Tütüne yöneliş!

Batmanlı Aslan ailesi, 90'lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle birlikte bölgede unutulmaya yüz tutan tütünü 10 yıl aradan sonra tekrar yetiştirmeye başladı.

Haberler 30.07.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman merkezde çiftçilik yapan Aslan Ailesi, 3 ay önce 5 dönüm üzerinde ektikleri tütünü toplamaya ve kurutmaya balad.

Kentin ar scaklarna ramen tütün ekimine yllar sonra tekrar baladklarn belirten skender Aslan, 5 çocuu ile beraber geçimlerini salamaya çaltklarn kaydetti.

Yllar sonra geçim skntsndan dolay tekrar baba ve dede meslei olan tütün yetitirmeye baladklarn söyleyen çiftçi Aslan, Önceki yllarda köyümüzde 20 yl tütün ekiyorduk sonra 10 yl ara verdik ve Batmana yerletik. Geçinmek çok zor olduu için tekrar tütün ekmeye baladk. 5 çocuum var, onlar ile beraber ektiimiz 5 dönümlük tütün tarlasnda çalyoruz. Esas mesleimiz tütündür. Biz bu meslei baba ve dedemizden örendik. Piyasada i olmad için yllar sonra eski mesleimize tekrar baladk. Ailemizin geçimini bu tarla ile yapyoruz. eklinde konutu.

EKTMZ TÜTÜN BZM BR YILLIK GEçM KAYNAIMIZ

Ailesi ile birlikte tütün tarlasnda çalan Mahmut Aslan ise unlar söyledi: Tütün ile uraarak geçimimizi salyoruz. bulamadm için isizlikten mecburen ailemize yardm ediyoruz. Tütün ekimine yllardr ara vermitik. Geçinmek gittikçe zorlat için tekrar tütün ekmeye baladk. Tütünü 3 ay önce tarlaya ektik. Tütün yapraklar olgunlanca kesim yapyoruz. Kesim yaptktan sonra burada tek tek ip ile balyoruz. Sonra hazrladmz yerde kurumas için asyoruz. Bir hafta 10 gün içinde tütün yapraklar kuruyor. Kuruduktan sonra balyalara koyup satyoruz. Oradan gelen parayla bir yl geçinmeye çalyoruz.

PYASADA EMEMZN KARILIINI ALAMIYORUZ

bulamad için tütün ekmeye baladklarn söyleyen Aslan, Kendimize i bulsaydk tütün ekmezdik. bulduumuzda da hakkmz alamyoruz. Asgari ücret 3 bin TL kadardr fakat bir yerde çalmaya balaynca 1500 ile 2 bin lira arasnda ücret teklif ediyorlar. Piyasada hak ettiimiz emein karln alamadmz için biz de kendi iimizi yapyoruz. Tütün ekmek ne kadar zor olsa da kendi iimizdir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git