Ücretsiz Ulaşımda Engel İstenilmiyor

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu "65 yaş üzerindekiler, şehir içinde ücretsiz seyahat edebilme hakkını bazı il ve ilçelerde kullanırken sorun yaşıyor. Yaşlılarımız, anayasal dayanağı olan bu hakkı kullanırken engelle karşılaşmak istemiyor. Bu konuda bir an evvel uygulama birliği sağlanmalı"

Haberler 01.10.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED) Hukuk Danman Cafer Tufan Yazcolu, 65 ya üzerindekilerin ehir içinde ücretsiz seyahat edebilme hakkn baz il ve ilçelerde kullanrken sorun yaadn belirterek, Yallarmz, anayasal dayana olan bu hakk kullanrken engelle karlamak istemiyor. Bu konuda bir an evvel uygulama birlii salanmal. dedi.

Yazcolu, Türkiyede 65 ve daha büyük yata 7 milyona yakn kiinin bulunduunu belirterek, Birlemi Milletler tarafndan ilan edilen 1 Ekim Dünya Yallar Gününü kutlad.

Türkiyede yallara kültürel ve yasal olarak gereken önemin verildiini ifade eden Yazcolu, Anayasann 10uncu maddesindeki çocuklar, yallar, özürlüler, harp ve vazife ehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alnacak tedbirler eitlik ilkesine aykr saylmaz ifadelerinin, yallar için pozitif ayrmclk içerdiini belirtti.

65 ya ve üzeri olanlarn ehir içi toplu tama hizmetinden ücretsiz yararlanmasnn dayanann bu madde olduunu vurgulayan Yazcolu, unlar dile getirdi:

Maalesef çok sayda yalmzdan bu hakkn kullandrlmamasyla ilgili ikayet alyoruz. 65 ya üzerindekiler, ehir içinde ücretsiz seyahat edebilme hakkn baz il ve ilçelerde kullanrken sorun yayor. Yallarmz, anayasal dayana olan bu hakk kullanrken engelle karlamak istemiyor. Bu konuda bir an evvel uygulama birlii salanmal, maduriyetlerin önüne geçilmeli.

- Özel halk otobüsleri ücret talebinde bulunuyor

Kamu Denetçilii Kurumunun, 65 ya ve üzeri vatandalarn ehir içi toplu tama hizmetinden ücretsiz yararlanmalar için sadece nüfus cüzdannn yeterli olaca yönünde tavsiye karar verdiini anmsatan Yazcolu, unlar söyledi:

Vatandalarn 65 yaa girildiinde ücretsiz ulam hakkndan yararlanmas gerekirken, baz belediyeler bu hakkn kullanlmasnda 65 yan dolmasn aryor. Baz illerde özel halk otobüsleri, kanunun kendilerini de kapsamasna ramen, ücret talebinde bulunuyor. Bu konuda, uygulama birlikteliinin salanmas için yönetmelikte açklk getirilmelidir.

Ana Sayfaya Git