Tütün üreticisi sevindi

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen düzenlemeyle yurt içi piyasaya arz amacıyla üretilen tütün mamullerinde yüzde 30 yerli tütün kullanım zorunluluğunun getirilmesi çiftçileri sevindirdi

Haberler 27.10.2020 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birlii Genel Bakan eyhmus Solgun, Ülkemizdeki sigara firmalar yüzde 12 orannda ülke ürünü kullanmaktayd. Bu yasa ile üreticilere 2022de yüzde 17, 2023te yüzde 21, 2024te yüzde 25, 2025te de yüzde 30 ülke ürünü kullanma zorunluluu geldi. Bunu uygulamayan sigara firmalarna kilo bana 8 ile 10 lira arasnda ceza verilecek. Bu konuyla ilgili Samsunda bir çaltay düzenledik. Sonuç raporunu Sayn Cumhurbakanmza iletmitik. Yüzde 30 ülke tütünü kullanlmasn hep hayal ediyorduk. Bu hayalimiz gerçekleti

MU - Yurt içi piyasaya arz amacyla üretilen tütün mamullerinde yüzde 30 yerli tütün kullanm zorunluluunun getirilmesini içeren düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi üreticileri sevindirdi.

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birlii Genel Bakan eyhmus Solgun, 26 ilde, 113 ilçede ve 2 bin 300 köy ile mahallede yaklak 80 bin üretici ailenin bulunduunu söyledi. Yeni yasayla 80 bin üreticinin yüzünün güldüünü, rahat nefes aldn belirten Solgun, öyle konutu:

Ülkemizdeki sigara firmalar yüzde 12 orannda ülke ürünü kullanmaktayd. Bu yasa ile üreticilere 2022de yüzde 17, 2023te yüzde 21, 2024te yüzde 25, 2025te de yüzde 30 ülke ürünü kullanma zorunluluu geldi. Bunu uygulamayan sigara firmalarna kilo bana 8 ile 10 lira arasnda ceza verilecek. Dünya lideri olan, tek bana içilir özellie sahip tütün Türk tütünüdür. Krgzistan ve Kazakistan tütünlerini denedik. Amerikann Virginia, Makedonyann tütününü denedik. Ülkemizin Dou, Ege ve Karadeniz bölgelerinde de ayr çeitler yetiiyor. Bu vesileyle öncelikle bu yasaya destek veren bata Sayn Cumhurbakanmz olmak üzere üreticisine destek veren siyasi partilere teekkür ediyorum. Bu ülkemizin üreticisi ve ekonomisi adna önemli bir balangç oldu.

- Hayalimiz gerçek oldu

Türkiyenin, oryantal tip tütün üretiminde dünya lideri olduunu vurgulayan Solgun, tütün üretim kapasitesinin artrlmas için Türk tütününe destek verilmesi gerektiini ifade etti.

Bu konuda Samsunda bir çaltay düzenlediklerini anlatan Solgun, Sonuç raporunu Sayn Cumhurbakanmza iletmitik. Yüzde 30 ülke tütünü kullanmasn hep hayal ediyorduk. Bu hayalimiz gerçekleti. Ülke üreticimize hayrl olsun. Artk ithalat azaltma zaman geldi. Türkiye, hiçbir tarm ürününde ithalat hak etmiyor. thalata artk dur demenin zaman geldi. Bize hayrl müjdeleri veren, bu yasalarmz geçiren ve destek veren herkese ülke üreticisi adna teekkür ediyorum. Bundan sonra da durmayacaz ve çalmaya devam edeceiz. Bu yl sayn Cumhurbakanmz tütün vergisini yüzde 60lardan yüzde 40lara indirdi. Hayrl bir haberi orada da verdik.

Bu hafta tütün kooperatifleriyle ilgili bir düzenlemenin daha Mecliste kabul edilmesini beklediklerini aktaran Solgun, üreticiler adna son zamanlarda sevindirici gelimelerin yaandn, çok büyük desteklerin verildiini dile getirdi.

Solgun, Gecemizi gündüzümüze katarak tütün üreticilerimiz için çalyoruz. Bugüne kadar 26 ilimizde tütün ekim izni vard. Bunu 35e çkarmay hedefliyoruz. Tütün ekimine yakn olan illerimizi tütün ile buluturacaz. Hedeflerimiz büyük. dedi.

Ana Sayfaya Git