TZOB'dan israfla mücadelede yeni adım

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birlik olarak üretim aşamasındaki israfı en aza indirmek için eğitim çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

Haberler 02.06.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, yapt yazl açklamada, üretimden sofraya her aamada gda israfnn büyük boyutlara ulatn ifade etti.

srafn insani boyutu yannda ekonomik boyutunun önemine dikkati çeken Bayraktar, Nihai tüketicide israf yllk 27,2 milyar dolara ulayor. Üretim, kullanm ve piyasa kayplar da tüketici fiyatlaryla 8,2 milyar dolar buluyor. Böylece, toplam kayp 35,4 milyar dolara ulayor. Dünya Bankas tahminlerine göre, 2018 ylnda 193 ülkeden 96snn gayrisafi yurt içi haslas, 35,4 milyar dolarn altnda. deerlendirmesinde bulundu.

HASAT VE TAIMA KAYNAKLI KAYIP 4,9 MLYAR DOLAR

Bitkisel üretimde, hasat, tama, depolama aamalarnda kayplar yaandn vurgulayan Bayraktar, öyle devam etti:

Üretimden tüketime kadar yüzde 25i bulan kayplarn yaklak yüzde 60 hasat ve depolama safhasnda meydana geliyor. Zamannda ve uygun araçlarla yaplamayan hasat ve gerekli koullar tamayan depolama sistemlerine bal olarak ürünlerin önemli bir ksmnda kayplar meydana geliyor. Yani 8,2 milyar dolarlk toplam kaybn yaklak 4,9 milyar dolar hasat, tama, depolama kayplardr. Tarmsal üretimde hasattaki kayplar miktar olarak 5,1 milyon tonu bulurken, bu miktar 2019 yl döviz kuruyla 3,1 milyar dolara denk geliyor.

Bayraktar, 51,4 milyon ton olan toplam ya sebze ve meyve üretiminin 5,1 ile 15,4 milyon ton arasndaki ksmnn zayi olduu bilgisini vererek, Meyve ve sebzelerde hasat srasnda yüzde 4-12, tama srasnda yüzde 2-8, pazara hazrlk evresinde yüzde 5-15, depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 kayp meydana gelmektedir. Zamannda ve uygun araç gereçlerle yaplmayan hasat ilemleri esnasnda oluan biçerdöver kayplar ise yüzde 2 civarndadr. ifadelerini kulland.

srafla mücadelenin tarladan balamas gerektiini belirten Bayraktar, üreticilerin yetitirme ve hasat teknikleri konusunda da bilgilendirilmesi gerektiini aktard.

HASAT EDLEN ÜRÜN UYGUN EKLDE TAINMALI

Bayraktar, bitkisel üretimde hastalk ve zararllarla yeterince mücadele edilmemesinden kaynaklanan üretim kaybnn yüzde 35 olduuna da iaret ederek, Ürün olgunlamadan önce veya ar olgunlam ekilde toplanmamal. Bahçede uygun meyve ve sebze toplama kaplar bulundurulmal, ürün güneten korunmal, paketleme tesislerine teslimde veya pazara tamada gecikilmemeli. Hasat edilen ürünler uygun ekilde paketlenmeli, tanmal ve depolanmaldr. Bu amaçla souk hava depolarnn says ve kapasitesi yükseltilmeli ve bu tesislere verilen destekler artrlarak devam etmelidir. deerlendirmesini yapt.

TZOB olarak israf en aza indirmek için farkndalk oluturacak projelere imza attklarna iaret eden Bayraktar, Üretim aamasndaki israf en aza indirmek için de eitim çalmalarna balayacaz. çiftçilerimize israf önlemek için yaplmas gerekenler hakknda eitim vereceiz. ifadelerini kulland.

Bayraktar, israfa kar farkndalk oluturmak amacyla hazrladklar kamu spotlarnn izleyiciyle bulumasn saladklarn belirterek, israfla mücadele konusunda ellerindeki tüm kaynak ve tecrübeleri ilgili kamu kurum ve kurulularyla paylamaya hazr olduklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git