Ülkenin kanayan yarasıydı!

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin, "Taşeron sistemi ülkemizin kanayan yarasıydı. AK Parti hükümetinin bunu yasalaştırmasıyla çalışanlar kendi iş güvencelerine sahip oldu." dedi.

Haberler 17.01.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Turbay, taeron sisteminde içilerin emek ve aln terinin sömürüldüünü savundu.

çilerin aln terinin kurumadan hakknn verilmesi gerektiini belirten Mürsel Turbay, sendikacln da bir hak arama mücadelesi olduunu kaydetti.

Yerel yönetimler sendikas olarak ilerini en iyi ekilde yapmaya gayret ettiklerini belirten Turbay, Taeronlama sistemi ülkemizin kanayan yarasyd. AK Parti hükümetinin bunu yasalatrmasyla birlikte çalanlar kendi i güvencelerine sahip oldu. Bundan sonra bu tür hizmet alm, taeronlama olmayacak. ifadelerini kulland.

- Modern bir sömürü sistemi gelitirilmi oldu

Taeron sistemine bandan beri kar olduklarn ifade eden Mürsel Turbay, yerel yönetimlerin ilk uygulad bu sistemin zamanla büyüdüünü aktard.

Turbay, taeron sistemini kaldrmann kolay bir i olmadn belirterek, öyle konutu:

Halbuki taeron sistemi doru deildi. çünkü arada irketlere ödemi olduklar fark çalana ödemi olsalard, taeronlama derdi olmadan çalanlar kendi haklarn alm olacaklard. kinci kiiler aln teri üzerinden modern bir sömürü sistemi gelitirmi oldu. Hakikaten zor bir konuydu. Baz skntlar olabilir, bu gayet doaldr ama bu skntlar tespit ediyoruz. lgili bakanlkla görüüp, içi sendikalaryla birlikte çözeceiz.

Kurumlaryla hükümet arasnda 3 toplu sözlemenin olduuna dikkati çeken Mürsel Turbay, bu sözlemelerden birinin Memur Sen Konfederasyonunun yapt çerçeve sözleme olduunu aktard.

Turbay, bunun dnda da belediyeler ve il özel idareler ile sosyal denge sözlemesi yaptklarn vurgulayarak, Bu sözlemelerle üretime katk sunmu oluyoruz. Bu sözlemelerden belediye bakanlar ve valiler de memnun. Ahenk içerisinde çalmalar yaplyor. diye konutu.

Yerel yönetimlerin çalanlarn maalarnn ödenmesi konusunda hiçbir skntsnn olmadn vurgulayan Genel Bakan Turbay, eskiden baz belediyelerin personelinin maan ödemediini anmsatt.

Hükümetin yapt düzenlemeler sayesinde belediye çalanlarnn maalarn düzenli aldn aktaran Mürsel Turbay, Geçmite çalanlarmz maalarn alamyordu. Belediyelerde 60 ay maa alamayanlar vard. O yllarda maalar yerine adeta harçlk veriliyordu. u an Türkiye genelinde hangi belediye içilerin maalarn ödeyemiyor diye sorsanz, inann 5 belediye ismi sayamam. çünkü artk her ey rayna oturdu. Biz, kiinin insan gibi yaamas için hak ettii ücreti almasn talep ediyoruz. Bunu da çalanlarmza salyoruz.

Ana Sayfaya Git