Ulaşımda 'engeller' kaldırılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "Engelliler için birçok proje üreterek, onların günlük yaşamda daha fazla yer almaları noktasında ciddi çalışmalar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Haberler 11.05.2019 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulatrma ve Altyap Bakan Cahit Turhan, Bakanlk olarak engelliler için birçok proje ürettiklerini belirterek, Onlarn günlük yaamda daha fazla yer almalar noktasnda ciddi çalmalar yaptk ve yapmaya devam edeceiz. dedi.

Turhan, Bakanln engellilerin yaamlarn kolaylatrmak amacyla yürüttükleri çalmalar anlatt.

Gar ve istasyon binalarnn engellilere uygun hale getirilmesi için platform, rampa, özel gieler ve engelli yardm noktalar yapldn ifade eden Turhan, Marmaray ve yüksek hzl trenlerde (YHT) engellilere uygun tasarmlarn hayata geçirildiini söyledi.

Turhan, akll telefon veya kameral bilgisayar olan iitme engellilerin https://yolcu.tcddtasimacilik.gov.tr/duyurular/isitme-engelli-yolcularimiza-goruntulu-gorusme-hizmeti linkinden TCDD Tamaclk A çar Merkezi araclyla hizmet alabildiklerini bildirdi.

Engellilik oran yüzde 40 ve üzeri olan yolcunun sadece kendisi, engellilik oran yüzde 50 ve üzerinde olan ar engelli yolcunun kendisi ve refakatçisiyle ücretsiz olarak seyahat edebildiine dikkati çeken Turhan, geçen yl YHT ve ana hat bölgesel trenlerde 1,1 milyon engelli yolcunun seyahat ettiini açklad.

Turhan, havaclkta Engelsiz Havaliman Projesi ve denizcilikte Engelsiz Denizler Projesinin yürütüldüü bilgisini verdi.

PTT matikler görme engellilerin kullanmna uygun

PTT A tarafndan müterilerin hizmetine sunulan PTT matiklerin klavyelerinde görme engellilerin kullanmna uygun tu takm bulunduuna iaret eden Turhan, PTT matiklerin bir ksmnda para yatrma, para çekme ve makbuz alma üniteleri üzerinde görme engellilerin kullanm için Braille alfabesiyle ünite ad yazldn anlatt.

Ayrca 2016da alm yaplan 900 PTT matikten bazlarnn ortopedik engellilerin kullanmna uygun olarak kurulduunu ifade eden Turhan, öyle konutu:

Bununla birlikte yeni alnan ATMlere görme engellilere uygun ilave klavye taklmas çalmalarna baland. Bunlardan bir ksmnn montaj tamamland. PTT matiklerde, yönetmeliklere uygun ekilde kulaklk girii olan ATM ekranlarnn karararak görme engellilerin sesli ilem yapmas amacyla balatlan çalma tamamland. Söz konusu çalmay yaygnlatrma aamasna geçtik. Bu yl sonuna kadar çalmann tamamlanmas planlanyor.

e-Devlette engeller kalkacak

Kullanc says 42 milyonu geçen e-Devlet Kapsnda verilen hizmetlerin her geçen gün arttn hatrlatan Turhan, e-Devlet ile ilgili hizmet türü bu kadar yaygnlap, bütün hizmetler oradan alnabilir hale gelince, biliim okuryazarl olmayan veya engelli vatandalarmza da ülke çapnda kamu hizmetini elektronik ortamda sunmay amaçlyoruz. diye konutu.

Turhan, e-Devlet Kapsnn toplumun tüm fertleri tarafndan kolay kullanlabilmesi için eriim standartlarna uygun bir ekilde tasarm yaptklarn belirterek, tüm sayfalar ve interaktif içeriklerin engelli kullanclar göz önüne alnarak oluturulduunu bildirdi.

Bata Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl olmak üzere çeitli kurumlarn engelli vatandalarn i ve ilemlerini ilgilendiren hizmetlerin e-Devlet Kapsna entegre edildiini vurgulayan Turhan, bu hizmetler sayesinde engelli vatandalarn kurumlara gitme gerekliliinin ortadan kalktn söyledi.

Turhan, son dönemde açlan elektrik, doal gaz ve telekomünikasyonla ilgili abonelik ilemlerine ait önemli hizmetlerin de e-Devlet Kaps araclyla ulalabilir olmasnn engelli vatandalarn hizmetlere eriimlerini kolaylatrdna dikkati çekerek, Engelsiz çar Merkezi Projesi ile dezavantajl vatandalarmz, iaret dili bilen e-Devlet çar Merkezi çalanlaryla görüntülü olarak görüme imkanna kavutu. dedi.

Ana Sayfaya Git