Tütün ürünlerinde vergi artırılacak

Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, tütün ürünlerindeki vergilerin artırılması için ulusal politikalarla uyumlu vergi ve fiyat politikası uygulanacak

Haberler 17.07.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buna göre, mevcut sistem gözden geçirilecek ve ihtiyaç duyulan mevzuat deiiklii tasla hazrlanacak. 2019-2023 yllar arasnda ise yeni vergi sistemi hayata geçirilecek, ithal tütünden alnan vergi oranlar yükseltilecek.

HABER MERKEZ

Tütün ürünlerindeki vergilerin artrlmas için ulusal politikalarla uyumlu vergi ve fiyat politikas uygulanarak, mevzuat deiiklii tasla hazrlanacak ve 2019-2023 yllar arasnda yeni vergi sistemi hayata geçirilecek.

Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Plan 2018-2023 tamamland.

Tütün ürünlerinin dünyada olduu gibi Türkiyede de en yaygn kullanlan bamllk yapc maddeler arasnda yer ald belirtilen eylem plannda, tütün kullanmnn ayn zamanda önlenebilir hastalk ve ölüm sebepleri arasnda ilk srada bulunduu vurguland.

Dünya genelinde tütün ürünü kullananlarn yaklak yüzde 80inin düük ve orta gelirli ülkelerde yer aldna dikkati çekilen eylem plannda, Türkiyenin 28 Nisan 2004te Tütün Kontrolü çerçeve Sözlemesine imza atarak tütün kontrolünün salanmas ve önleyici tedbirlerin alnmas için harekete geçtii anmsatld.

Bu kapsamda ilgili mevzuatlarn hazrlanarak kapal alanlarda sigara içilmesinin yasakland hatrlatlan eylem plannda, alnan tedbirlerle 2014 ylnda yüzde 32,5 olan tütün kullanm oranlarnn 2016 ylnda yüzde 31,6ya kadar düürüldüü ifade edildi.

Toplumdaki tüm bireylerin, tütün ürünlerinin salk, ekonomik, çevresel ve sosyal zararlarndan korunmas amacyla hazrlanan eylem plannda, nihai amaca ulaabilmenin izlenmesi için nihai amaç göstergeleri belirlenerek, 2018-2023 dönemini kapsayan hedefler tespit edildi.

- Ulusal politikalarla uyumlu vergi ve fiyat politikas uygulanacak

Tütüne talebin azaltlmas için fiyat ve vergi önlemlerinin özellikle gençlerin sigaraya balamasn önleme konusundaki etkisinin büyük olduu vurgulanan plannda, vergi art yoluyla, talep edilen tütün ürünü miktarnn azaltlmas tezine iaret edildi. Fiyatlarda yüzde 10luk bir artn tütün kullanmnda yüksek gelirli ülkelerde yüzde 4, orta ve düük gelirli ülkelerde ise yüzde 5lik bir azala neden olduu ve fiyata duyarl düük gelir grubundaki bireyler ve gençler için tütün ürünlerin eriilebilirliini azaltt ifade edildi.

Tütün ürünleri üzerinden sadece belli oranda vergi almann yetersiz olduu, tütün ürünleri fiyatnn belli bir eiin altna dümesini engelleyecek bir mekanizma gelitirilmesi gerektii ifade edilen planda, böylece oluturulan yüksek fiyatlarn özellikle gençleri tütün ürünü kullanmaya balamaktan vazgeçirecei ve halen kullanmakta olanlar ise brakmalar için tevik edecei görüüne yer verildi.

Tütün Kontrolü çerçeve Sözlemesinin (TKçS) politika paketi niteliinde önerilen önlemler içinde yer alan tütün ürünlerindeki vergilerin artrlmasna ilikin de düzenlemenin öngörüldüü eylem plan kapsamnda, ulusal politikalarla uyumlu vergi ve fiyat politikas uygulanacak.

- 2019-2023 arasnda yeni vergi sistemi hayata geçirilecek

Türkiyede tütün ürünleri üzerinden, nispi ve maktu olmak üzere iki ayr Özel Tüketim Vergisi tahsil ediliyor. Bunlarn üzerine, KDVsiz fiyat üzerinden yüzde 18 KDV ekleniyor ve sonuçta bir paket sigara üzerindeki ortalama vergi yükü yüzde 85,3 düzeyine ulayor.

Eylem Plan ile tütün ürünleri üzerindeki vergi yükünün artrlarak, tütün ürünlerinin fiyatlarnn yükseltilmesini salayacak faaliyetlerin hayata geçirilmesi planlanyor.

Bu kapsamda, vergi tutarlarnn kii ba yurt içi hasla oranlar ile asgari ücretteki artlar göz önünde bulundurularak arttrlmas, vergi tutarlarnn en az nihai göstergelerdeki hedeflere ulalabilecek düzeyde yükseltilmesi salanacak.

Bu konuda Maliye Bakanl, sorumlu ve i birlii yaplacak kurum olacak. Bu yl içinde sigara fiyatlarnn özellikle çocuk ve gençlerin ulaabilirliini azaltacak ölçüde artrlabilmesi için mevcut sistemin gözden geçirilecek ve ihtiyaç duyulan mevzua deiiklii tasla hazrlanacak. 2019-2023 yllar arasnda ise yeni vergi sistemi hayata geçirilecek.

Otomatik fiyat güncelleme mekanizmas, tütün ürünlerinin fiyatlarnn satn alma gücünün üstünde artmasn salayacak ekilde sürdürülecek.

Tütün mamullerinden alnan ÖTV tutarlarnn, ocak ve temmuz aylarnda, artrlmasna devam edilecek.

Uçlar açk purolar ve sigarillolarda uygulanan vergi oranlar, sigaralara uygulanan vergi oranlar ile ayn düzeye getirilecek.

-thal ürünlerden alnan vergi oranlar artrlacak

Ayrca, tütün mamullerinin üretim, ithalat, sat ve sunumundan gelir elde edenlerin ödeyecekleri vergi tutarlarnn artrlmas kapsamnda, ithal tütünden alnan vergi oranlar yükseltilecek. Bu yl içinde ithal tütünden alnacak yeni bir vergi sistemi için gerekli taslak mevzuat hazrlanacak ve 2019da ilgili mevzuat hayata geçirilecek.

Sigara bayileri, nargile kafeler gibi tütün ve tütün mamulü sat veya sunum yapan kii ve kurululardan ÖTV ve KDV gibi vergilere ilave olarak tütün mamulü tedarikçilerine ödedikleri fatura tutarnn belli bir miktarnn tütünle mücadele çalmalarnda kullanlmak üzere genel bütçede yeni bir vergi olarak tanmlanmas salanacak. Bunun için bu yl içinde hazrlanacak mevzuatn seneye hayata geçirilmesi salanacak.

Ana Sayfaya Git