TZOB Başkanı Bayraktar: "Kooperatifleşme teşvik edilmeli"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kooperatifleşmenin teşvik edilmesi ve bu yapıların mali yönden güçlendirilerek desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Haberler 21.12.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, yapt yazl açklamada, 21 Aralk Dünya Kooperatifçilik Günü dolaysyla deerlendirmelerde bulundu.

Birlemi Milletlerin bu ylki temay nsana yakr i için kooperatif olarak belirlediini ifade eden Bayraktar, kooperatifçiliin sürdürülebilirlik, istihdam, büyüme, yerel kalknma ve adaletli gelir dalm salayan insana yakr bir model olduunu belirtti.

Bayraktar, Türkiyede kooperatife üye olan ya da kooperatiflerde istihdam edilen kii saysnn yetersiz olduunu, sadece 100 bin civarnda kiinin kooperatiflerde ve kooperatif itiraklerinde çaltn ve bu kiilerin çalan nüfus içindeki orannn binde 3ler seviyesinde bulunduunu bildirdi.

Kooperatiflerin, halk odakl olduunu ve herkese açk gönüllü ortaklarn demokratik kontrolüyle yürütüldüünü vurgulayan Bayraktar, unlar kaydetti:

KOOPERATFLEME TEVK EDLMEL

çiftçilerin ürettii her ürünü pazarla buluturabilecek bir organizasyon olan kooperatifler, dünyada pek çok toplumsal ve ekonomik sorunun çözümüne katk salamaktadr ancak ülkemizde kooperatifçilie zaman zaman önem ve öncelik verilmekle birlikte süreklilik kazandrlamamas nedeniyle istenilen düzeyde gelime salanamamtr. Tarmsal amaçl kooperatiflerin sorunlar yllardr tartlyor. Yine de sorunlarn çözümünde önemli bir aama kaydedilemedi. Kooperatifçilikte yaadmz temel sorunlar, finansman, üst örgütlenme, mevzuat, denetim, eitim ve aratrma eksikliidir.

Bayraktar, kooperatiflere devlet tarafndan mali, teknik ve hukuki destek verilmesi ve bu örgütlerin denetlenmesi gerektiini belirterek, devletin kooperatiflere müdahaleci rolünün azaltlarak kooperatiflemenin tevik edilmesi, bu kurulularn mali yönden güçlendirilip desteklenmesi gerektiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git