Üç İl Endüstri bölgesi!

Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul, Adana ve Bursa'da 3 özel endüstri bölgesi daha ilan edildi. Ankara'da elektrikli ve hibrit otobüsler için "münferit yatırım yeri" oluşturulması kararlaştırılırken, Bingöl'de entegre teknik büyükbaş hayvancılık yatırımına sağlanan desteğin kapsamı genişletildi.

Haberler 05.10.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan kararlar ile stanbul, Adana ve Bursada 3 özel endüstri bölgesi daha kurulmasnn önü açlrken, Ankarada elektrikli ve hibrit otobüsler için münferit yatrm yeri oluturulmas kararlatrld. Bingöldeki entegre teknik büyükba hayvanclk yatrmna salanan destein kapsamnda deiiklie gidildi.

Konuya ilikin Cumhurbakan kararlar, Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, stanbul, Adana ve Bursada 3 özel endüstri bölgesi, Ankarada ise bir münferit yatrm yeri ilan edildi.

stanbulda kurulacak Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A Özel Endüstri Bölgesinde insansz hava arac (HA) sistemleri ve alt bileenleri üretilecek. Taarruzi ve muharip olmak üzere 2 yeni HA platformunun oluturulaca bölgede, HA teknolojilerinin gelitirilerek test edilebilecei SHA Test Merkezi ve leri Kompozit Tesisi kurulacak.

Bu yl itibaryla kademeli balamas planlanan 100 milyon dolarlk yatrmn 2024te tamamlanmas bekleniyor. Bölgede yaplacak yatrmla cari açn 10 ylda 9,7 milyar dolar azalmas, 5,9 milyar dolarlk ihracat yaplmas ve bin 122 kiiye i imkan salanmas öngörülüyor.

Adanada kurulacak EMBA Elektrik Üretim A Özel Endüstri Bölgesinde de bin 320 megavat güce sahip bir termik santral üretime geçecek. Bölgede yllk 9,9 milyon megavatlk enerji üretimi planlanrken, söz konusu santral her biri 660 megavat kurulu güce sahip 2 üniteden oluacak. Ekonomik ömrü 30 yl olacak ekilde tasarlanan santralin ilk ünitesi 2021de, ikinci ünitesi 2022de devreye alnacak. Yaklak 1,1 milyar dolara kurulacak santralin inaat döneminde 3 bin, iletme döneminde ise yaklak 550 kii istihdam edilecek. Santralin tam kapasiteli çalmas durumunda Türkiyenin elektrik ihtiyacnn yüzde 3,3ünü karlamas bekleniyor.

Bursada kurulacak Gemlik Gübre Sanayii A Özel Endüstri Bölgesinde de kimyevi gübre üretimi yaplacak. Bölgede üre üretim tesisinin kurulmas planlanrken, söz konusu yatrm proje bazl devlet yardm da alacak. Toplam sabit yatrm tutar 1,5 milyar lira olan yatrmla yllk 568 ton üre üretilmesi ve 150 kiiye ilave istihdam salanmas öngörülüyor.

- Yeni nesil otobüslere yönelik üretim

Ankarada oluturulacak MAN Türkiye A Münferit Yatrm Yerinde de elektrikli ve sktrlm doal gazla (CNG) çalan hibrit otobüsler bata olmak üzere tüm yeni nesil otobüslere ait komponentlerin üretimleri yaplacak ve Otobüs Gelitirme Test Merkezi kurulacak.

Bu yl balayacak ve toplam tutar 452 milyon lira olacak bu yatrmlarn 2024te tamamlanmas planlanyor. Söz konusu yatrmlarn tamamlanmasyla 700 kiinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Kurulacak test merkezinde araç ömür, uzun yol otoban, klimatik oda, akustik ses ölçüm, yakt ölçüm gibi testlerin gerçekletirilmesi planlanyor. Böylece, bu testler için harcanan yllk 23 milyon lira karl dövizin yurt içinde kalmas hedefleniyor.

- Bingöldeki büyükba hayvanclk yatrmna destek artrld

Öte yandan, Bingölde SÜTA Süt Ürünleri A tarafndan gerçekletirilecek entegre teknik büyükba hayvanclk yatrmna proje bazl devlet yardm verilmesine ilikin Cumhurbakanl Kararnda da deiiklie gidildi.

Buna göre, söz konusu yatrma salanan kurumlar vergisi indiriminde daha önce yüzde 38 olan yatrma katk oran yüzde 50ye çkarld.

Bu yatrma salanan faiz destei de sabit yatrm tutarnn yüzde 80ine kadar bir veya birden fazla arac kurumdan kullanlacak yatrm kredilerine ödenen faiz veya kar paynn yüzde 80i Sanayi ve Teknoloji Bakanlnca karlanacak.

Söz konusu destek, dier kamu kurum ve kurulularndan kullanlacak sübvasyonlu krediler için uygulanmayacak.

Proje kapsamnda Bingölde yem bitkisi yetitiricilii için firmaya salanan irtifak hakknn kapsam Elaz, Mu ve Diyarbakr snrlarndaki baz alanlar da kapsayacak ekilde düzenlendi.

Ana Sayfaya Git