"Umuyorum ki Türkiye bir gün AB üyesi olacak"

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot, "AB olarak Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz ve umuyorum ki Türkiye bir gün AB üyesi olacak." dedi.

Haberler 29.10.2017 - 13:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile ABnin ortak yürüttüü proje kapsamnda Siirt Fstk Üreticileri Birliince Siirt Organize Sanayi Bölgesinde 12 bin metrekaresi kapal alan olmak üzere 35 bin metrekare alandan oluan ve 43 milyon liraya mal olan Siirt Fstk leme Tesisinin açl törenle gerçekletirildi.

Begeot, törende yapt konumada, bu kadar bu kadar güzel bir projeyi açyor olmaktan ve Siirti ziyaret etmekten duyduu mutluluu ifade etti.

Anladm kadaryla Siirt, dünyann fstk üretiminin yüzde 5ini karlyor. Bu nedenle de anlyorum ki fstk, bölge için çok önemli bir üründür. Fstk için Siirtin prlantas diyebiliriz. diyen Begeot, bölgede fstn daha iyi koullarda üretilmesi ve ilenmesi konusunda ABnin bu projeye destek vermesinden mutlu olduunu söyledi.

Projenin sürdürülebilirliinin önemli olduuna dikkati çeken Begeot, bunun için de bir irket kurulmas ve bu irket üzerinden elde edilecek gelirin tekrar bu iletmeye harcanmas gerektiini anlatt.

ABnin bu proje ile neden Siirti destekledii ve kobilerin desteklenmesine bu kadar önem verdii konusuna deinmek istediini dile getiren Begeot, unlar kaydetti:

ABde olduu gibi Türkiyede de gelimilik seviyesi dier bölgelerden biraz daha geride kalm bölgelere yardm yaparak aradaki fark mümkün olduunca azaltmaya çalyor. AB olarak Türkiyeyi desteklemeye devam edeceiz ve umuyorum ki Türkiye bir gün AB üyesi olacak ve bu destekler devam edecek.

Projelerinin Siirt ile snrl kalmadn, önceki ay Giresunda lisansl fndk deposunun açln yaptklarn anmsatan Begeot, Orduda bal, Rizede çay, Kahramanmarata krmz biber projelerinin olduunu sözlerine ekledi.

- Siirtin de bu tesis sayesinde kabuunu kracaz

Vali Ali Fuat Atik de Siirt için çok önemli bir projenin açln gerçekletirdiklerini, projenin bölgeye çok ciddi katklarda bulunacan belirtti.

Projeyi tüm detaylaryla incelediini dile getiren Atik, sözlerini öyle sürdürdü:

nann bu projenin her santimetrekaresinde bir emek var. nallah bu emek zayi olmayacak, bunun sürdürülebilirliini biz salayacaz. l Özel daresi bünyesinde kuracamz irketle bu tesis bizlerin himayesinde halkmza hizmet verecektir. Bu tesis bölgemiz için çok önemli anlamlar ifade ediyor. Siirt fstn, kabuunu krarak yediimiz gibi, inallah Siirtin de bu tesis sayesinde kabuunu kracaz ve makus talihini deitirmek için ilk adm atacaz diye düünüyorum.

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay da projenin açlnda bulunmaktan mutluluk duyduunu aktard.

Bu çalmann bir AB projesi olduuna vurgu yapan Aktay, Türkiyenin AB ile ilikilerinin daha iyi olmasn temenni ettiklerini belirtti.

ABnin, Türkiyenin perspektif ve hedefleri arasnda yer almaya devam ettiini kaydeden Aktay, öyle konutu:

Esasen Avrupann Türkiyeye, Türkiyenin Avrupaya ihtiyacnn tartlmamas gereken boyutlara ulam olmas gerekiyor. Ne yazk ki baz ülkelerin kendi iç konjonktürleri dolaysyla zaman zaman birtakm dalgalanmalar oluyor. Eninde sonunda tarihin gidiat itibaryla baktmz zaman Türkiyenin Avrupa Birliinin bir parças olma keyfiyeti deimiyor, deimeyecek.

Siirt Belediye Bakan Vekili Ceyhun Dilad Takn, tesisin açlna medeniyet ehri olan kentin sçrama noktalarndan biri olmas ümidiyle baktklarn söyledi.

Projenin sunulmasndan hazrlanmasna kadar çok büyük emeklerin sarf edildiini bildiini ifade eden Takn, nallah Siirt ekonomisi adna bir dönüm noktas olacak. Emei geçen herkese ükranlarm arz ediyorum. dedi.

- 19 milyon dikili fstk aac bulunuyor

Siirt Fstk Üreticileri Birlii Bakan uayip Aslan, fstk üretiminin Siirtin önemli bir tarmsal faaliyeti olduunu dile getirdi.

Bu yl itibaryla 19 milyon dikili fstk aacnn bulunduunu dile getiren Aslan, Bu yl 350 bin dekar alandan yaklak 45 bin ton rekolte elde edildi. Önümüzdeki yllarda bu sektör verilerinin çok daha yükseleceine inanyorum. Giderek artan bir üretimin olduu bölgemizde, fst ileyecek olan tesisimiz ve tesisi iletme kapasitemiz ile bu projenin sürdürülebilirlii açsndan herhangi bir sknt yaamayacamza inanyorum. Bu ve bunun gibi örnek projeler, ilimizin sürekli gelieceinin bir göstergesidir. ifadelerini kulland.

Fstk üreticileri olarak üretim alan, kalite ve rekabet güçlerinin artarak devam edeceini ifade eden Aslan, yurt içi ve dnda bilinen bir marka olmay hedeflediklerini anlatt.

Daha sonra tesisin açl yapld.

Ana Sayfaya Git