Ulaşımda enerji verimliliği şart!

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre, merkezi iş alanı olarak tanımları yapılan şehir ve mahalle merkezlerinde, bölgesel otopark yapılabilmesine imkan sağlanacak

Haberler 14.03.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulamda enerji verimliliini artrmak amacyla ehir ulam ana planlarnn, enerji verimlilii öncelikli olmas salanacak.

çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanlnca hazrlanan Mekansal Planlar Yapm Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, ulamda enerji verimliliini artrmak için ehir ulam ana planlarnn enerji verimlilii öncelikli olmas salanacak.

Kentsel ulam ana plannn hazrlanmasna dair süreçler Ulamda Enerji Verimliliinin Artrlmasna likin Usul ve Esaslar Hakknda Yönetmelik hükümlerine göre yürütülecek.

Yönetmelikte merkezi i alan olarak tanmlar yaplan ehir ve mahalle merkezlerinde bölgesel otopark yaplabilmesine imkan salanacak.

Yerleme bütününe hizmet veren ana merkezler ile alt merkezler, birbirleri ile ilikileri ve eriilebilirlikleri gözetilerek oluturulacak.

Ana merkez veya merkezi i alanlar, yönetim alanlar, i merkezleri, sosyal altyap, konaklama, açk ve yeil alanlar, genel ve bölgesel otopark, ulam ana istasyonlar gibi kullanmlar içerecek.

Bu merkezlerin, toplayc veya tali yollarn kesitii noktalarda hizmet ettii alann büyüklüüne, nüfusuna, otopark ihtiyacna göre ve tat, toplu tama ve bisiklet yollar ile eriilebilirlii dikkate alnarak belirlenmesi esas olacak.

Semt veya mahalle merkezleri gibi alt merkezler; asli olarak semt veya mahalle nüfusuna hizmet vermek üzere idari tesis alanlar, ticaret, eitim, salk tesisleri, ibadet yerleri, sosyal ve kültürel tesis gibi kullanmlar ile park, oyun alanlar, meydan gibi açk alanlar, genel ve bölge otoparklar, spor tesisleri gibi kullanmlar bünyesinde bulunduracak.

Bu merkezlerin birbirleriyle ve ana merkezle balantlar, toplu tama, bisiklet ve yaya ulam, açk ve yeil alan süreklilii ile salanacak.

KENTSEL DEERLENDRME KOMSYONU

Kentsel tasarm projelerinin incelenmesi ve deerlendirilmesi amaçl gerektiinde belediyeler de kentsel tasarm deerlendirme komisyonu kurabilecek.

Kentsel tasarm projesi yaplacak alann snrlar imar plannda gösterilebilecek. Kentsel tasarm projelerinin uygulama imar planlaryla birlikte hazrlanmas halinde, bu projelerdeki gerekli ayrntlar imar plan kararlarnda yer alabilecek.

dare gerekli gördüü alanlarda mekann imge, anlam ve kimlik kazanmasn, estetik ve sanat deerinin yükseltilmesini, yaplarn bir uyum içerisinde ve bütünlük oluturacak ekilde düzenlenmesini amaçlayacak. dare, mekansal planlama sistematii içerisinde uygulamaya yönelik klavuz ve tavsiye niteliinde kararlar içerecek kentsel tasarm rehberi hazrlayabilecek.

Yaya bölgeleri ve meydanlar gibi kamuya açk alanlar, imar plan kararlar dorultusunda kentsel tasarm projeleri ile düzenlenebilecek.

MAR PLANI GÖSTERMLERNDE DE DÜZENLEME YAPILDI

Yönetmelikte belediyelerin asli görevlerinden imar planlarnn kolay ve anlalabilir olmas için lejant olarak adlandrlan imar planlarnn gösterimleri, belediyelerin talepleri ve ihtiyaçlar dorultusunda yeniden düzenlendi.

Yönetmelikle birlikte Ortak Gösterimler, çevre Düzeni Plan Gösterimleri, Nazm mar Plan Gösterimleri, Uygulama mar Plan Gösterimleri ve Mekansal Planlar Detay Kataloglar balklarn tayan e-dokümanlar da yaymland.

Ana Sayfaya Git