Üç Kuşaktır Mesleği Yapıyor

Kızıltepe ilçesinde yaşayan Gezer ailesi yıllardır düğün ve özel günlerde kemençeleri ile vatandaşların mutluluklarına ortak oluyor. Aile, ceviz ağacı ve atın kuyruğunun uyumuyla muhteşem bir ses üretiyor. Enstrümanını kendi üreten zanaatkar Nesim Gezer, ekmeklerini atın kuyruğundan çıkardıklarını söylüyor.

Haberler 04.03.2018 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kzltepe ilçesinde yaayan Nesim ve Beir Gezer kardeler, dede meslekleri olan kemençecilik ile ailelerinin geçimini salyor. Nesim Gezer, ceviz aac, balk derisi ve atn kuyruundan kemençesini yapyor. Aile üç kuaktr atn kuyruundan çkan nota ile özel günlerde vatandalar elendiriyor. Gezer ailesi, Mardinin müziini ve sözlü edebiyatn gelecek kuaklara aktaryor.

ALLAH RIZKIMIZI BUNA YAZMI

Ahap ve atn kuyruundan ses üreten bir zanaatkar olduunu belirten Nesim Gezer, Bu at kuyruudur. Yüz tane at kuyruundan oluur. Bu tellere sürtünce gür ses çkarr. Atlardan kuyruu makasla kesiyoruz. Eve getiriyoruz. Bunu bir leende iyice ykyoruz. Böyle temiz brakyoruz. Kemerle buna balyoruz. Bu olmadan bu ses çkmaz. Bazen insanlar bizimle alay ediyor. Bize, Ya atn kuyruundan ekmek çkaryorsunuz diyorlar. Bunu düünlerde çalyorum. Benim rzkm at kuyruundan çkyor. Allah benim rzkm buna yazm. Ekmeimi bundan çkaryorum dedi.

KEMENçEMZ BABA YADGARI

Kemençenin babalarndan kaldn ifade eden Beir Gezer, Bu üç kuaktan beri sürüyor. Bu babamzdan yadigar kalmtr. Kardeim Nesim, ben ve bir kardeimiz daha çalyordu. Bu bizim mesleimizdir. Biz bu müzikle yayoruz. Ekmek teknemizdir. Bununla dolayoruz. Düünlerde, nianlarda ve sünnetlerde çalyoruz. stanbul, Ankara, Mersin ve Adanaya her yere gidiyoruz. Bu at tüyleri olmasa bu ses çkmaz. llaki bu olacak ki bu ses çksn diye konutu.

Ana Sayfaya Git