TZOB: Çiftçi, dört gözle borçların ertelenmesini bekliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin dört gözle tarımsal kredi borçlarının ertelenmesini beklediğini söyledi.

Haberler 27.11.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, Bizim sk sk dile getirerek talep ettiimiz, bu yl doal afet yaayan ve kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatiflerine olan borçlarnn ertelenmesine ilikin kararname Bakanlar Kurulunda beklememeli, bir an evvel çkmaldr dedi.

HABER MERKEZ

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, çiftçinin tarmsal kredi borçlarnn ertelenmesini dört gözle beklediini söyledi.

Bayraktar, yapt açklamada, tarmda çözüm bekleyen yapsal sorunlarnn yan sra finansmann da çiftçiyi en fazla zorlayan konulardan biri olduunu belirtte ve u deerlendirmeyi yapt:

çiftçimiz ürünü yetitirmek için sürekli elini cebine atyor ancak ylda bir kez gelir elde ediyor. Doal afet olmaz, hasat iyi geçer ve ürün de makul bir fiyata satlrsa çiftçimiz borcunu kapatabiliyor.

Bu olmazsa çiftçimiz, borcunu sürekli ertelemek zorunda kalyor. Doal afetler, yapsal sorunlar, girdi fiyatlarndaki artlar nedeniyle tarmsal üretimden yeterli geliri elde edemeyen çiftçimiz, gittikçe artan miktarda daha fazla krediye ihtiyaç duyuyor.

Borcu borçla kapatmak durumunda kalan çiftçilerimizin saysnn çoalmas, faiz oranlar ve masraflarn yükseklii nedeniyle çiftçimizin geri ödeme kapasitesi azalyor, bundan dolay da kredi borçlar artyor.

Yaanan doal afetler, pazarlama sorunlar, artan üretim maliyetleri çiftçimizi, eski borcunu kapatmadan yeni kredi kullanmaya mecbur ediyor.

Doal afetler tarm üreticilerinin gelirlerini olumsuz etkiledi

Son yllarda iklim deiikliinin etkileriyle artan doal afetlerin tarmsal üretim ve üretici gelirlerinin olumsuz etkilendiini vurgulayan Bayraktar, Üretici son yllarda bir üretim dönemi boyunca her türlü afetle kar karya kalabilmektedir. 2016-2017 yl tarmsal üretim döneminin bandan itibaren afetler çiftçimizin peini brakmamtr. En son Antalyada yaanan afet, seralara ve narenciye bahçelerine büyük zarar vermitir dedi.

Kar k, yamur çamur demeden gecesini gündüzüne katarak, zor artlar altnda üretime devam eden çiftçinin, her türlü destei hak ettiini belirten Bayraktar, u konularn altn çizdi:

çiftçimiz, 80 milyonluk ülke nüfusunun, 5 milyonun üzerindeki snmac, mülteci ve yabancnn, 40 milyona yakn turistin gda güvencesini salyor, 16-17 milyar dolarlk gda ve tarm ihracat yaplmasna imkan tanyor, 6 milyon kiiye istihdam yaratyor.

Ülke milli gelirine 52,7 milyar dolarlk katk salyor. Kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatiflerine olan borçlarnn ertelenmesine ilikin kararname Bakanlar Kurulunda beklememeli, bir an evvel çkmaldr.

Bayraktar takibe dümemesi için Ziraat Bankas tarafndan cari faizle yaplandrlan borçlarn da erteleme kapsamna alnmas gerektiini söyledi.

Geçmite cari faizle yaplandrlan bu borçlar kapsama alnmad için çiftçilerimizin bir bölümü borç ertelemesinden yararlanamad ve madur oldu; bu sorun çözülmelidir diyen Bayraktar üst üste afet yaayan çiftçilerimizin borçlarn bir defada ödeme imkan olmadn vurgulad.

Bayraktar, tarmsal kredi borç erteleme ve yaplandrmasnn yan sra çiftçinin tarlada kalmasnn ve üretimi sürdürebilmesinin salanmas için faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanlar sunulmas gerektiini de belirtti.

Ana Sayfaya Git