TZOB'dan çiftçilere destek çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici fiyatlarında düşüş yaşanırken çiftçilerin girdi maliyetlerinin arttığını belirterek "Çiftçimizi tarlada tutamaz, üretmesini sağlayamazsak çarşı pazar fiyatlarını düşünmek bile istemiyoruz. Çiftçilerimize acilen destek bekliyoruz." dedi.

Haberler 03.04.2020 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla mücadele sürecinde üretimin devam etmesi gerektiini söyledi.

Üreticilerin, ürünlerinden yeterli gelir elde etmelerini ve tüketicilerin de bu ürünleri makul fiyatlarla tüketebilmelerini temenni ettiklerini belirten Bayraktar, bu süreçte gda güvenliinin aksamamas için üreticilerin sorunlarnn çözüme kavuturulmas gerektiini anlatt.

Bayraktar, üreticilerin birçounun borcu olduuna iaret ederek, Üreticilerimizin Ziraat Bankas bata olmak üzere bankalara ve Tarm Kredi Kooperatiflerine olan borçlar, faizleri silinerek uzun vadeli olarak ertelenmelidir. Üreticilerimizin elektrik, sulama ücretleri ve sosyal güvenlik prim borçlarnn ertelenmesi salanmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

- Gübre fiyatlar bir an önce makul seviyelere çekilmeli

Salgn sebebiyle ithalatta kstlamalar olduuna dikkati çeken Bayraktar, mevsim itibaryla kullanm artan gübrenin fiyatlarnda bu süreçte dalgalanmalar meydana geldiini aktard. Bayraktar, Kur fiyatlarndaki artlara bal olarak üre gübresi fiyatlarnda ocak ayndan bugüne yüzde 17,2 art yaanmtr. Bu art üreticimizin yeterince gübre kullanamamasna neden olacak, bunun sonucunda üretimde verim ve kalite kayplar yaanacaktr. Gübre fiyatlar bir an önce makul seviyelere çekilmeli, denetimler artrlmaldr. diye konutu.

Bayraktar, çiftçilerin üretmek zorunda olduunun altn çizerek, unlar kaydetti:

Üretici fiyatlarnda büyük düü yaanrken çiftçilerin girdi maliyetlerinin fiyatlar artyor. En bata yükselen gübre fiyatlar dikkati çekiyor. çiftçimizi tarlada tutamaz, üretmesini salayamazsak çar pazar fiyatlarn düünmek bile istemiyoruz. çiftçilerimize acilen destek bekliyoruz. Üretici fiyatlar bu kadar düerken tüketici fiyatlar hala yüksek. çiftçimiz üretemez, spekülatif faaliyetler devam ederse halkmz gdaya ulaamaz.

Ana Sayfaya Git