Üç yıl hapsi var

Gıda, tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi yasalaştı

Haberler 29.10.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Orman Alannda Baz Düzenlemeler Yaplmas Hakknda Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalat.

Kanunla, alkollü içkileri otomatik sat makineleriyle satan, oyun makineleri veya farkl yöntemlerle oyun ve bahse konu edenler ile basn ve yayn yoluyla tüketicilere satan ve postayla satn yapanlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezas verilecek.

Saat 22.00 ile 06.00 arasnda alkollü içki sat yasana aykr hareket edenlere 65 bin liradan 320 bin liraya kadar idari para cezas uygulanacak.

Alkollü içkileri, 18 yan doldurmayan kiilere satan veya sunanlar ile 22.00 ile 06.00 saatleri arasnda perakende olarak satanlarn, bu fiilin ilenmesinden sonraki 5 yl içinde üçüncü kez söz konusu yasa ihlal etmeleri halinde, Tarm ve Orman Bakanlnca tüm perakende alkollü içki ve açk alkollü içki sat belgeleri iptal edilecek. Bu kiilere, 2 yl süreyle söz konusu belgenin yenisi verilemeyecek.

- Özel ormanlar için aaçlandrma teviki

Yasayla, devlet ormanlarndaki bozuk orman alanlarnda orman bitkisi fidanlklar kurulmasna, mantar ve tbbi aromatik bitki yetitiriciliine, orman alanlarndan üretilen odun d ürünlerin mamul ya da yar mamul olarak ilenmesi amacyla tesis kurulmasna bedeli alnarak 29 yla kadar izin verilebilecek. Ancak saha tesliminden itibaren 2 yl içinde tesislerin iletmeye alnmamas halinde izin iptal edilecek.

Orman snrlar içinde söz konusu faaliyetleri izinsiz yapanlar veya tesis kuranlar, 6 aydan 2 yla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasyla cezalandrlacak.

Özel orman kapsamndaki yerlerde bulunan aaçlar izinsiz kesilemeyecek. zinsiz kesilen aaçlarn dikili kabuklu gövde hacminin 5 metreküpe kadar olmas halinde 500 lira, bu miktar aan her bir metreküpü için ilave 100 lira idari para cezas verilecek.

Yasayla, Adanann Karata ilçesinde su ürünleri yetitiricilii konulu Tarma Dayal htisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak.

- Yerli tütün kullanm zorunluluu

Tütün mamulü üreticilerinin bir takvim yl içinde yurt içi piyasaya arz amacyla ürettikleri ve ithal ettikleri sigara, nargilelik tütün mamulü, sarmalk kylm tütün mamulü ve pipoluk tütün mamulü kategorilerinde kullandklar toplam tütünün, kategori baznda en az yüzde 30unun Türkiyede üretilen tütün olmas zorunlu olacak. Cumhurbakan, bu oran yüzde 45e kadar artrmaya yetkili olacak.

Tarm ve Orman Bakanlndan izin almadan makaron, yaprak sigara kad ve sigara filtresi fabrikas veya imalathanesi kuran ve iletenler, 1 yldan 3 yla kadar hapis ve 5 binden 10 bin güne kadar adli para cezasyla cezalandrlacak.

Mevzuatta tanmlanan amac dnda ya da teknik düzenlemesine uygun olmayan etil alkolü bulunduranlara, sata sunanlara veya satanlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezas verilecek.

Bilimsel yönden tabiata ve türlerine zararl olan hayvanlarn avlanmasnda, avlanma izin ve avlanma ücreti alnmayacak.

- Tarm alanlarndaki izinsiz yaplar

Tarm arazilerinin anonim irket veya kooperatif gibi ortaklklar kurarak, hobi bahçesi gibi yöntemlerle amac dnda kullanlmasna araclk edenlere 1 yldan 3 yla kadar hapis, 100 günden 1000 güne kadar adli para cezas verilecek

Tarm alanlarndaki izinsiz bütün yaplar, masraflar Tarm ve Orman Bakanlnca karlanmak kaydyla bir ay içinde belediyeler veya il özel idarelerince yklacak ve tanmazlar tarmsal üretime uygun hale getirilecek.

Verilen 2 aylk süre sonunda valiliin yaptraca tespitlerle plan veya projelere uyulduu ve arazi tahribatnn durduu, tarmsal üretime uygun hale getirildii belirlenirse snrlama ve hak mahrumiyetleri kalkacak.

- Taklit ve tai

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sal, Gda ve Yem Kanununda yaplan deiiklikle taklit ve tai yaplm ürünlerin ileme tabi tutulmas ve piyasaya arz edilmesi yasak olacak.

Kiilerin hayatn ve saln tehlikeye sokacak gdalar, masraflar sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatlacak ve mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilecek. Bu gdalar üreten, ithal eden, kendi ad veya ticari unvan altnda piyasaya arz eden gda iletmecilerine, 1 yldan 5 yla kadar hapis ve 1000 günden 5000 güne kadar adli para cezas verilecek.

Taklit veya tai yaplan gda veya yemlere el konulacak. Ürünler masraflar sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatlacak.

Fiilin 3 yl içinde birinci kez tekrarlanmas durumunda üreten, ithal eden veya kendi ad veya ticari unvan altnda piyasaya arz eden gda veya yem iletmecisine belirtilen idari para cezalarnn alt ve üst snrlar bir kat artrlarak uygulanacak.

Fiilin ayn süre içinde ikinci kez tekrarlanmas durumunda, üreten veya ithal eden gda veya yem iletmecisine 1000 günden 3000 güne kadar adli para cezas verilecek ve gda veya yem iletmecisi 5 yldan 10 yla kadar bu sektördeki faaliyetinden men edilecek.

Ana Sayfaya Git