Un sanayicileri: "Türkiye’de un kıtlığı yok"

Dicle Un Sanayicileri Derneği (DUNSAD) Başkanı Veysi Duyan, un ihracatı kısıtlaması ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'de un kıtlığı olmadığını söyledi.

Haberler 09.09.2018 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DUNSAD Bakan Veysi Duyan, ihracat kstlamasnn bölgedeki istihdam olumsuz etkileyeceini ve batya göçü gündeme getireceini dile getirdi. Duyan, Son günlerde ülkemizde bir çuvalnn 175 TL olduunu, frnclarn un bulamadn, fabrikalar un satmyor gibi basn kurulularnda yer alan aslsz ve gerçei yanstmayan açklamalar, konuyu spekülatif hale getiren baz frsatçlarn iidir. Sorunun kaynan un ihracatna dayandrarak Tarm ve Ticaret Bakanlklarmz yanl bilgilendirmeleri sonucunda 6 Eylül itibari ile kat un ihracat geçici olarak yasaklanmtr. lgili haberlerde ileri sürülen ve gerçekleri yanstmayan unun çuval 175 TLye satlyor açklamalarna karlk, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu olarak 5 milyon un çuvaln tanesini 95 TLden satmay taahhüt ettik. Taahhüt ettiimiz rakam dün itibar ile Tarm Bakanmza sunduk. Bu kampanyada Dicle Un Sanayicileri Dernei olarak 1 milyon 100 bin çuval un satma taahhüdünde bulunarak, milli bir sorun olarak gördüümüz ekmeimize katk olarak milli duru sergiledik. Tarm Bakanmz ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Bakanmz ile birlikte kampanyamz kamuoyuna açkladk dedi.

Un ihracatndan dünya birincisiyiz

Türkiyenin un ihracatnda dünya birincisi olduunu belirten Duyan, ülkeye ylda 1 milyar dolar döviz girdisi saladklarn gururla ifade ettiklerini söyledi. Duyan, Bölgemizde un sanayi, sektörü ihracatçlar olarak, ihracat rakamnn yüzde 40n karlamaktayz. Gelinen noktada un sanayicileri olarak bölgemizde, hem ülkemizin milli meselesi olan ekmeimize hem de ihracatna katk salamaktayz. hracat kstlamasndan önce gümrük sahalarnda bulunan trlara, konteynrlara, gemilere yüklü ihracat yüklerinin herhangi bir çözüm bulunarak yurt dna sevk edilmelidir. Bu ürünler için ihracatç nakliye, ambalaj, buday ve elektrik gibi tüm masraflara katlanmtr. Bu ürünleri geri çekmesi çok büyük operasyonel maliyetlere sebebiyet verecek, ürün bedelini tahsil edememesi de firmalar finansal skntya sokacaktr. Bu konunun bir an önce çözülmesi un sanayicilerini rahatlatacak, ülke ekonomisine de ciddi katk salayacaktr diye konutu.

D pazar kayb olur

hracata getirilen kstlamann maddi zarar yannda pazar kaybna da neden olabileceini belirten Duyan açklamalarn öyle sürdürdü:

Un ihracatna getirilen kstlama ile ticaretimizin önünü kesip, yurt d pazar kaybna da sebep olaca bilinmeli, ülkemize döviz kazandrmann bir milli mücadele unsuru olduu bilinci ile ihracat kstlamasna bir geçi süresi verilmesi gerektii düüncesindeyiz. hracat kstlamas, bölgemizde istihdam olumsuz yönde etkileyecek ve batya göçe sebebiyet verecektir. Un sanayisi ihracatçlar olarak ülkemizi ve birçok dünya ülkesini besleyecek durum ve konumdayz. Türkiyede un ktl yok. Kimse panik yapmasn.

Basn açklamasna OSB Bakan Nasr Duyan ve un sanayicileri de katld.

Ana Sayfaya Git