türkiye Turizm Tantm ve Gelitirme Ajans Hakknda Kanununa göre Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlnn ilgili kuruluu olacak ve tüzel kiilii haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak.

Ajans, Türkiyenin turizm hedeflerine ulamas amacyla imkan ve frsatlarnn dünyada tantlmas, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle deerlendirilerek ülke ekonomisine kazandrlmas, turizm yatrmlarnn ülke ekonomisindeki paynn ve hizmet kalitesinin artrlmas görevini yerine getirecek.

Ana Sayfaya Git