Tütün ekimi başladı

Muş’ta geçimlerini tütünle sağlayan çiftçiler, ekime başladı.

Haberler 18.06.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

250 haneden ibaret olan Muun Harman köyünde geçimlerini tütüncülükle salayan vatandalar, tütün fidelerinin yetimesiyle ekime balad. 7den 70e tütün ii ile uraan Harman köyü sakinleri, tek geçim kayna olan tütün ekimini gerçekletirdi. Tarlada çalan genç kzlar ise, buradan gelen gelirle kendi çeyizlerini hazrlamaya çalyor.

Köylerinin 250 haneden ibaret olduunu ve tek geçim kaynann tütün olduunu ifade eden Alaattin çetin, lkbahar aynda tütün fidelerini dikmeye balyoruz. Fideler yetitikten sonra topra sürüp, dikime balyoruz. Yaklak u anda 25 dönüm bir ekim gerçekletiriyoruz. Önce topra hazrlyoruz, daha sonra ise dikime balyoruz. Dikimin ardndan bir haftada ya da 10 günde bir tütünü suluyoruz. 40-45 gün içerisinde de hasat zaman geliyor. Hasad yaptktan sonra da tütünü özel sektöre veriyoruz. Tek geçim kaynamz budur. 10-15 dönümden 40-50 bin TL gelir elde ediyoruz dedi.

TÜTÜK EKMNE BALANILDI

Tütün ekicisi Cüneyt çetin ise, herkesin geçim kaynann tütün olduunu söyledi. Her evde 10 nüfus olduunu ve tütün ii ile uratklarn kaydeden çetin, Geçim kaynamz tütünden geliyor. Tütünden baka yapacak bir iimiz yok. Kii ba 4-5 ve 6 dönüm civarnda tütün ekiyoruz. Bu nüfusa göre de deiim gösteriyor. Genç kzlarmz çeyizlerini bu tütünle salyorlar. Bizim maddi durumumuz bu ie bal. Benim 7 nüfusum var. Bu sene ektiim tütün 5 dönüm. Ortalama olarak 600-700 kilo tütün elde ediyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git